Lukemista pukinkonttiin? – Seutusanomien kirjavinkit lapsille ja nuorille

Joka kodin runoaarre vauvasta vaariin

Hannele Huovi: Hiiri mittaa maailmaa

Tammi 2019

151 s.

KIRJA-ARVIO. Hannele Huovilta on ilmestynyt tänä syksynä runokokoelma nimeltä Hiiri mittaa maailmaa, johon on koottu hänen 200 rakastetuinta lastenrunoaan lähes 30 eri teoksesta vuosien 1979–2019 välillä. Tämä 40-vuotisen lastenrunouden juhlakokoelma ansaitsee paikkansa jokaisen kodin kirjahyllyssä. Vaikka perheessä ei olisikaan lapsia tai lapsenmielisiä, tämä on kirja, josta löytyy onnitteluruno eri-ikäisille tuttavalapsille tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Mukana on muun muassa sellaisia klassikoita kuin Kun on oikein pieni, Metrolla mummolaan ja lukuisat joulukorttejakin koristavat joulurunot. Lisäksi mukana on varmasti jotain uutta jokaiselle. Kirjan parissa viihtyy varmasti jo useampi sukupolvi, sillä 40 vuoden aikana runot ovat saattaneet lunastaa paikkansa jo nykyisten isovanhempienkin mielissä.

Elina Warstan tekemä kuvitus on perinteinen, suomalainen, selkeä ja kaunis. Kuvat myös auttavat lapsia keskittymään runoihin. Moniin runoihin liittyy leikki ja niiden parissa voi oppia vaikkapa kirjaimet, numerot tai kuukaudet.

Paljon palkittu Hannele Huovi kuuluu kotimaisen lastenkirjallisuuden kaanoniin – eikä suotta. Hän on kirjallisuudellaan vaikuttanut paljon kotimaisen lastenkirjallisuuden kehittymiseen.

 

Jouluisia tarinoita perheen pienimmille

Walt Disney: Disneyn kultainen joulukirja

Tammi 2019

121 s.

KIRJA-ARVIO. Tammen kultaiset kirjat ovat osa monen suomalaisen lapsuutta, sillä niitä on julkaistu jo vuodesta 1952. Disneyn kultainen joulukirja on tämän syksyn uutuus, joka esittelee lukijoilleen viisi Disneyn joulutarinaa: Mikki Hiiren jouluposti (1956), Aku Ankka ja joulupukki (1952), Mikki Hiiri jouluostoksilla (1953), Aku Ankan joulukuusi (1954) ja Joulupukin lelupaja (1950). Tarinat ovat lämminhenkisiä, opettavaisia ja taianomaisia: aivan niin kuin joulu itsekin.

Korkealaatuinen kuvakirja sopii jo parivuotiaalle, sillä jokaisella sivulla on maksimissaan parin virkkeen verran joulutarinaa ja pääosassa on taidokas, aikaa kestävä Walt Disney Studion kuvitus. Lasten lisäksi kirja tarjoaa Disneyn parissa kasvaneille aikuisille nostalgiahetken joulun pyhien keskelle. Näiden tarinoiden avulla pääsee tutustumaan Mikkiin ja Minniin sekä Mikin sisarenpoikiin Morttiin ja Verttiin, Akuun ja Plutoon sekä Tikuun ja Takuun – ja tietysti joulupukkiin.

Tammen kultaiset kirjat ovat suomenkielisiä käännöksiä yhdysvaltalaisista Little Golden Books -kirjoista, joita on julkaistu ainakin 50 eri maassa pitkälti. Miljardin painetun kappaleen raja ylittyi jo vuonna 1986. Suomessa Tammi on julkaissut kultaisten kirjojen sarjassaan Disneyn kertomuksia 50-luvulta 70-luvulle. Sen jälkeen oli pitkä tauko, kunnes yhteistyö alkoi uudestaan tänä vuonna.

 

Nappivalinta 5-vuotiaalle rämäpäälle

Elina Hirvonen: Prinsessa Rämäpää ja vessasanat

Tammi 2019

41 s.

KIRJA-ARVIO. Prinsessa Rämäpää aloittaa eskarin. Ensimmäisenä päivänä häntä jännittää niin paljon, että esitellessään itsensä uuden ryhmän edessä suusta tuleekin yllättäen ulos pelkkiä vessasanoja. Ja siitähän se soppa sitten syntyy.

Jos lasta naurattaa vessasanat kuten kakka ja pissa, niin tämä kirja on nappivalinta pukin konttiin. Meidän perheessä kirja teki sen sortin vaikutuksen 5-vuotiaisiin, että se luettiin läpi toistakymmentä kertaa päivässä viikon ajan. Erityisesti kirja sopiikin juuri 5-vuotiaille, jotka nyt jännittävät pian alkavaa eskaria, mutta hauska se on varmasti myös vähän isompien tai pienempien mielestä.

Kirjassa käydään lämmöllä läpi ystävystymistä ja uuteen ryhmään tutustumista, mutta pääosassa on Prinsessa Rämäpään huikea mielikuvitus, joka pelastaa hänet pinteestä.

Hirvonen esitteli Prinsessa Rämäpään jo vuonna 2017 kirjassaan Prinsessa Rämäpään taikatalvi. Tällä kertaa kirjan tekijöiksi on kanteen merkitty myös Anna ja Iivari Kiiskinen. He ovat kirjailijan lapset, joilta Hirvonen sai kirjansa idean, ja lapset ovat myös osallistuneet toteutukseen.

Kirjan on kuvittanut Mervi Lindman, jonka tunnistettava, värikäs ja vauhdikas tyyli on monille tuttu muun muassa Tiina Nopolan Siiri-kirjoista tai Timo Parvelan Ella-kirjoista.

 

Voimakirja ujoille koululaisille

Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Tammi 2019

107 s.

KIRJA-ARVIO. Uusimmassa Risto Räppääjässä Risto ja Nelli tutustuvat ujoon Elmeriin, jonka Rauha-täti haluaa majoittaa Räppääjille todistaakseen, että oikeanlaisessa perheessä ujokin lapsi reipastuu. Elmeri on niin ujo, ettei meinaa saada sanaa suustaan, mutta viisas hän on kuin tietosanakirja. Ristoa ärsyttää, että hänen kodissaan majailee pikkumukula, mutta pian silta syntyy lasten välille tietokilpailujen avulla.

Kirja on oiva muistutus siitä, että meillä on kaikilla on omat vahvuutemme. Vaikka ei olisi yhtä rohkea kuin Risto Räppääjä, voi silti olla monilla muilla tavoilla lahjakas ja tärkeä.

Risto Räppääjä -kirjoja on vuosien varrella ilmestynyt jo 19 kappaletta. Monet niistä aukeavat hyvin perheen pienimmillekin, mutta tämä kirja on parhaimmillaan koululaisille, jotka osaavat ehkä vastata jo joihinkin kirjassa eteen tuleviin tietokilpailukysymyksiin. Räppejä tässä kirjassa on hiukan edeltäjiään vähemmän, mutta pari kuitenkin.

Christel Rönnsin kuvitus naurattaa ja keventää kirjan taittoa niin, että melko pienikin lukutoukka saa kirjan itsenäisesti luettua.

 

Lietolainen huumoripakkaus esiteineille

Roope Lipasti: Luutarhurin tapaus

WSOY 2019

175 s.

KIRJA-ARVIO. Lietolaiskirjailija Roope Lipasti on tehnyt sarjakuvataiteilijapoikansa Anton Lipastin kanssa loistavaa työtä uudessa romaanissaan Luutarhurin tapaus – Oskari Onniston uskomattomat vastoinkäymiset. Koulumaailmaan sijoittuva kirja naurattaa ja vakuuttaa kuin Neropatin päiväkirjat konsanaan.

Kirjan päähenkilö on seiskaluokkalainen Oskari Onnisto, joka toimii myös tarinan kertojana uskottavasti ja hauskasti. Tuo poika on elävä esimerkki siitä, kuinka monin eri tavoin itsensä voi munata – erityisesti orastavan ihastuksensa edessä.

Kirjassa Oskarin luokka suunnittelee unelmien luokkaretkeä, mutta säästösyistä retkelle lähdetäänkin Oskarin isän työpaikalle: koulun alla oleviin kaivoksiin. Hiukan jännittävässä, mutta hersyvällä huumorilla kevennetyssä teoksessa koulumaailma ja aikuiset asetetaan aivan absurdiin valoon.

Tämä kirja on omiaan herättämään lukuintoa erityisesti kouluikäisissä pojissa. Sarjakuvien rytmittämä proosa on helposti lähestyttävää ja koukuttavaa. Lukuintoa pidetään yllä myös lukujen esittelyteksteillä, jotka huumorin keinoin antavat esimakua siitä, mitä tuleman pitää. Sarjakuvien myötä kirjaan tulee monille tuttua supersankariotetta, vaikkakin Oskarin mielikuvituksen tuottama supersankari Lepramies poikkeaa virkistävästi genrestä.

 

Kunnon tietopaketti homoudesta yli 16-vuotiaille

Eino Nurmisto: Homopojan opas

Otava 2019

157 s.

KIRJA-ARVIO. Tämän kylän homopoika -blogista tutuksi tullut ja lifestyle-bloggaajana palkittu Eino Nurmisto on kirjoittanut sellaisen kirjan, jonka olisi itse halunnut teinipoikana lukea: kunnon tietopaketin homoista, homokulttuurista, deittailusta ja seksistä. Koska kirjassa käydään yksityiskohtaisesti ja suorasukaisesti läpi käytännön vinkkejä miesten väliseen seksiin, kirjaa ei suositella alle 16-vuotiaille. Tätä kirjaa saa lukea posket punaisina, sillä se antaa vastauksen moniin kysymyksiin – myös sellaisiin, joita et olisi koskaan hoksannut edes kysyä.

Kirjassa on kattavasti tietoa homouden historiasta ja eri yhteiskunnallisista vaiheista sekä muun muassa sukupuolitaudeista. Kirja on kuitenkin kirjoitettu rennolla ja omakohtaisella otteella, mikä tekee siitä kevytlukuisen ja viihdyttävän eikä suinkaan perinteistä tietokirjaa. Siinä myös esitellään mielenkiintoisia luku- ja katseluvinkkejä niille, jotka haluavat tutustua homokulttuuriin lisää taiteen avulla. Lisäksi Nurmisto yllättää avoimella ja perustellulla homokulttuuriin kohdistuvalla kritiikillään. Siihen kuten mihin tahansa kulttuurin liittyy omat suden kuoppansa.

Kirjasta löytyy myös oiva vinkkiosio vanhemmille ja muille aikuisille. Siinä muistutetaan, että kaapista tuleva lapsi on edelleen sama ihminen. Homous on luonnollinen osa häntä eikä sen tarvitse muuttaa aikuisen ja lapsen välistä suhdetta mitenkään. Mielenterveysongelmat ja itsemurhat ovat selkeästi muita yleisempiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla, mikä johtuu nimenomaan yhteiskunnan suhtautumisesta. Siksi jokaiselle aikuiselle tekisi hyvää lukea tämä kirja!

Janica Vilen