Sauvon koulukeskuksen rakennushankkeeseen läpinäkyvyyttä keskustelutilaisuudessa

Vanhassa koulukeskuksessa oli sisäilmaongelmia, joiden takia osa koulusta päätettiin purkaa.

Kirjastossa järjestettävä keskustelutilaisuus uudesta koulukeskuksesta antaa kuntalaisille mahdollisuuden tutustua hankkeen suunnitelmaan ja esittää kysymyksiä arkkitehdille.

SAUVO. Avoimessa keskustelutilaisuudessa Sauvon kirjastossa keskiviikkona 22. tammikuuta on vieraana Sauvon uuden koulukeskushankkeen pääsuunnittelija ja arkkitehti Jukka Lehtonen. Hän tietää entuudestaan, että julkinen hanke herättää usein paljon mielipiteitä.

– On ihmisiä, joilla on halu vahtia. Keskustelutilaisuus tuo mielenrauhaa, ja sillä yritetään saada läpinäkyvyyttä koko hankkeelle ja myös rauha työmaalle. Koulukeskus on iso hanke Sauvon kunnalle ja se ymmärrettävästi kiinnostaa ihmisiä, Lehtonen sanoo.

Hänen mukaansa Sauvon koulun puolelta on informoitu perheitä, mutta kirjaston keskustelutilaisuus on mahdollisuus muillekin kuntalaisille osallistua keskusteluun ja saada vastauksia kysymyksiin. Vastaavissa tilaisuuksissa on Lehtosen kokemuksen perusteella ollut hyvin osallistujia.

– Olen osallistunut pariin vastaavaan esittelyyn, joihin saapui yllättävän paljon väkeä. Odotan samankaltaista osallistujamäärää tälläkin kertaa.

Monimutkainen hanke

Koulukeskuksen suunnittelussa haasteena oli muun muassa paloturvallisuus ja alakerran hankalan matala tila. Uudisrakennus piti myös sovittaa kahden olemassa olevan kiinteistön väliin sujuvasti.

– Suunnitelma pohjautuu hankesuunnitelmaan ja tarkentui siitä kulkuväylien selvittämisellä, joka määrittää niitä ympäröivät päätilat. Laajennuksen suunnittelu oli melko yksinkertaista, ja eniten aikaa meni vanhan osan kanssa tapellessa. Lehtonen sanoo.

Hankkeena koulukeskus on mutkikas eivätkä kustannukset saa karata käsistä. Suunnittelun edetessä lähtöasetelmaan piti tehdä muutoksia. Esimerkiksi poistumisteitä piti lisätä ja yhdyskäytävän toimivuutta parantaa. Myös rakennuksen pinta-ala kasvoi.

– Ensimmäistä kerrosta piti laajentaa, mutta kokonaisuutena kiinteistöstä tuli selkeämpi. Ongelmilta ei voi välttyä, mutta haasteet ovat mielenkiintoisia ja ne pitää vain ratkaista niiden tullessa eteen, Lehtonen kertoo.

Ensi syksynä valmista

Koulukeskuksen rakentaminen on edennyt Lehtosen mukaan melko yksinkertaiseen sisätyövaiheeseen: työmaalla asennetaan talotekniikkaa ja ikkunat on saatu paikoilleen. Viimeinen vaihe projektissa on pihatyöt ensi kesänä. Koulukeskuksen valmistumisaikataulu on kuitenkin siirtynyt eteenpäin muutamalla kuukaudella.

– Vanhan rakennuksen sisäilmaongelmien korjausten takia aikatauluun tuli kahden kuukauden lykkäys. Kaikki löydökset on nyt kuitenkin poistettu, Lehtonen toteaa.

Sauvon kunnanvaltuusto on 3. kesäkuuta 2019 hyväksynyt koulukeskuksen peruskorjauksen ja uudisrakennuksen kustannusarvioksi 4 269 000 euroa.

Liisa Kallio