Kaarinan Kuvaajat -yhdistyksellä 25 vuotta täyteen: ”Kuva ei jätä ketään kylmäksi”

Jari Kouvun teos "Heijastus" juhlanäyttelystä. Näyttely on esillä Kaarina-talolla tammikuun loppuun asti.

Neljännesvuosisadan aikana Kaarinan Kuvaajat -yhdistys on ollut aitiopaikalla seuraamassa valokuvauksen murrosta, jonka aikana siirryttiin dioista digikuviin ja perinteisten kameroiden rinnalle tulivat puhelimet. 25 vuotta kestäneen matkan kunniaksi yhdistys järjesti Kaarina-talolla juhlanäyttelyn, johon voi tutustua tammikuun ajan.

KAARINA. Kaarina-talon toisessa kerroksessa on esillä 32 valokuvaa, jotka Kaarinan Kuvaajat -yhdistykseen kuuluvat valokuvaajat ovat itse valinneet. Monet niistä ovat menestyneet yhdistyksen omassa kuukausittaisessa valokuvauskilpailussa, paikallisissa kilpailuissa ja kansainvälisessä Seuracup-kilpailussa.

Valokuvien lisäksi isolla ruudulla pyörii 45 minuutin edestä valokuvia, joten näyttelyn läpikäymiseen kannattaa varata paljon aikaa, yhdistyksen näyttelyvastaava Tuula Purmonen kertoo.

Juhlanäyttelyssä suosituin valokuvausaihe on selkeästi luonto, maisemat ja vuodenajat.

Kuvaaminen liitetään ulkoiluun. Yhdistyksen kuvissa käsitellään paljon ulkokuvia aiheesta huolimatta, ja on paljon luonnonilmiöitä, eläimiä ja kasveja.

Juhlanäyttelyssä on esillä muun muassa Aaro Kiurun teos ”Vesi heijastaa”.

Digitalisaatio toi murroksen

Kaarinan kuvaajat -yhdistyksen matka alkoi 1994, kun se perustettiin Littoisten monitoimitalolla. Tarkoituksena on edistää valokuvausta ja videokuvausta sekä herättää innostusta siihen. Tätä toiminnan ydintä yhdistys toteuttaa edelleen 25 vuotta myöhemmin 34 jäsenen voimin.

Pidämme kerran kuukaudessa kokouksen, jossa on hyvä osallistujamäärä. Kokoukseen kuuluu pysyvänä osana Salakampa-valokuvauskilpailu, joka on säilynyt tähän päivään saakka yhdistyksen alusta lähtien. Se on toimintamme runko, Purmonen sanoo.

Salakampa-kilpailun nimi on myös alkuperäinen, ja siihen kiteytyy valokuvauksessa tapahtunut murros. 90-luvulla jäsenet käyttivät kilpailun kuvien katsomiseen diaprojektoria, johon diat laitettiin peräkkäin telineeseen eli diakampaan. Osallistujien kuvat olivat satunnaisessa järjestyksessä, josta tulee nimi ”salakampa”.

Nykyään kuvat ladataan etukäteen palvelimelle ja arvioidaan tietämättä kuvaajaa. Kilpailussa on haluttu säilyttää leikkimielisyys, sillä valokuvauksessa ei ole oikeita tai vääriä vastauksia.

 Panostusta visuaalisuuteen

Perinteisten kameroiden rinnalle on tullut tekniikan kehittymisen myötä mahdollisuus kuvata laadukkaita kuvia puhelimella.

Pääosin yhdistyksen jäsenet kuvaavat digitaalisilla järjestelmäkameroilla, mutta puhelimella kuvaaminen ei ole poissuljettua. Se varmasti lisääntyy jatkossa, ja muutaman kerran on kilpailujakin voitettu puhelimella kuvatulla valokuvalla, Purmonen sanoo.

Purmosen mukaan valokuvauksen merkitys on kasvanut viime vuosien aikana digikuvauksen myötä.

Ihmiset panostavat visuaalisuuteen ja kuviin, sillä kuva ei jätä ketään kylmäksi.

Liisa Kallio