Sunborn Groupin perustajat tapasivat opiskelijoina Turussa: ”Olemme eläneet toiminnan ja asiakkaiden muutoksessa mukana”

Ritva ja Pekka Niemen mukaan yhdessä tekeminen on ollut heidän valttikorttinsa.

Ritva ja Pekka Niemen perustama Sunborn Group sai alkunsa jo 70-luvulla. Siitä se on kasvanut menestyneeksi perheyritykseksi, johon kuuluvat muun muassa Naantalin ja Ruissalon kylpylät. Visit Turku palkitsi Niemet merkittävästä matkailutyöstä ja ensimmäistä kertaa elämäntyöstä Matkailun Oskarilla.

MATKAILU. Ritva ja Pekka Niemen yritystoiminta alkoi kuntoutusaseman perustamisella 70-luvulla. Pekka Niemi opiskeli kauppakorkeassa ja Ritva Niemi oli valmistunut fysioterapeutiksi, joten terveyspalvelualan yritys tuntui omalta.

– Töitä oli vähän niin meidän piti keksiä jotain. Mietimme aluksi mainostoimiston tai tilitoimiston perustamista, mutta terveyspalvelut loivat hyvän ja selkeän pohjan yritystoiminnalle, hän sanoo.

Kuntoutusasema alkoi laajentua, ja aviopari keksi viedä palvelua muualle. Mallorcalle perustettu hoitolaitos oli pitkälti Niemien omaa käsialaa tiloista toimintaan. Heistä kuultiin Turussa, jonka jälkeen ovi aukesi hotellialalle. Sunborn Group -konserni oli saanut alkunsa.

– Olimme ensin Ruissalossa vuokralla, ja luulimme toiminnan loppuvan siellä vuokrasopimuksen päättyessä. Jatkoa suunniteltiin Naantalin kypylään, mutta toiminta jatkuikin molemmissa, Ritva Niemi kertoo.

Työn suolana vapaus ja yhdessäolo

Alun perin Niemen pariskunta on kotoisin Tampereelta, jossa he asuivat lapsuutensa 150 metrin päässä toisistaan ikinä tapaamatta. Aviopari painottaa yhteistyön merkitystä yritystoiminnassaan.

– Yrittäjinä meillä on ollut vapaus tehdä töitä niin kuin itse haluamme. Se tekee tästä mielenkiintoista ja on kantava voima. Parasta on, kun olemme saaneet olla yhdessä, Pekka Niemi sanoo.

Vuosien aikana Sunborn Groupin kasvaessa Niemien on pitänyt sopeutua moniin muutoksiin. Heidän mukaansa merkittävää on hyväksyä yrityksen menestyvät osat ja päästää irti niistä, jotka eivät toimi.

Kuitenkaan yrittäjyys ei ole Niemien mukaan muuttunut vuosien saatossa. Yksi tärkeimmistä yrittäjän ominaisuuksista on edelleen itseluottamus.

– Kun jotain aloittaa, pitää uskoa siihen täysillä. Jääkiekkotermein täytyy laukoa maalia kohti, Pekka Niemi sanoo.

Ensimmäinen elämäntyöpalkinto

Niemien johdolla Sunborn Group on kasvanut menestyneeksi yrityskonserniksi. Hotelli- ja kylpylätoiminnan lisäksi toimintaa on myös ravintola-alalla. Aviopari itse on jo ollut puolitoista vuotta eläkkeellä, mutta he ovat edelleen yritystoiminnassa mukana eivätkä kaipaa rauhallisia eläkepäiviä.

– Jatkamme hallitustyöskentelyä Sunbornissa ja tuemme uutta johtoporrasta. Tähän kuuluu paljon historiaa, joka pitää luovuttaa portaittain. Siirtymä on hyvässä vauhdissa. Niemet sanovat.

Tammikuussa Visit Turku palkitsi Niemet Matkailun Oskarilla merkittävästä matkailuteosta. Palkinnon perusteena ovat Niemien vuosikymmenien työ ja monialaiset panostukset muun muassa kylpylä-, hotelli- ja ravintola-aloilla, jotka ovat tuoneet Turun alueelle työtä ja matkailijoita.

Ensimmäistä kertaa palkinto jaettiin myös elämäntyöstä, mikä ilahduttaa Ritva ja Pekka Niemeä.

– On erittäin hienoa saada ulkoinen palkinto ja vielä ensimmäistä kertaa elämäntyöstä. Ei kuviteltu, että saadaan enää palkintoja.

Liisa Kallio