4H aloitti Halisten nuorisotila Huudissa

Pelikonsolit ovat nuokkarilla kovassa käytössä.

8. tammikuuta 4H aloitti Halisten nuorisotila Huudin uutena vetäjänä. Huudin 3-vuotissynttäreitä vietetään 16. helmikuuta kello 11–13, jonka jälkeen päivä jatkuu pikku- ja iltanuokkarilla klo 20 asti.

TURKU. Halisten liikekeskuksen yhteydessä olevan Turun kaupungin nuorisotilan toimijuus siirtyi 4H:lle ostopalveluna toteutettavaksi vuoden vaihteessa. Kesäkuuhun 2019 asti toimintaa pyöritti SPR. Viime syksyn ajan Turun kaupunki pyöritti toimintaa itse ennen kuin uusi kumppanuussopimus saatiin solmittua.

– Tällä hetkellä kartoitamme toiveita ja tarpeita. Teemme yhteistyötä Opetuskoti Mustikan ja muiden alueen toimijoiden kanssa, ketkä myös käyttävät tilaa satunnaisesti, kertoo 4H-ohjaaja Saija Ojansuu.

Varsinais-Suomessa 4H:lla on yhteistä nuorisotilatoimintaa myös Maskun ja Ruskon kanssa. Toiminnassa näkyvät 4H:lle keskeiset teemat, kuten luonto, eläimet ja yrittäjyyskasvatus.

– Meidän kauttamme voi hakeutua kesätöihin ja saada tukea työnhakuun tai opiskeluun.

Pikkunuokkarin päivittäiset kävijämäärät vaihtelevat tällä hetkellä 5–20 henkilön ja iltanuokkarin 5–10 henkilön välillä. Pikkunuokkari on suunnattu 9–12-vuotiaille ja iltanuokkari 13–18-vuotiaille. Lähiaikoina luvassa on muun muassa kädenlämmitintyöpaja, Fifa- ja biljarditurnaus sekä discojytää.

MLL järjestää Huudissa keskiviikkoaamupäivisin perhekahvilaa ja lauantaisin tiloissa pidetään 4H:n tyttöjen kokkikerhoa. Huudin tiloja voi vuokrata yksityiskäyttöön esimerkiksi syntymäpäiväjuhlia varten.

Huudi tulee olemaan auki myös kesällä, jolloin järjestetään kesäkerhotoimintaa ja päiväretkiä lähihuudeille, kuten Halistenkosken ympäristöön.

12- ja 13-vuotiaat Ahmed, Sudeis ja Lorent käyvät Huudissa säännöllisesti. Tila sijaitsee kätevästi koulu- ja kotimatkan varrella. He tykkäävät eniten pelata vaikkapa biljardia ja video- ja ammuntapeli Fortnitea.

– Fortnitea pelaamalla opin paremmaksi pelaajaksi ja voin voittaa rahaa. Kaverit käyvät paljon muissakin nuokkareissa ja itsekin käyn joskus Varissuon nuokkarilla, jos ehdin, Ahmed kommentoi.

Käykö nuokkaritoiminnassa sitten usein niin, että pojat pelaavat ammuntapelejä keskenään ja tytöt taas piirtävät? Ojansuun mukaan sukupuolijako näkyy ja siihen on yllättävän hankalaa puuttua, vaikka he kannustavat tekemään kaikkea ja kokeilemaan uusia juttuja.

– Pojat saattavat kysellä miesohjaajien perään tai tytöt taas naisohjaajien, Ojansuu kertoo.

Lapsen ja nuoren mukana nuokkariin kulkeutuu myös älypuhelin ja sitä kautta monenkirjavainen media. Nuorten sosiaalisen median käyttö vaatii ohjaajiltakin valveutuneisuutta ja sitä pyritään seuraamaan.

– Tällä hetkellä Huudilla on Instagram- ja Facebook-tilit, mutta otamme pian TikTokin ja Snapchatin käyttöön pysyäksemme paremmin kärryillä, Ojansuu toteaa.

Tanja Seppänen