Tavoitteena on Pariisin olympialaiset

Turun Urheiluliiton 17-vuotias Jere Niemeläinen satsaa kaikkensa nyrkkeilyyn.

Turun Urheiluliiton superlahjakkuus Jere Niemeläinen treenaa 11 kertaa viikossa – kovempaa kuin kukaan kilpaikumppani Suomessa.

NYRKKEILY. Loppiaisen jälkeisenä tiistaina, Liikuntakeskus Alfassa, on jälleen alkamassa 17-vuotiaan, nyrkkeilyn moninkertaisen Suomen mestarin Jere Niemeläisen päivittäiset nyrkkeilytreenit.

– Jere, laitatko musiikit sun puhelimesta, tämä tabletti ei oikein pelitä, kysyy Turun Urheiluliiton kilpavalmentaja Mikael Puurula Niemeläiseltä.

– En laita, kun mulla ei ole Spotify Premiumia. Ei jaksa kuunnella niitä välimainoksia, vastaa Jere valmentajansa uteluihin.

Turkulaisnuorukainen treenaa hurjat 11 kertaa viikossa; peruskuntoa, kuntopiiriä, tekniikkaa, ottelusparrauksia ja niin edelleen.

– Treenaan kovempaa kuin kukaan kilpakumppanini Suomessa, siksi olen kehässä ylivoimainen omassa painoluokassani, toteaa TuUL:n superlahjakkuus ilman itsekehun häivääkään. Faktat kun ovat faktoja.

– Jereä ei tarvitse treeneihin pakottaa, hän käy kaikissa harjoituksissa omasta innostaan. Yksi lepopäivä muistetaan kuitenkin viikossa pitää, kehuu päävalmentaja Kalevi Javanainen nuoren nyrkkeilijän asennetta.

Jere Niemeläinen voitti viime syksynä Turussa käydyissä A-juniorien SM-nyrkkeilyissä kolmannen SM-kultansa ylivoimaiseen tapaan. Nuoren miehen painoluokka on 63 kilogrammaa.

– Vastustajathan tietävät jo Jeren ylivoimaisuuden, ja otteluissa vain suojaavat itseään. Vuosi takaperin SM-finaali kesti 15 sekuntia, nyt vastustaja pystyi suojelemaan itseään sentään täydet kolme erää, kertoo Mikael Puurula.

– Mutta ei lyömään takaisin, tarkentaa Puurula.

Otteluvastustajat haettava ulkomailta

Kilpavalmentaja Mikael Puurulan käsissä olevat pistehanskat saavat kovaa kyytiä Jere Niemeläisen käsittelyssä.

Ylivoimaisuus aiheuttaa myös ongelmia.

– Sparrivastustajia on hankala löytää Suomesta, kertoo Jere.

Suomalaiset vastustajat kun eivät mieluusti nouse Jeren kanssa kehään, niin kovaa otteluvastusta on haettava ulkomailta.

– Huhti–toukokuun vaihteessa Venäjällä oteltavat Euroopan mestaruuskisat ovat tämän vuoden ensimmäinen päätavoite. Ennen niitä käymme kansainvälisissä turnauksissa muun muassa pohjoismaissa ja Irlannissa, kertoo Jere Niemeläinen.

Niemeläinen puolustaa EM-kisoissa viime vuonna saavutettua viidettä sijaa. Tämä vuosi on hänen viimeisensä nuorten sarjassa, ja EM-mitali onkin tavoitteena Venäjältä.

– Viime vuonna Jere oli jo lähellä mitalia ja tänä vuonna hän on taas vuoden vanhempi, taitavampi ja vahvempi, toteaa Mikael Puurula.

Vähimmäistavoite Jerellä on saavuttaa EM-kisoista paikka syksyn maailmanmestaruuskisoihin, jossa mielii myös mitalikantaan. Pitkänkin tähtäimen tavoitteet ovat miehellä varsin selvät.

– Ensi vuonna siirryn vakituisesti yleiseen sarjaan, junnuvuodet ovat sitten takana ja uudet haasteet edessä. Arvokisoihin pitäisi ilman muuta päästä. Maailmanmestaruuskisat ja vuoden 2024 Pariisin olympialaiset ovat tavoitteenani, kertoo nyrkkeilijä.

Hauskanpitoon ei ole aikaa eikä energiaa

Jere Niemeläinen opiskelee rakennusalaa Turun ammatti-instituutissa Peltolan koulutalossa. Valtavasti aikaa vievän harjoittelun ja ottelumatkojen yhdistäminen opiskelun kanssa on onnistunut yllättävän jouhevasti.

– Saan koulusta tiistai- ja keskiviikkoaamuisin kaksi tuntia vapaata harjoittelua varten. Myös turnausmatkojen aikaisiin poissaoloihin olen saanut luvat, kiittelee Jere ammatti-instituutin joustavaa käytäntöä.

Satsaus huippu-urheiluun ei ole kuitenkaan tullut ilmaiseksi. Kun mies treenaa, käy koulussa ja treenaa taas, ei kavereiden kanssa hauskanpitoon ole yksinkertaisesti aikaa eikä energiaa.

– Kaveripiirini on viime vuosien aikana pienentynyt. Minulla ei ole juurikaan aikaa hengailla kavereiden kanssa, sillä kaikki energiani menee koulupäivän jälkeen urheiluun. Mutta tämä on minun valintani, minä nautin tästä ja annan tässä vaiheessa urheilulle kaiken, mitä miehestä irti lähtee, kertoo Jere Niemeläinen.

Nähdäänkö nuori turkulainen reilun neljän vuoden päästä Pariisin olympialaiskehässä? Sen aika näyttää, mutta ainakaan nuoren miehen asenteesta se ei jää kiinni – kuten ei myöskään häntä valmentavien Kalevi Javanaisen tai Mikael Puurulan satsauksesta Jeren kehitykseen.

Ja vielä pari sanaa siitä treenimusiikista. Jeren treeneissä nimittäin ei kuunnella legendaarista ”Rocky-biisiä” Eye of the Tiger.

– Se biisi on jo klisee, nauravat Turun Urheiluliiton nyrkkeilymiehet.

Marko Vuosjoki