Tanssikummi liikuttaa ikäihmisiä Naantalissa

Tanssikummi Henna-Maria Hanhinevan päivä alkoi 4.12. Rymättylän Katavakodissa kohtaamisella Inkerin kanssa. Kuva: NAANTALIN KAUPUNKI.

Naantalin kaupungin Myllykiventien ryhmäkotien ja Katavakodin asukkaat sekä saariston kotihoidon asiakkaat ovat saaneet nauttia tänä syksynä tanssitaidelähtöisistä kohtaamisista Tanssikummin kanssa.

SENIORIT. Tanssikummi Henna-Maria Hanhinevan päivä alkoi 4. joulukuuta Naantalin Rymättylässä sijaitsevassa Katavakodissa kohtaamisella Inkerin kanssa. Ensin vaihdettiin kuulumisia ja valittiin kappaleeksi joululaulu Heinillä härkien kaukalon. Henna-Maria ja Inkeri lauloivat ja tanssivat kappaleen tahdissa tuolin tai sängyn reunalla istuen. Henna-Marian käsissä tanssivat myös pienet kynttilät.

Jokainen kohtaaminen ikäihmisen kanssa voi olla erilainen.

– Vierailu on kohdattavan ihmisen kuulostelua – katsotaan, mitä välillemme syntyy, Henna-Maria kertoo.

Ihmisten välistä laadukasta kohtaamista 

Tanssikummi-toiminta on Läntisen tanssin aluekeskuksen kehittämää ja koordinoimaa tanssitaidelähtöistä työskentelyä erilaisissa yhteisöissä, kuten hoivakodeissa. Tanssikummin työhön kuuluu tanssiminen ja asiakkaiden liikuttaminen, mutta Henna-Maria Hanhineva kertoo, että liikuttaminen voi olla myös sisäistä.

Tanssikummin vierailu voi koostua vain läsnäolosta, kuuntelusta ja ajan antamisesta. Asukkaan kertomasta muistosta voi vaikka syntyä tanssi, jonka Tanssikummi esittää hänelle.

– Voimme liikuttaa ihmistä monella eri tasolla, Henna-Maria sanoo ja jatkaa:

– Tanssittamista voi olla esimerkiksi pieni sormien tanssi tai kosketus. Kohtaava koskettaminen on tärkeä lähestymistapa.

Tanssikummi voi vierailla niin vuodepotilaan kuin fyysisesti hyväkuntoisenkin ikäihmisen luona. Kerrallaan hän viettää kuusi tuntia yhteisössä, ja vierailee asukkaiden luona noin 15–30 minuutin ajan

Naantalissa Tanssikummit ovat kohdanneet asiakkaita pääasiassa kahden kesken, mutta hetkiä voidaan pitää myös ryhmälle. Tanssikummit ovat vierailleet esimerkiksi Rymättylän Keskiviikkokerhossa.

Henna-Marian mukaan Tanssikummitoiminnan tarkoituksena on ihmisen kohtaaminen. Ihminen on toiselle ihmiselle läsnä.

– Ihmisen on mahdollista tulla Tanssikummin kanssa nähdyksi ja kuulluksi, hän sanoo.

Hyvänolontunnetta ikäihmisille

Rymättylän Katavakodissa toimintaan on oltu tyytyväisiä. Palvelukodin johtaja Anja Aaltosen mukaan on hienoa, että asukkaat ovat voineet osallistua toimintakyvystä riippumatta ja tanssikummi on mahdollistanut myös vuoteessa olevien asukkaiden osallistumisen.

Palvelukodin hoitajat pitävät myös tärkeänä kahden kesken vietettyä aikaa. Esimerkiksi yhteistiloissa järjestettyjä erilaisia vierailuita tai esityksiä osan ikäihmisistä voi olla vaikea seurata esimerkiksi heikon kuulon tai näön takia, mutta Tanssikummin kanssa kohtaaminen tehdään asiakkaan ehdoilla.

– Tanssikummi on toiminnallaan lisännyt monella tavalla asukkaan hyvän olon tunnetta. Vuorovaikutuksellinen läsnäolo, koskettaminen ja musiikki herättävät positiivisia tunteita ja vanhoja muistoja nousee mieleen. Osa asukkaista on osallistunut konkreettisesti tanssiin ja osalle pelkkä tanssikummin läsnäolo, kuunteleminen ja muistelu on ollut iloa tuottava kokemus, kertoo Aaltonen.

Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut on hankkinut tänä syksynä Tanssikummivierailuita yhteensä 13 ikäihmisten asumisyksiköihin ja saariston kotihoitoon. Kulttuuripalvelut järjestää vuosittain kaikille ikäryhmille erilaista kulttuuritoimintaa.

– Taidetta pitää myös tuoda ihmisten luo, ja näin edistää kulttuurin saavutettavuutta. Toiminnan tarkoituksena on kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen, kertoo kulttuuri- ja viestintäsihteeri Anu Anttila.

Tanssikummitoimintaa järjestettiin Naantalissa tänä syksynä ensimmäistä kertaa, ja nyt saatujen kokemusten perusteella on sen jatko mietinnässä.