Tanssiteos tuo katu- ja korkeakulttuurin yhteen Turun taidemuseossa

TAIDE. Turun taidemuseon Pimiössä esitetään ensi kertaa torstaina 23. tammikuuta Clément Cogitoren (s.1983) tanssiteos Les Indes Galantes (2017). Teos on ranskalaisen kuvataiteilija ja elokuvantekijä Cogitoren tulkinta ranskalaissäveltäjä Jean-Philippe Rameaun vuonna 1735 luomasta samannimisestä oopperabaletista. Rameau käytti inspiraationlähteenään intiaaniheimotanssien rytmejä ja liikkeitä, Cogitore taas tulkitsee libretosta tulivuoren reunalle sijoittuvan kohtauksen Los Angelesin kaduilta lähtöisin olevan krump-tanssin keinoin.

Krumping syntyi 90-luvulla Los Angelesin getoissa vastarintana poliisiväkivallalle ja systemaattiselle rasismille. Tapahtumat saivat alkunsa 1991, kun neljä LAPD:n konstaapelia pahoinpitelivät afroamerikkalaisen taksikuski Rodney Kingin ja päätyivät teon tallentaneen videonauhan perusteella oikeuteen. Mellakat puhkesivat 1992 turhautuneena reaktiona valamiehistön päätökselle poliisien syyttömyydestä. K.R.U.M.P. (Kingdom Radically Uplifted Mighty Praise) tarjosi fyysisen keinon kanavoida jännitteitä ja manifestoida epäoikeudenmukaisuuden kokemusta väkivallattomasti. Tanssi levisi Yhdysvalloista Eurooppaan ja se edustaa nykyisinkin väkivallatonta vastarintaa kaikkea syrjintää ja rotuun perustuvaa väkivaltaa kohtaan.

Katu- ja korkeakulttuurin yhteen tuova tanssiteos on toteutettu yhteistyössä Pariisin Kansallisoopperan (Opéra National de Paris) kanssa. Ranskalaisista, belgialaisista ja saksalaisista nuorista koostuva tanssiryhmä sovittaa psykologisesti ja fyysisesti voimalliset krump-liikkeet 1700-luvun alkuperäismusiikkiin.

Rodullisia, sosioekonomisia ja poliittisia jännitteitä ruumiillistava battle kertoo yksittäisiä tarinoita, joilla on kollektiivinen merkitys. Cogitoren teoksen voi lukea kommentoivan myös aikamme digitaalisuuden mahtia, jolla on mahdollisuus horjuttaa olemassa olevia yhteiskunnallisia mekanismeja. Tanssia itse puhelimillaan kuvaavat tanssijat ovat samaan aikaan tekijöitä, kokijoita, katsojia ja katseen kohteita.

Cogitoren teoksia on nähty useisa keskeisissä gallerioissa ja taidemuseoissa, kuten Pariisin Pompidoussa ja New Yorkin MOMA:ssa.