Kuukauden kulttuurikasvot: Niina Repo ja Mikko Kouki rakastuivat Turun keskustaan

Niina Repo ja Mikko Kouki ovat jättäneet kädenjälkensa turkulaiseen taiteen ja kulttuurin kenttään, mutta ovat myös itse paikallisen taiteen ahkeria kuluttajia.

Turkulaisen taiteilijapariskunnan vuosi on täynnä työn touhua. Niina Repo opettaa luovaa kirjoittamista Turun yliopistolla ja lisäksi viimeistelee omaa Kupittaankatu-trilogiaansa sekä tuottaa kirjallisuustapahtumia. Mikko Kouki johtaa Turun Kaupunginteatteria, jossa hänellä on tänä vuonna myös muutama ohjaus, ja lisäksi vireillä on pari leffaprojektia.

KULTTUURI. Turkulaisten hyvin tuntema taiteilijapariskunta Niina Repo ja Mikko Kouki muuttivat omia teitään Turkuun heti 90-luvun alussa. Ensimmäinen yhteinen koti löytyi Nummesta. Sen jälkeen he tutustuivat Marttiin ja Mäntymäkeen, kunnes viimein päätyivät aivan ydinkeskustaan.

– Kokeilimme paritaloa ja rivitaloa, mutta ainakin minä olen selkeästi kerrostaloihminen ja keskustaihminen, Kouki toteaa.

Repo on samoilla linjoilla.

– Eniten tykkään siitä, että elokuvateatteriin pääsee parissa minuutissa. Wiklund on meidän lähikauppa. Kaikki on tosi lähellä, ja jos haluaa kauemmas, niin kaikki bussit kulkee vierestä, Repo listaa keskustan parhaita puolia.

Turkua kehutaan aina kauniiksi kesäkaupungiksi, mutta Repo ihailee sitä myös talvisin.

– Tänä talvena olen nauttinut erityisesti keskustan valotaiteesta. Tori nyt on tietysti tällä hetkellä aika ankea, mutta muuten keskusta on miljöönä tosi kaunis, Repo kehuu.

Toisaalta kauneuden vastapainoksi Repo teki joskus poikansa kanssa myös Ruma Turku -kierroksen, jonka aikana he kävivät bongaamassa kaikki Turun rumimmat julkiset taideteokset.

Perheestä ainoastaan heidän 14-vuotias poikansa kaipaa joskus sitä, ettei heti ovesta ulos astuessa olisi keskustan hulinassa. 22-vuotias esikoinen on jo muuttanut pois kotoa. Taiteilijuus tuntuu periytyneen heillekin. Molemmat pojat ovat jo päässeet kokeilemaan siipiään näyttelijöitä.

Rakkaus roihahti Apteekissa

Pirkkalassa syntynyt Repo tuli Turkuun vuonna 1990 toimittajaksi Turkulaiseen. Pian hän sai opiskelupaikan Turun yliopistosta kulttuurihistorian oppiaineesta. Lohjalla syntynyt Kouki taas muutti Turkuun vuonna 1991, jolloin hänet kiinnitettiin Turun Kaupunginteatteriin suoraan teatterikorkeakoulusta. Samana vuonna aloittivat Mika Kujala, Riitta Salminen ja Ulla Koivuranta. He ovat edelleenkin näyttelijöinä Turun Kaupunginteatterissa, jota Kouki on johtanut vuodesta 2014.

– Ensimmäinen roolini oli näytelmässä Huomenna hän tulee. Se oli Juha Malmivaaran ohjaus, joka tehtiin Kivipainoon. Sen jälkeen tehtiin muun muassa Tummien perhosten koti ja Kultainen vasikka, Kouki muistelee.

Pariskunta tapasi toisensa vuonna 1996 Turun yössä, tarkemmin sanottuna Apteekissa.

– Enää ei tule kapakoissa käytyä, mutta kahviloissa kuluu paljon aikaa. Lounaalla me tykätään käydä Betel-kirkon kasvisravintolassa ja jokirantahan on ihan mieletön kaikkine tarjoomuksineen, Repo kehuu.

Turku inspiroi taiteilijoita

Pariskunta kertoo inspiroituvansa Turusta paljonkin tehdessään erilaisia projekteja. Mikko Kouki ohjasi aikanaan Linnatettarissa Mielettömän Turun historian.

– Se oli tosi suosittu ja ehti kerätä 40 000 kävijää, mutta kyllä se pyörikin useita vuosia, Kouki kertoo.

Kaupunginteatterista hyvä esimerkki Turun innoittamista näytelmistä on Turku-trilogia, eli Kakola-, Seili- ja Varissuo-musikaalit.

Repo taas viimeistelee parhaillaan Kupittaankatu-trilogiaansa. Sen ensimmäinen osa Kompleksi ilmestyi vuonna 2016 ja toinen osa Vyöry vuonna 2018.

– Kolmas eli viimeinen ja rajuin osa alkaa olla sillä mallilla, että Mikko pääsee pian lukemaan sitä, Repo kertoo. Sen on tarkoitus olla kaupoissa tämän vuoden syksynä tai viimeistään seuraavan vuoden keväänä.

– Tykkään inspiroitua siitä, mitä elämässä tapahtuu ja teemat sitten lähtevät kuljettamaan minne vaan. Tämän kolmannen kirjan keskiössä on oikeudenmukaisuuden etsintä, Repo jatkaa.

Yhdessä enemmän

Pariskunta lukee kaikki toistensa teokset.

– Mikko on erittäin hyvä antamaan palautetta, Repo toteaa. Ja tuskin hän itsekään hassumpi on, sillä päätyössään yliopistolla hän saa jatkuvasti antaa palautetta aloitteleville kirjailijoille.

Muutaman projektin he ovat ehtineet tehdä myös yhdessä.

Vuosaari-elokuvan, musavideon, kolumnikirjan, laivaston soittokunnan tarinallisen konserttikiertueen, listaa Kouki.

– Olen myös ehdottanut, että voisimme suunnitella yhdessä rikostarinan, jonka minä kirjoittaisin dekkariksi, Repo lisää.

Ongelma vain on molempien valtava työmäärä. Kummallakin on koko ajan on monia projekteja meneillään päällekkäin.

23. tammikuuta kaupunginteatterin tiloissa pidetään TS-kirjaklubi, jonka järjestelyissä molemmat ovat mukana. Haastatteluun ovat tulossa kirjailijat Antti Hyyrynen ja Johanna Sinisalo. Lisäksi Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon voittanut turkulaisrunoilija Jouni Teittinen esiintyy tapahtumassa.

Janica Vilen