Rami Immonen pääsi töihin autotehtaalle Nuorten Reitin kautta

Rami Immonen muutti Uuteenkaupunkiin päästäkseen mukaan Nuorten Reitti -hankkeeseen.

Valmet Automotive ja Laitilan Nuorisoverstas ry pilotoivat Nuorten Reitti -hanketta, jonka tavoitteena on työllistää erityistä tukea tarvitsevia nuoria. Hankkeen seurauksena Punainen Risti myönsi autotehtaalle Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen.

TYÖLLISYYS. Valmet Automotive ja Laitilan Nuorisoverstas ry ovat kehittäneet Nuorten Reitti -hanketta, jonka tavoitteena on työllistää erityistä tukea tarvitsevia 18–29-vuotiaita nuoria. Hankkeen kautta on Valmet Automotivelle toistaiseksi työllistynyt jo kuusi nuorta, joista yksi on Loimaalta kotoisin oleva 24-vuotias Rami Immonen.

Opiskelin ensin Loimaan ammattiopistossa media-assistentiksi. Kesällä 2018 valmistuin Muurlan kansanopiston vuoden mittaiselta animaatiokurssilta. Sen jälkeen yritin hakea Turun ammattikorkeakouluun, mutta en ikävä kyllä päässyt sisään. Kesän jälkeen äitini löysi Nuorten Reitti -hankkeen ja ehdotti minua siihen, Immonen kertoo omasta polustaan.

Laitilan Nuorisoverstas ry tarjoaa projektille toimintaympäristön ja työkalut kuukauden kestävään alkukartoitukseen, jonka aikana kartoitetaan nuoren taitoja ja opetetaan työelämän pelisääntöjä, tietoja ja taitoja, kuten työturvallisuutta, työohjeiden seuraamista, työlainsäädäntöä, työhakemusten tekoa ja haastatteluun valmistautumista. Myös Immonen aloitti sieltä.

Kuukauden alkukartoituksen jälkeen hankkeen projektipäällikkö Jan Vuorenlaakso auttoi Immosta tekemään hakemuksen Valmet Automotivelle. Aluksi Immonen teki autotehtaalla puolentoista kuukauden työkokeilun, jonka jälkeen hän sai vakipaikan lokakuussa 2018.

Immonen sai työkokeilunsa aikana kokeilla monenlaisia työtehtäviä. Oma leiviskä löytyi lopulta keulapalkkien esikokoonpano-osastolta.

Tämä on rutiinityötä, joka vaatii ahkeruutta ja pitkäjänteisyyttä, hän kertoo.

Immonen asuu arkipäivät Uudessakaupungissa, ja viikonloput hän viettää pääsääntöisesti kotiseudullaan Loimaalla. Työkavereita hän on saanut, mutta vapaa-aika Uudessakaupungissa kuluu pääsääntöisesti kotona tai lenkkeillen.

Varsinkin kesällä täällä on hienot maisemat lenkkeillä, hän kehuu.

Yhä edelleen Vuorenlaakso soittelee sillon tällöin Immoselle ja kyselee kuulumisia.

Hän on auttanut minua todella paljon, Immonen kiittelee.

Immonen puolestaan on Vuorenlaaksolle elävä esimerkki hankkeen tärkeydestä.

Mielekäs ja merkityksellinen rooli omassa yhteisössä on hyvinvoinnin perusta. Hanke tukee nuoria työllistymisen kautta taloudellisesti itsenäisiksi ja aktiivisiksi toimijoiksi. Olemme onnistuneet kehittämään vahvan toimintamallin, hän sanoo.

Haaveena ura puutöiden parissa

Laitilan nuorisoverstaalla vietetyn kuukauden aikana Immonen pääsi puutöiden makuun.

Tein puuverstaalla saunajakkaran, keittiöjakkaran, säilytysarkun, puumiekan ja tv-tason, hän kertoo ensimmäisestä kuukaudestaan.

Vaikka hän on viihtynyt autotehtaalla hyvin, viime viikolla hän päätti hakea Rasekoon opiskelemaan taideteollisuutta.

Puuala on mukava, koska puutöitä saa tehdä rauhassa itsenäisesti. Puu on myös monipuolinen materiaali, josta voi valmistaa lähes mitä tahansa, jos mielikuvitusta riittää, hän toteaa.

Uusia yritysyhteistyökumppaneita

Vuoden 2020 alusta Nuorten Reitti -hankkeen uusina yritysyhteistyökumppaneina ovat aloittaneet Laserkeskus Oy, Pilkington Automotive Finland Oy ja Vakka-Suomen Pihatyö Oy.

On tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus päästä työelämään jo nuorena. Olemme ylpeitä, että saamme olla mukana hankkeessa, kertoo Vakka-Suomen Pihatyö Oy:n toimitusjohtaja Satu Kallonen.

Projektipäällikkö Jan Vuorenlaakso kertoo uusien yritysyhteistyökumppaneiden mahdollistavan konseptin kestävyystestin eri toimintaympäristöissä. Hanke toteutetaan vuosina 2018–2020. Sen toteutumista tukevat Sosiaali- ja terveysministeriö, Laitilan Nuorisoverstas ry sekä Valmet Automotive.

Nuorten Reitti-hanke on tarkoitettu nuorille, jotka ovat suorittaneet opintonsa mukautettuna tai joilla on ollut erityisiä haasteita koulussa tai työelämään siirtymisessä. Nuoren itsensä lisäksi osallistujan voivat hankkeeseen ilmoittaa vanhemmat, TE-toimisto, nuorisotyöntekijät sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.

Valmet Automotivelle on toistaiseksi työllistynyt jo kuusi nuorta Nuorten Reitti -hankkeen kautta.

Janica Vilen