Vistan koulun remontissa päästiin taas yksi askel eteenpäin

Vistan koulun rehtori Ari Nuorikkala on tyytyväinen juuri valmistuneeseen Yhteiskoulutalon remontin.

Useammasta rakennuksesta koostuva Vistan koulu aloitti taas lukukauden hiukan uudistuneena. Viime vuosina tehdyistä isoista remonteista on nyt saatu päätökseen vuonna 1927 valmistuneen yhteiskoulurakennuksen remontti.

PAIMIO. Vistan koulun viides- ja kuudesluokkalaiset pääsivät tiistaina 7. tammikuuta aloittamaan koulutyönsä uusituissa tiloissa yhteiskoulurakennuksessa. Viidensien ja kuudensien luokkien lisäksi talossa on yläkoulun käytössä neljä kielten opetuksen luokkaa ja kolme kotitalousluokkaa. Kakkossalin puoleiseen päätyyn on muuttanut oppilashuolto ja keskelle rakennusta kasataan juuri uutta kirjastoa.

– Viikon sisällä kaiken pitäisi olla valmista. Siihen mennessä saadaan kirjasto valmiiksi. Lisäksi tässä on vielä vähän tietoteknistä viimeistelyä, opettajille suunnattua käyttökoulutusta ja laatikoiden purkamista, kertoo rehtori Ari Nuorikkala, joka on johtanut Vistan koulua nyt puolitoista vuotta.

Kirjasto valmistunee viikon sisällä.

Alimmassa kerroksessa on opettajanhuone ja varastona olleeseen neljänteen ullakkokerrokseen on tehty reservitila, jota valaisee tunnelmalliset kattoikkunat. Sinne voidaan siirtää oppilaita työskentelemään, kun on tarve eriyttää.

– Tulevaisuudessa tämä voi toimia luokkatilanakin. Paimiossa oppilasmäärä kasvaa noin 7 prosentin vuosivauhtia, Nuorikkala toteaa.

Kotitaloustunnilla on tehty juuri nachovuoka ja jälkkäriksi hedelmäsalaattia. Sekä kotitalouden opettajan Katariina Saarnin että oppilaiden mukaan uudet tilat palvelevat hyvin.

Hyvä akustiikka ja rauhallinen värimaailma

Uudet tilat on otettu vastaan innolla. Positiivista palautetta on tullut niin oppilailta kuin opettajiltakin.

– Mielestäni värimaailma on oikein onnistunut, kommentoi rehtori ja antaa silmänsä levätä käytävän punaisessa, vihreässä, harmaassa ja ruskeassa.

Remontti on onnistuttu tekemään samaan aikaan nykyajan trendien mukaan ja historiaa kunnioittaen.

Opettajat taas kiittelevät ennen kaikkea akustiikkaa. Kielten opetusta järjestettiin vielä syksyllä vanhassa puukoulussa, jossa melutaso oli kova. Uusissa tiloissa äänimaisema on pehmeä teknisten ratkaisujen myötä.

– Ja hienoa on sekin, että kaikki suojaukset tehty hyvin ja ilmastointi viimeisen päälle, eli ainakaan mitään sisäilmaongelmia ei pitäisi tulla, toteaa Nuorikkala.

Akustiikkaan on panostettu muun muassa akustiikkalevyillä ja sormipaneeleilla.

Seuraavaksi vuorossa puukoulu ja Kakkossali

Vistan koulu aloitti yhtenäiskouluna vuonna 2010. Oppilaita koulussa on 750 ja henkilökuntaa 80. Koulun toiminta sijoittuu useampaan eri rakennukseen: Luokat 1–2 on alatalossa, luokat 3–4 kivikoulussa, luokat 5–6 nyt valmistuneessa yhteiskoulutalossa ja luokat 7–9 yläkoulutalossa.

Vuonna 1974 valmistuneen yläkoulutalon remontti tehtiin pari vuotta sitten; vuonna 1954 valmistuneen kivikoulun ja kolmossalin remontti valmistui viime vuonna.

Rakennuksen keskelle sijoittuva portaikko on yhtä tunnelmallinen kuin ennenkin.

Seuraavaksi alkaa puukoulun ja kakkossalin remontit.

– Alustava suunnitelma on ollut, että kakkossali menisi remonttiin vuonna 2022 ja puukoulu vuonna 2024, mutta päätöksiä ei olla vielä tehty. Nyt saadaan joka tapauksessa pari vuotta taukoa remonteista. Remontit ovat vaatineet ylimääräistä venymistä meiltä kaikilta, niin oppilailta kuin opettajiltakin, kun ollaan vekslattu eri väistötilojen kanssa. Täällä oli vuoden verran pihakin osin työmaata, rehtori huomauttaa.

Tällä hetkellä puukoulussa on varastotilaa, reserviopetustilaa ja käsityöopetusta. Musiikinopetuskin siirtyy sinne, kunhan tämän hetken muuttopuuhat on saatu valmiiksi. Se on yhtenäiskoulun rakennuksista vanhin.

Vistan koulun remonttien pääarkkitehti on Ilkka Soini.

Käytäville sijoitetut kalusteet auttavat keskittymään hälyisässä koulumaailmassa.
Myös neljäs ullakkokerros on remontoitu koulun käyttöön. Luokkatilaan tulee päivänvalo kattoikkunoiden kautta.

Janica Vilen