Vehmaan kirjaston laajennus toi lisää valoa ja iloa

Vehmaan kirjaston vakiokävijä Heli Haapavuori käy lukemassa tuoreita lehtiä lähes päivittäin.

Vehmaan uudistuneen kirjaston virallisia avajaisia vietetään 5. helmikuuta. Samana päivänä näyttelytilassa avataan Kalle Eskolan näyttely. Tällä hetkellä näyttelytilassa on Vehmaan Marttojen 100-vuotisnäyttely. Ensi kevään aikana laajennustilaan tulee omatoimitila, joka mahdollistaa kirjaston käytön myös aukioloaikojen ulkopuolella.

VEHMAA. Loppusyksystä toden teolla alkanut Vehmaan kirjaston laajennusosan remontti on viimeisiä vetoja vaille valmis. Uusi avara sisääntuloaula sekä näyttelytila ovat olleet käytössä kuukauden päivät.

– Laajennuksen käyttöönotto on lisännyt valtavasti työiloa ja työssäjaksamista. Uudet tilat ovat valoisat ja avarat, kehuu kirjastovirkailija Heidi Kemppainen.

Täysin valmista kirjastossa ei vielä ole, vaikka paljon näkyvää uudistusta onkin tapahtunut. Palvelut paranevat entisestään ensi kevään aikana, kun uuteen sisääntuloaulaan tulee omatoimitila, jossa on mahdollista asioida kirjaston aukioloaikojen ulkopuolellakin.

– Omatoimialueelle tulee lehtien lukusalin lisäksi ainakin mukava valikoima dvd-levyjä ja muun muassa dekkareita – nämä ovat nimittäin erityisen lainattuja tuotteita. Etenkin mökkiläiset, jotka viihtyvät Vehmaalla aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, lainaavat paljon dvd-levyjä ja dekkarikirjoja, kertoo Kemppainen.

Kesämökkivieraiden käynnit ovatkin huomattavia Vehmaan kirjastossa. Kirjaston monipuoliset palvelut on onnistuttu tehokkaasti markkinoimaan kesämökkeilijöille, jotka käyttävät kirjastoa aktiivisesti.

– Meillähän on poikkeuksellisen laajat aukioloajat, vaikka minä ja kirjastotoimenjohtaja Sirpa Ikala-Suomalainen pyöritämme kirjastoa pitkälti kahdestaan – toki loma-aikoina saamme tuuraajia avuksi. Kesälläkin kirjastoa pidetään auki, ja yhtenä syynä tähän on se, että haluamme palvella täysipainoisesti myös mökkiläisiä.

Hyvää palautetta laajenevalta asiakaskunnalta

Heidi Kemppainen on saanut iloita viimeisen kuukauden aikana monestakin asiasta työpaikallaan. Paitsi että uudet tilat ovat henkilökunnalle mukavammat työskennellä, myös asiakkaiden iloisuus on lisännyt työn mielekkyyttä.

– Saamme päivittäin positiivista palautetta, jopa ihastelua siitä, miten hienot uudet tilamme ovat, kertoo Kemppainen.

Kun kirjastossa on tilavampaa, ovat kirjaston löytäneet myös sellaiset vehmaalaiset, joita ei aiemmin kirjastossa nähty.

– Nuorten määrä on lisääntynyt kirjastossa valtavasti. Monet koululaiset tulevat koulun jälkeen viettämään hetken aikaansa kirjastoon, ennen kuin jatkavat matkaa esimerkiksi harrastusten pariin, iloitsee Kemppainen.

Vakiokävijä on ihastunut lehtisaliin

Yksi uudistuksesta ilahtunut kirjaston vakiovieras on Heli Haapavuori. Lähes päivittäin kirjaston palveluita käyttävä Haapavuori pitää erityisen paljon uudesta lehtilukusalista.

– Käyn lukemassa lehtiä täällä todella usein. Sanonkin usein lehtimyyjille, etten tarvitse, kun meillä on niin hyvä kirjasto, nauraa Haapavuori.

– Tämä uusi lukusali on todella hieno, ja lehtivalikoimahan on aina ollut Vehmaan kirjastossa hyvä, kehuu Haapavuori.

Lehtien lukemisen lisäksi kirjaston vakiovieras lainaa usein kirjoja.

– Minulla on koko ajan pari-kolmekin kirjaa menossa samaan aikaan. Joskus, kun käsiin osuu oikein mielenkiintoinen kirja, luen sen läpi muutamassa päivässä. Luen ylipäänsä aika paljon, useita kirjoja kuukaudessa, kertoo Heli Haapavuori.

Marko Vuosjoki