Sauvoon tulossa uusia asuntoja kehitysvammaisille

Sauvon keskustaan valmistuu 12 yksiötä kehitysvammaisille asukkaille. Asuntoihin pääsee muuttamaan vuoden 2021 alkupuolella.

SAUVO. Uudet asunnot sijoittuvat Hakkistielle rakennettavaan kiinteistöön. Sen läheisyydestä löytyy esimerkiksi ruokakauppa, pankki ja kirjasto. Asuntojen rakennuttaja Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO pyrkii lisäämään kyseisten asumisyksiköiden ja -palvelujen määrää Varsinais-Suomessa.

– Sauvossa ei vielä ollut tällaista asumisyksikköä. Meillä on pyrkimys siihen, että peruspalvelut olisivat kävelymatkan päässä asunnoista ja Sauvossa se onnistuu. KTO:n asumispalveluiden johtaja Sari Hietala kertoo.

Hietalan mukaan suurta apua tarvitseville kehitysvammaisille on tällä hetkellä liian vähän asuntoja. Osa heistä asuu tästä syystä suotta kuntoutuspalveluissa, koska asuntoja ei ole tarjolla.

– Asunnoista on kova puute tällä hetkellä. Kun asumisyksikkö on suunniteltu alusta alkaen kehitysvammaisille asukkaille, on tuen tarve helposti järjestettävissä.

Itsenäistä asumista tuetusti

Uudet asunnot rakennetaan kolmeen eri asuntoryhmään, joihin kuuluu neljä asuntoa. Jokaisessa asuntoryhmässä on oma henkilökuntansa ja yhteiset oleskelutilat ja pienet keittiöt, joissa asukkaat saavat halutessaan viettää aikaa ja tehdä ruokaa yhdessä. Asuntojen keittiöt varustetaan tarpeen mukaan, jos asukas sitä tarvitsee. Rakennettavassa kiinteistössä on asuntojen lisäksi yhteiset sauna- ja vapaa-ajan viettotilat.

Hakkistielle muuttavat asukkaat tarvitsevat apua erilaisissa asioissa, minkä takia heitä on auttamassa KTO:n henkilökunta.

– Muun muassa arjen hallinta ja kodin ulkopuolella liikkuminen ovat asioita, joissa asukkaat tarvitsevat tukea. Me tuetaan niin pitkälle sitä itsenäistä olemista ja tekemistä kuin asukkaan kohdalla on mahdollista, Hietala sanoo.

Uuden asumisyksikön myötä KTO palkkaa uusia työntekijöitä Sauvoon.

– Osa voi olla meidän vanhoja työntekijöitä, mutta määrällisesti pitää lisätä henkilöstömäärää. Perehdytämme kaikki uudet työntekijät kattavasti ennen töiden alkua.

Liisa Kallio