Romaniprinsessa Raddan rooli kulkee samassa suvussa

Vilma Koskela on kotoisin Marttilasta, josta hän muutti Paimion kautta Saloon. Meri Kotamäki taas on Paimion vuosiensa jälkeen päätynyt Piikkiöön.

Vuonna 1997 Paimion Kesäteatterissa nähtiin musikaali Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen, jonka pääroolin teki upea 18-vuotias Meri Kotamäki. Ensi kesänä samaa näytelmää esitetään Salon Vuohensaaressa, ja silloin Raddan saappaisiin hyppää 20-vuotias Vilma Koskela – Merin siskon tytär.

TEATTERI. Kun Kuuselan suku kokoontuu viettämään joulua, laulu raikaa varmasti. Musikaalisuus ja rakkaus teatteriin kulkee heillä veren perintönä. Tänä jouluna riittääkin puhuttavaa, sillä suvun nuori teatterilupaus Vilma Koskela on valittu esittämään naispääosaa ensi kesänä Salon teatteriin Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen -musikaaliin – samaan musikaaliin, jonka päätähtenä loisti Paimiossa reilut 20 vuotta sitten hänen tätinsä Meri Kotamäki (os. Kuusela).

Se oli minulle ensimmäinen iso rooli. Edelleen ihmiset kiittelevät siitä vuosittain, mikä tuntuu hullulta, sillä siitä on kuitenkin jo yli 20 vuotta aikaa. Jotenkin se on jäänyt ihmisten mieliin poikkeuksellisella tavalla. Nyt on mahtavaa päästä elämään sitä tarinaa uudelleen Vilman kautta, Meri kommentoi.

Merin houkutteli aikanaan mukaan teatteriin hänen isosiskonsa: Paimion kesäteatterin vakiokasvo Sari Koskela (os. Kuusela). Kun Vilma syntyi, hän kulki mukana harjoituksissa vauvasta asti. Vuonna 1997 hän ei kuitenkaan ollut vielä edes syntynyt.

Mutta muistan hyvin, että olen ainakin 4-vuotiaasta asti katsonut sitä näytelmää VHS-tallenteelta ja ihaillut Meriä. Ja samalla olen haaveillut siitä, että itse saisin jonain päivänä esittää Raddaa, Vilma paljastaa.

Raddan rooli on myös Vilman ensimmäinen pääosa, vaikka teatterikokemusta on jo muuten ehtinyt kertyä vaikka kuinka.

Rakkaudesta lajiin

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen saa Salossa ensi-iltansa 4.7. Rakkaustarinassa Raddaa näyttelee Vilma Koskela ja Zobaria hänen hyvä ystävänsä Jerry Sarlin. Kuva: Mikko Pääkkönen.

Meri näkee Vilmassa niin paljon potentiaalia, että uskoisi tämän pärjäävän teatterissa vaikka ammattilaisena.

Sen vuoksi tämä mustalaisleiri tulee menemään kyllä nextillä levelillä, Meri toteaa.

Vilma kuitenkin opiskelee parhaillaan kokiksi. Ja toisaalta teatteri antaa harrastuksenakin paljon.

Meri itse löysi teatterin parista myös puolison: Juho Kotamäen, jonka suku viihtyy teatterin lavoilla ja kulisseissa vähintään yhtä hyvin kuin Koskelankin suku. Juhon isään Meri tutustui Mustalaisleirin aikana.

Juho taisi olla sen kesän armeijassa, Meri muistelee.

Pariskunta vaikutti pitkään myös Paimion kesäteatterin hallituksessa. Lavalla Meri on nähty viime vuosina muun muassa Myrkyluodon Maijassa ja Jääkärin morsiamessa.

Tuliluontoiset naiset

Hevoset olivat parikymmentä vuotta sitten isossa osassa Paimion kesäteatterissa. Kuvien perusteella niitä tullaan näkemään myös Salossa. Hevosvarasta näyttelevä Jerry Sarlin hyppäsi kuvauksissa hevosen selkään ensi kerran elämässään. Kuva: Mikko Pääkkönen.

Radda on itsenäinen ja vahva nainen, joka ei paljon muiden mielipiteitä kysele.

Yhtä tuliluontoinen kuin Vilma nyt – ja aivan kuten minä silloin parikymmentä vuotta sitten, Meri toteaa hymyillen.

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen on romanikulttuurin Romeo ja Julia: tulinen ja äärimmäisyyksiin menevä nuorten rakkaustarina. Kaikki mitä tunnetaan, tunnetaan isosti. Alkuperäistekstin on kirjoittanut Maksim Gorki, ja tarina sijoittuu 1900-luvun alun Bessarabiaan Itävalta-Unkarin ja Venäjän rajaseudulle.

Paimiossa teoksen ohjasi Pekka Saaristo. Salossa ohjauksesta vastaa Peter Nyberg.

Pekka Saaristolla oli mahtipontinen ote. Hevosiakin oli näyttämöllä viisi, muistelee Meri ja odottaa innolla, millaisia kulmia Nyberg tuo musikaaliin.

Outi Ollila vastaa musiikista

Juuri Paimio-mitalilla palkittu Outi Ollilla vastasi musiikista Paimiossa vuonna 1997 ja ensi vuonna uudestaan Salossa. Ollila on tullut myös Koskelan perheelle tutuksi vuosien varrella. Vilma on aikanaan aloittanut musiikkiharrastuksensa Outin Musiikista ja nyt Ollilan opissa ovat Merin lapset.

Outi Ollila esitti itse Paimiossa kappaleen On yö, hiljaa tuulee, josta on tullut vuosien varrella Vilman lempikappale.

Lauloin sen myös koe-esiintymisessä, hän kertoo.

Erityisesti musiikki on jäänyt näytelmästä Merinkin mieleen.

Vieläkin kun kuulen sen alkumusiikin, muistan hyvin, miten jännitimme kulisseissa. Olin paljain jaloin ja voin elävästi vieläkin muistaa, miltä märkä maa tuntui jalkojen alla juuri ennen kun juoksimme lavalle.

Janica Vilen