Mielipide: Joulumietteitä muslimiyhteisön keskeltä

MIELIPIDE. Mitä muslimit tuumaavat joulusta? Muslimiyhteisön keskellä eläessäni voin kertoa omat havaintoni, jotka haluan jakaa niille, jotka eivät vielä ole päässeet tutustumaan muslimien elämään Suomessa.

Mielipiteitä jouluun liittyen tietysti on laidasta laitaan, riippumatta uskontokunnasta, ja pääosin joulu ei korostu muslimien elämässä erityisenä tapahtumana. Vaikka muslimi ei juhli joulua, etenkin työssä käyvän, opiskelevan tai muutoin yhteiskunnan toiminnassa mukana olevan muslimin on lähes mahdoton sivuuttaa jokavuotista keskitalven juhlaa.

Joulu muistuttaa tavallaan muslimien jokavuotista ramadan-juhlaa, joka on muslimeille vuoden kohokohta, jolloin yhteisöllisyys ja hyvien tekojen merkitys korostuu, juhlitaan, iloitaan, syödään ja jaetaan lahjoja.

Kovin moni muslimi kulttuuritaustasta riippumatta kokee joulun kuitenkin tervetulleeksi pitkän ja pimeän talven keskelle. Tulee selittämätön, haikea, lämminhenkinen tunnelma. Joidenkin mielestä yhteenkuuluvuuden tunne korostuu, kun ympärillä hymyillään ja toivotellaan hyvää joulua. Toiset kaipaavat lanttulaatikkoa ja rosollia. Jos ei muutoin koe ”joulufiilistä”, ainakin on pieni hengähdystauko kaikesta, hektisen arjen kiireistä. Sitten on myös niitä, jotka eivät halua kuulla joulusta lainkaan.

Joulu ei ole kaikille ilon ja yhteenkuuluvuuden juhlaa. Joulu on erityisen synkkää aikaa yksinäisille ihmisille. Olisi toivottavaa, että yksinäisille ihmisille järjestettäisiin vaikka kaupungin taholta sellainen tapahtuma, johon kaikki sen tarpeessa olevat voisivat osallistua. Sitä ei tarvitsisi kohdistaa nimenomaan vähävaraisille, vaan että olisi tapahtuma, johon kaikki halukkaat voisivat osallistua, luokkaeroista riippumatta.

Suhtautumista jouluun on siis monenlaista, niin muslimiyhteisön sisällä, kuin sen ulkopuolellakin. Kohdatkaamme ihmiset ihmisinä ja kunnioittakaamme toinen toisiamme vakaumuksistamme huolimatta.

Nautinnollista lomaa kaikille ja pitäkäämme huolta yksinäistä ihmisistä.

Muhis Azizi
Kaupunginvaltuutettu (Kok.)
Turku