Saaristo liikkuu -tapahtuma aktivoi saariston asukkaita ulkoilemaan

Esimerkiksi metsälenkeistä kertyvät kilometrit voi ilmoittaa mukaan tapahtumaan.

Aiemmin Saaristomarssina tunnettu tapahtuma haastaa jokaisen saaristokunnan liikkumaan viikon ajan ja keräämään kertyneet kilometrit ylös. Leikkimielisessä kilpailussa tavoitteena on aktivoida kaikenikäisiä liikunnan pariin.

LIIKUNTA. Sunnuntaina 19. tammikuuta alkaneessa Saaristo liikkuu -tapahtumassa saaristokunnat kilpailevat leikkimielisesti eniten liikkuvan kunnan tittelistä. Se on järjestetty jo monen vuoden ajan.

– Taivassalo on ollut kauan mukana liikkumassa. Vanhemmat ihmiset tuntevat sen saaristomarssina, ja sillä on pitkät perinteet, vs. vapaa-aikaohjaaja Leila Gröndahl Taivassalosta kertoo.

Edellisinä vuosina tapahtuman teema on vaihdellut. Gröndahlin mukaan tänä vuonna tavoitteena on liikkua mahdollisimman paljon ulkona. Liikkumistavan saa itse valita, kunhan siinä käytetään lihasvoimaa.

– Pyöräillen tai juosten, tapa on vapaa! Tänä vuonna yritämme aktivoida myös nuorempia mukaan koulujen kautta.

Leikkimielinen kamppailu

Tapahtuma on Varsinais-Suomen saaristokuntien yhteinen ponnistus, ja sen takana on Saaristoliikunnan työryhmä. Siihen kuuluvat Kustavi, Taivassalo, Naantali, Parainen ja Kemiönsaari. Myös Masku on mukana liikkumassa.

Kuka tahansa saaristokunnan asukas voi osallistua tapahtumaan kirjaamalla ylös liikkuen kerätyt kilometrit. Se on hyvä tilaisuus tarkastella omaa aktiivisuutta.

– Viikon aikana saa käsityksen omista liikuntatottumuksista. Toivomme tämän tapahtuman motivoivan kaikenikäisiä liikkumaan tapahtuman aikana ja sen jälkeen, Gröndahl sanoo.

Ylös kirjatut kilometrit voi ilmoittaa oman kunnan vapaa-aikatoimelle nettilinkin tai sähköpostin avulla. Joillakin kunnilla on myös postilaatikoita kilometrien kirjausta varten. Voittaja selviää tapahtuman jälkeen.

– Kilometrit suhteutetaan asukaslukuun, jonka jälkeen selviää, missä kunnassa on liikuttu eniten.

Voittoa tärkeämpi tavoite on kuitenkin innostaa asukkaita ulkoilemaan lihasvoimaa käyttäen. Järjestäjät toivovat kaikkien saaristokuntien mukana olon innostan asukkaita lähtemään mukaan liikkumaan.

– Saaristo liikkuu -kilpailu on merkittävä ulkoiluviikko, ja se on positiivinen kamppailu kuntien välillä. On hienoa, että eri puolilla saaristoa ihmiset liikkuvat mahdollisimman paljon, Gröndahl toteaa.

Saaristo liikkuu -tapahtuma päättyy sunnuntaina 26. tammikuuta.

Liisa Kallio