Kuntapäättäjän kulma: Ihmeitä ei pidä odotella, niitä pitää tehdä!

KOLUMNI. Olin viikko sitten työmatkalla Kuressaaressa, joka on Saarenmaan entinen pääkaupunki. Kaupungissa on 13 300 asukasta. Kuressaarella ja Uudellakaupungilla on paljon yhteistä. Molemmat kaupungit sijaitsevat syrjässä – niin Kuressaareen kuin Uuteenkaupunkiin on matkustettava, tultava varta vasten. Kuressaaren sijanti on kuitenkin haastavampi, saarella sijatsevalle kaupungille on matkustettava lautalla tai lentokoneella.

Kävin tapaamassa Kuressaaren kaupunginjohtajaa ensimmäisen kerran pari vuotta sitten, tuolloin hän kertoi kaupungin panostavan kulkuyhteyksiin ja lentokentän kunnostamiseen. Hyvät kulkuyhteydet ovat saarella sijaitsevan kaupungin säilymisen elinehto. Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, lentokenttä on laitettu kuntoon ja parin kuukauden kuluttua alkaa uusi lentoreitti Tukholmaan. Saarenmaan päätiet on kunnostettu ja laivayhteydet lähisaariin on laitettu kuntoon. Seuraava askel on saada parempi ja isompi lentokone päivittäin lennettävälle Tallinnan ja Kuressaaren välille.

Kuressaaren piispanlinna on kaupungin tärkein nähtävyys, onhan koko kaupunki rakennettu linnoituksen ympärille. Uskallan kuitenkin väittää, että yksikään nykyturisti ei matkusta Saarenmaalle vain katsomaan piispanlinnaa tai Kaalin meteoriittijärveä. Kunnan näkökulmasta nämä pakolliset nähtävyydet on pidettävä kunnossa, mutta uutta mielenkiintoista on keksittävä koko ajan lisää.

Kaupungissa oli juuri avattu uusi perheille suunnattu elämyskeskus Thule Koda, jossa yhdistyvät tarinat ja alueen historia. Keskuksessa oli kaksi pienehköä elokuvateatteria, joissa toisessa, maksullisessa elokuvateatterissa pyöri kahdeksan eri filmiä yhden päivän aikana. Kerrottakoon sekin, että kaupungissa on olemassa toinenkin erinomainen elokuvateatteri, joten nyt niitä on kaksi. Kävin myös vilkaisemassa keväällä avattavaa VAU-keskusta, johon rakentuu kauppakeskus sekä perheille suunnattu liikunnallinen elämyskeskus. Toinen kauppakeskus elokuvateattereineen sijaitsee kaupungin toisella laidalla.

Saarenmaan majoituspalvelut ovat erinomaiset – kuusi kylpyläpalveluja tarjoavaa isoa ja pienempää hotellia, niiden lisäksi noin 100 erilaista majataloa, hotellia ja hostellia. Silti Saarenmaan oopperapäivien aikaan saarelta on vaikeaa löytää vapaata huonetta. Oopperapäivät syntyivät hieman vahingossa, erään opettajan pähkähullusta ideasta, joka ajoi karille. Onneksi ideasta osattiin ottaa koppi, eikä ammuttu erinomaista ideaa alas, vaan sen sijaan korjattiin alkuvaiheessa tehdyt virheet ja pyydettiin oikeat ihmiset apuun ja loppu onkin historiaa – Saarenmaan oopperapäivät on Baltian suosituin oopperafestivaali, jossa joka kesä rakennetaan väliaikainen 2000-paikkainen oopperatalo muutamaksi viikoksi.

Kulttuurin lisäksi saarella vaalitaan urheilua. Yksi saaren tärkeimmistä tapahtumista on kansainvälinen ralli, joka sekin alkoi jo 1970-luvulla pienestä tapahtumasta ja kasvoi 20 vuoden aikana nykyisiin raameihinsa. Kuressaari valittiin myös tänä vuonna ensimmäisenä virolaisena kaupunkina yhdeksi Euroopan urheilukaupungeista. Saarelta löytyy myös kaksi luontoon rakennettua seikkailupuistoa. Sõrven majakka ympäristöineen laitettiin turistikuntoon jo jokin aika sitten, tänä kesänä Vilsandin majakka aukeaa yleisölle.

Kaupungin pääkatu ja keskusaukio oli myös uudistettu yhteistyössä arkkitehtiliiton kanssa, kuten seitsemän muun virolaisen kunnan pääkadut ja keskustat. Tuloksia esitellään tänä vuonna Venetsian arkkitehtibiennaalissa.

Tommy Tabermann kirjoitti aikoinaan, että ihmeitä ei pidä odotella, niitä pitää tehdä. Olikohan Tommy käynyt Saarenmaalla luennoimassa?

Jaana Vasama, sd.

Uudenkaupungin valtuuston pj.