Harva osaa ajaa oikein Turun linja-autoaseman ”uudessa” liikenneympyrässä

Syksyllä 2018 Fölin bussit alkoivat kulkea uusia reittejä Kauppatorin remontin takia. Yksi tällöin käyttöön otetuista reiteistä kulkee Turun linja-autoasemalta Läntisen Pitkäkadun ja Brahenkadun risteykseen, johon tehtiin kiertoliittymä – kansan kielellä liikenneympyrä.

Kyseisen liikenneympyrän tulosta on jo lähes puolitoista vuotta. Silti edelleen ajaessani siitä päivittäin kohtaan autoilijoita, jotka ajavat liittymän läpi kuin tavallisesta risteyksestä ja aiheuttavat vaaratilanteita.

En voi kuitenkaan syyttää pelkästään kanssa-autoilijoita, sillä en yhtään ihmettele kyseisen liikenneympyrän aiheuttamaa hämmennystä. Kyllä, se on merkitty kiertoliittymämerkeillä ja kolmioilla, mutta itse ympyrä puuttuu – se on isoin ongelma.

Kiertoliittymästä voi ajaa suoraan läpi, koska minkäänlaista kiertoa ei tarvitse tehdä. Siinä sitten unohtuu vilkun käyttö kokonaan tai sitten vilkutetaan vasemmalle kuin tavallisessa risteyksessä. Se aiheuttaa hämmennystä niille, jotka yrittävät ajaa kiertoliittymän asettamien sääntöjen mukaan.

Turun keskustassa liikennejärjestelyt ovat tällä hetkellä väliaikatilassa toriparkin takia, joten ymmärrän, että Läntisen Pitkäkadun ja Brahenkadun risteyksessä oleva kiertoliittymä on tuskin tullut jäädäkseen.

Kuitenkin Turussa kaikenlaiset remontit tuppaavat pitkittymään jopa vuosilla, joten eikö kiertoliittymästä olisi voitu tehdä kerralla kunnollista? Sitä käyttävät kuitenkin yksityisautoilijoiden lisäksi päivittäin sadat bussit ja taksit, joista harvassa ovat ne, jotka osaavat siitä ajaa oikein.

Nopein muutos tapahtuu silti ratin takana: se on kiertoliittymä, ei tavallinen risteys, sen voisivat autoilijat jo oppia.

Nimim. ärsyyntynyt autoilija