Kristian Palotie on koripallon monitoimimies

Kristian Palotie on ehtinyt nousta isoon rooliin suomalaisen koripallon asiantuntijana, selostajana ja valmentajana, vaikka miehellä on ikää vasta 32 vuotta.

Kaarinan Ura Basket on tullut Korisliigaan jäädäkseen. Selostajana aiemmin tunnettu Kristian Palotie luotsaa joukkuettaan toista kautta liigaparketeilla.

KORIPALLO. Kaarinan Ura Basket nousi toissakauden päätteeksi Korisliigaan, ja on päävalmentaja Kristian Palotien mukaan tullut liigaparketeille jäädäkseen.

– Peli kulkee taas heikomman hetken jälkeen hyvin. Taistelemme täysillä pääsystä kahdeksan parhaan pudotuspeleihin, sanoo Palotie.

Ura Basketin kuluva kausi näyttääkin kulkevan viime kautta voitokkaammin. Viime kauden päätteeksi joukkue joutui karsimaan pääsarjapaikastaan, ja selvitti aina niin vaativan karsinnan. Tänä vuonna – jos pelit jatkuvat nykyiseen malliin – ei karsintapeikosta ole vaaraa.

Ison muutoksen Ura Basketin pelaamiseen toi pienimuotoinen pelaajaruletti. Kauden aloittaneisiin ulkomaalaisiin ei oltu tyytyväisiä, joten joukkueen johto päätti vaihtaa miehiä.

– Emme saaneet kahdelta ulkomaalaiselta sitä panosta, mitä toivoimme. Vaihdoimme pelinrakentajan ja ison laiturin sekä hankimme lisäksi uuden ison kaaripelaajan, kertoo Palotie pelaajien vaihtoruletista.

Uudet ulkomaalaisvahvistukset ovat olleet sitä, mitä heiltä vaaditaan – vahvistuksia.

– Nyt pelimme kehittyy taas oikeaan suuntaan. Olemme uusien pelaajien ansiosta vahvempia niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin, kehuu Palotie hyviä pelaajahankintoja.

Valmentaja ja selostaja

Kristian Palotie on koripallon monitoimimies. Vaikka 32-vuotiaalla Palotiellä ei ole meriittejä omalta pelaajauraltaan, hänet tunnetaan koripallon asiantuntijana laajalti ympäri Suomea – syynä se, että mies on selostanut koripalloa vuosikaudet.

– Aloitin selostamisen säännöllisesti vuoden 2010 maailmanmestaruuskisoista. Sen jälkeen olen selostanut muun muassa NBA:ta Ruutu-palvelulle ja Euroliigaa Viasatille, kertoo Palotie.

Mies toimii edelleen selostajana Ura Basketin päävalmentajan töiden lisäksi.

Kaarinaan mies löysi kaudelle 2017/2018.

– Ura oli noussut juuri divisioona A:han ja haki uutta päävalmentajaa. Löysimme seurajohdon kanssa yhteisen sävelen ja aloitin päävalmentajana vuonna 2017. Tavoitteemme silloin oli nousta Korisliigaan neljän vuoden sisällä, mutta se tavoite täyttyikin heti samantien, kun nousimme vuonna 2018 liigaan.

Suihkussa ennen peliä

Pelaajien pelipäivän rytmistä on puhuttu iät ajat, ja todella monet pääsarjatason pelurit valmistautuvat illan peliin päiväunten avulla. Valmentaja Palotie käyttää samaa metodia.

– Minäkin nukun usein puolentoista tunnin päiväunet pelipäivänä, nauraa Palotie.

Pelipäivän aamu alkaa kevyellä aamutreenillä ja videopalaverilla.

– Katsomme joukkueen kanssa koosteen illan vastustajasta ja käymme pelillisiä asioita läpi. Aamutreenin tarkoitus on olla kevyt aamujumppa, ja saada ajatukset liikkeelle kohti illan peliä.

Vieraspelimatkoilla bussimatkan aikana valmentaja tekee kovasti töitä pelillisten vaihtoehtojen punnitsemisessa.

– Käyn läpi erilaisia peliskenaarioita – miten toimimme, jos pelisapluunamme ei toimi, miten meidän pitää puolustaa eri tilanteissa ja mitä teemme ottelun loppuvaiheilla – joko johtoa puolustaen tai loppukiriä viritellen. Erilaisten tilanteiden läpikäynti on minulle ennenkaikkea oman itseluottamuksen kohottamista.

Ennen peliä, kun pelaajat lämmittelevät, valmentaja tekee viimeisen silauksen varsin persoonallisella tavalla.

– Viimeinen 45 minuuttia ennen pelin alkua on pitkä aika vain odottaa. Selvennän omia ajatuksiani ja rentoudun käymällä suihkussa ennen peliä, kertoo Palotie erikoisesta tavastaan.

Marko Vuosjoki