Digikutsuilla opetellaan digipalvelujen käyttöä ujostelematta

Monille älypuhelimella sähköisten asioiden hoitaminen tuottaa päänvaivaa.

Maksuttomat digikutsut vastaavat eri-ikäisten ihmisten tarpeeseen oppia eri aiheita digitaalipalvelujen maailmasta. Kutsut voi järjestää enintään 10 hengen porukalla esimerkiksi kotona tai kerrostalon yhteistilassa Turun lähiseudulla.

KOULUTUS. Moni on varmasti osallistunut kynttilä-, meikki- ja perinteisille tuppereware-kutsuille. Seuraavaksi omaan listaan voi lisätä digikutsut, jotka vastaavat yli 16-vuotiaiden, aikuisten ja senioreiden tarpeeseen kehittää omia digitaitojaan. Opetusaiheina voi olla muun muassa pankki- ja Kela-asiointi, veroasiat ja älypuhelimella valokuvaaminen.

Osallistuessa lähtötaso voi olla nolla. Riittää, että tarvitsee oppia jotakin digitaitoja kuten kuvan lataamista pilveen, projektikoordinaattori Minna Kuusisto Auralan kansalaisopistosta sanoo.

Kuusiston mukaan tällä hetkellä on paljon tarvetta kaikenlaiselle digiopetukselle. Eri-ikäiset ihmiset kaipaavat tukea eri aiheisiin, mutta varsinkin osalla ikäihmisistä on hankaluuksia arjen digitaitojen kanssa.

Meillä on paljon senioreita, jotka ovat täysin pudonneet kyydistä, kun on niin paljon sähköisiä palveluja. Jos ei ole käyttänyt digilaitteita esimerkiksi työelämässä, voi jo arkipäiväisten asioiden hoitaminen olla vaikeaa. Tarvetta digikutsuille tuntuu siis olevan, Kuusisto toteaa.

Projektipäällikkö Minna Kuusiston mukaan digikutsut voi järjestää oppiakseen esimerkiksi kuvien jakamisesta sosiaaliseen mediaan.

Kutsujen järjestäminen ei jää rahasta kiinni

Digikutsut on osa Digitaidot tarjottimelle -hanketta, jota rahoittaa Opetushallitus. Hankkeessa on mukana yhdeksän kansalaisopistoa, ja koordinoivana opistona toimii Auralan kansalaisopisto. Digitaitojen kehittämistä kutsuilla halutaan tarjota nimenomaan matalan kynnyksen palveluna.

Kutsujen järjestämiseen tarvitaan vain sopiva tila ja 2–10 osallistujaa.

Digikutsut ovat maksuttomat, joten lompakon koolla ei ole väliä. Kutsut voi järjestää esimerkiksi omassa kodissa. Siellä ollaan oman valinnan mukaan joko perheen, ystävien tai vaikka naapureiden kesken, joten ei tarvitse ujostella omien taitojen puutteita, Kuusisto sanoo.

Aikaa kutsuihin kannattaa varata Kuusiston mukaan muutama tunti.

– Tupperware-kutsuilla ollaan perinteisesti myös kahviteltu. Sen voi halutessaan sisällyttää kutsuihin, mutta ei ole tietenkään pakko. Aiheesta riippuen opetukseen kannattaa varata pari tuntia.

Positiivinen vastaanotto

Digikutsut on mahdollista järjestää Turussa, Kaarinassa, Liedossa, Naantalissa, Paimiossa, Pöytyällä, Riihikoskella, Oripäässä, Aurassa, Marttilassa, Paraisilla, Nauvossa, Korppoossa, Houtskarissa ja Iniössä.

Hiukan erilaisella konseptilla viedään opetusta myös maakuntiin. Tämä voi olla hauska lähestymistapa, pohtii Kuusisto.

Ensimmäiset digikutsut odottavat vielä järjestäjäänsä.

Ihmiset ovat olleet erittäin kiinnostuneita tästä konseptista, sillä toimintatapa on erilainen kuin tavallisella kurssilla. Kaiken kaikkiaan vastaanotto on ollut positiivinen, Kuusisto sanoo.

Yksinkertaisin tapa saada digikutsut omaan kotiin on ottaa suoraan yhteyttä Kuusistoon, jonka yhteystiedot löytyvät Auralan kansalaisopiston nettisivuilta.

Liisa Kallio