Kuntapäättäjän kulma: Edessä vuosikymmenen tärkein ratkaisu Turun kehittämiseksi

KOLUMNI. Osallistuin vuoden alussa Suomen kuuden suurimman kaupungin luottamushenkilöiden tapaamiseen, jossa kunkin kaupungin edustajat kertoivat kaupunkiensa kuulumisia.

Lähes kaikissa puheenvuoroissa keskeiseksi aiheeksi verotulojen ennustamattomuuden, kestävän kasvun ja johtamisjärjestelmän muutosten lisäksi nousi kaupunkien kehittäminen raiteilla: Helsingin ja Espoon kehittyminen uusien raideratkaisujen ympärillä, Vantaan päätös raitiotien suunnittelun jatkamisesta, Tampereen päätös ratikan jatkolinjasta. Me turkulaiset kerroimme, että meillä päätös raitiotiestä on tämän kevään kuumin poliittinen kysymys.

Illan aikana useampi poliitikko eri kaupungeista tuli keskustelemaan kanssani ratikasta. Yksi sanoi: ”Sijoittajat kyttäävät tätä päätöstä todella paljon, miten uskaltaisitte olla päättämättä?” Toinen kysyi: ”Ymmärrätteköhän te siellä Turussa, miten paljon raiteet vaikuttavat kaupungin kehittämiseen? Miksi te haluaisitte vapaaehtoisesti jättäytyä pikkukaupungiksi pois suurten kasvukaupunkien joukosta?” Kolmas kertoi: ”Vastustin ensin ratikkaa Tampereelle, koska pelkäsin sen taloudellisia vaikutuksia, mutta olen muuttanut mieltäni huomattuani, miten on käynyt. Tehkää se!”

Päätös raitiotien jatkokehittämisvaiheeseen siirtymisestä on Turussa mahdollista tehdä heti, jos siihen on riittävästi tahtoa. Kaikki selvitykset on tehty, kaikki saatavilla oleva tieto on olemassa. Nyt kyse on päättäjien kyvystä tehdä päätöksiä.

Jotkut ovat toivoneet, että päätös lykkäytyisi seuraavien kuntavaalien yli. En täysin ymmärrä tätä, sillä takana on monet vaalit, joissa raitiotiestä on keskusteltu. Emme näyttäydy kovin dynaamisina päättäjinä, jos emme pysty päättämään asiasta silloin, kun siitä on sovittu päätettävän.

Edessämme on vuosikymmenen tärkein ratkaisu Turun kehittämiseksi kestävästi kasvavana hiilineutraalina kaupunkina, johon uskotaan, johon halutaan investoida ja jossa sen myötä on entistä mukavampi elää. Raiteet eivät ole pelkkä joukkoliikenneratkaisu; ne vievät kaupunkimme uudelle vuosikymmenelle monella tavalla. 

Voimme katsoa ympärillemme kaupunkeihin, joihin raiteita on rakennettu ja todeta, miten raideratkaisut ovat onnistuneet ja miten kaupungeissa menee: hyvin.

Toivon, että teemme vuosikymmenen kauaskantoisimman ratkaisun myös Turussa.

Elina Rantanen

Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (vihr)