Vältä neulasista aiheutuva sotku ja lue kuusi vinkkiä joulukuusen käsittelyyn!

JOULU. Suomalaiset hankkivat tänäkin jouluna noin 1,5 miljoonaa joulukuusta, mikä tarkoittaa, että noin joka toiseen kotiin kannetaan oikea kuusi. Niitä myydään arviolta 32 miljoonan euron edestä. Kotimaisilta viljelmiltä ja metsästä hankitut joulukuuset ovat tänä vuonna hyvälaatuisia ja terveitä, eivätkä karista paljon neulasia, sillä kahden perättäisen kuivahkon kasvukauden jälkeen luonnossa esiintyi vain vähän neulasten varisemista tai värivikoja aiheuttavia sienitauteja. Ulkomailta tuotujen puiden määrä on vaihdellut runsaasti viime vuosina, muutamasta tuhannesta lähes 150 000 yksilöön.

Metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta antaa kuusi vinkkiä joulukuusen käsittelyyn:

1. Suojaa kuusi ajoviimalta kotimatkalla. Muuten kuusi kuivaa ja neulaset varisevat.

2. Sulata ulkoa pakkasesta tuotua puuta viileässä paikassa puun tyvi vesiastiassa vuorokausi ennen kuin tuot puun sisätiloihin.

3. Sahaa puun tyveltä ennen jalkaan asettamista 3-5 senttimetrin kiekko, jotta puu imee vettä paremmin. Älä vuole kuorta puun alaosasta. Se kuivattaa puuta.

4. Huolehdi siitä, että vettä on aina riittävästi. Ensimmäisen vuorokauden aikana vettä voi kulua useita litroja.

5. Vältä kuusen sijoittamista lämpöpatterien, uunin tai puhaltimien lähelle. Muuten puu kuivaa.

6. Huolehdi puu kierrätykseen käytön jälkeen. Kuusen voi kuljettaa siististi ulos pilkkomalla sen käyttöpaikalla jätesäkkiin.