Kierrätyskeskus Kisällin työpajoissa Liedossa tehdään arvokasta työtä

Työvalmentaja Risto Hänninen on ylpeä pajaryhmänsä keksimästä yksinkertaisesta ja toimivasta tavasta nastoittaa kengät – ruuvaamalla nastan suoraan kengänpohjaan ilman reikien poraamista.

Kisälli työllistää pajoillaan kuntalaisia auttaen heitä eteenpäin työelämässä. Työpajoissa työskentelevät korjaavat myyntiin muun muassa polkupyöriä, huonekaluja ja sähkölaitteita sekä nastoittavat kenkiä.

LIETO. Liedossa toimivalla kierrätyskeskus Kisällillä on menossa jo 26:s toimintavuosi, mutta osa työpajojen toiminnasta on vielä suurelle yleisölle tuntematonta. Sähkölaitteiden, huonekalujen ja polkupyörien kunnostus myyntiin on jatkunut jo vuosia, ja uutena toimintana mukaan on tullut talvikenkien nastoitus.

– Otimme kenkien nastoituksen mukaan toimintaamme viime syksynä. Saimme sähkölaitteiden korjauspajamme kulmaan hyvin sopimaan kenkien nastoituspisteen, kertoo neljästä työpajasta vastaava työvalmentaja Risto Hänninen.

Aiemmin Liedon kunnassa kenkien nastoitustoiminnasta vastasi Liedon toimintakeskus, mutta syksyllä nastoitus tuli Kisälliin.

– Nastoitustoiminta on pyörinyt hyvin, kiitos osaavien tekijöiden, kertoo Hänninen.

Ja kokemusta työstä onkin kertynyt.

– Meillä oli loka- ja marraskuun ajan kampanja, jonka aikana ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten kenkien nastoituksen maksoi Liedon vanhus- ja vammaisneuvosto. Lisäksi nastoitimme kunnan sisäisenä toimintana työntekijöiden kenkiä. Yhteensä olemme nastoittaneet 50–60 kenkäparia tämän talven aikana, laskee Hänninen.

Pajaryhmä kehitti nastoitustekniikkaa

Aluksi työpajalla oli nastoituksen kanssa hieman ongelmia.

– Teimme työtä aluksi vanhalla tekniikalla, jossa kengän pohjaan porattiin pieni reikä, ja nasta painettiin siihen. Sekin tekniikka toimii – joidenkin kenkien kohdalla. Kengissä on kuitenkin niin paljon erilaisia pohjia, että kaikissa kengissä vanhalla tavalla ei nastoja saatu pysymään kunnolla.

Hänninen joukkoineen kehittikin uuden, paremman tekniikan.

– Kokeilimme nastoja, joissa on kierre. Ne ruuvataan yksinkertaisesti suoraan kengänpohjaan kiinni, ilman minkäänlaisen reiän poraamista. Tämä tekniikka toimii paljon paremmin, ja nyt saamme nastat pysymään paremmin erilaisten kenkien pohjissa, kehuu Hänninen ryhmänsä kekseliäisyyttä.

Aivan kaikissa kengissä nastat eivät silti välttämättä pysy.

– Parhaat ovat tietenkin talvikäyttöön tarkoitetut, paksupohjaiset kengät. Toki laitamme nastat vaikka tanssikenkiin, jos asiakas niin haluaa, mutta pysyvyystakuuta emme anna, nauraa Hänninen.

Kisällissä vastaanotetaan lietolaisten ikäihmisten ja liikunta- tai toimintarajoitteisten kenkiä nastoitettavaksi kaikkina arkipäivinä. Nastoitukseen varataan viikko työaikaa ja nastoitus maksaa 13,50 euroa kenkäparilta.

Sähkölaitteille viikon takuu

Työpajojen perinteisempää toimintaa, kuten esimerkiksi puutuotteiden valmistusta sekä sähkölaitteiden ja polkupyörien kunnostusta myyntiin, Kisällissä on tehty jo pitkään. Kaikki myynnissä olevat sähkölaitteet on korjattu ja huollettu Kisällin sähkölaitehuollossa, joka on TUKES:n hyväksymä. Sähkölaitteissa on viikon takuu.

Myös pajoissa kunnostetut polkupyörät ovat suosittuja.

– Polkupyörät lasketaan metalleihin, joten meille voi tuoda vaikka kuinka huonossa kunnossa olevan polkupyörän maksutta. Saamme täysin käyttökelvottomistakin pyöristä varaosia niihin, jotka kunnostamme myyntiin, kertoo Risto Hänninen.

Vanhoja polkupyöriä voi tuoda Kisälliin maksutta. Ihmiset ovat tuoneet kierrätykseen myös varsin uusia pyöriä, joista pajahenkilökunnan korjaustaitojen ansiosta saadaan myyntiin aivan huippuluokan fillareita.

Marko Vuosjoki