Kuntapäättäjän kulma: Haloo hallitus, onko siellä ketään?

KOLUMNI. Sipilän hallitus 2015: hallitukseen nimettiin 14 ministeriä. 2017 hallitus erosi ja jatkoi. Nimettiin kolme uutta ministeriä, nyt siis yhteensä 17 ministeriä. Hallitus erosi taas 2019. Toimitusministeriö nimettiin 3 kuukaudeksi. Hallitus sai osuvaksi kutsumanimeksi SOS. Jos osaisin laulaa niin laulaa lurauttaisin Can you hear me SOS… Hallituksen aikana 17 ministeristä vaihtui eri syistä 9, yli puolet siis.

Rinteen hallitus 2019: 19 ministeriä. Hallitus erosi toimittuaan muutaman kuukauden. Tätä ennen yksi ministeri jo erosi ja pääministeri seurasi. Uusi hallitus aloitti. Miltei samalla koostumuksella, vain muutama salkku vaihtui ja jo eronnutkin tuli takaisin. Kestääkö uusi hallitus jouluun asti, kun yksi tai kaksi ministeriä on jo taas liipasimella. Toisella vuotaa ministeriö kuin seula ja toinen päättää mahdollisesta elämästä ja kuolemasta peukuttamalla.

Kaarinan kaupungissa jaettiin palvelussuhdemitaleja 40 vuotta uraa tehneille, juhlavin menoin. Sen he ovat ansainneet ja paljon muuta. Mitä voisimme Suomen hallituksessa juhlistaa? Selviääkö kukaan enää neljää vuotta? Ja mitä he ansaitsevat, sopeuttamiseläkkeenkö?

Kuuleeko kukaan, onko siellä ketään?” Kysyy valtuuston puheenjohtaja Kaarinasta. Yritän kommunikoida ministereiden kanssa, mutta vastauksia tulee vain sihteerien sihteereiltä. Tämä on täysin ymmärrettävää, kun eivät raukat varmaan aina tiedä, kuka mitäkin salkkua kantaa minäkin kuukautena. Toivottavasti esimerkiksi kutsuni keskustelemaan Paraisten väylästä tavoittaa ministerin ennen kuin silta sortuu. Rahoitusta tosin tämän suunnitteluun jo myönnettiin, kiitos siitä. Huhuillut olen tosin jo vuodesta 2015.

Arvaa kuka? on arvauspeli, jossa pelaajat pyrkivät kuulustelun ja poissulkemisen avulla päättelemään, minkä pelilaudalla olevista hahmoista vastapelaaja on valinnut. Tästäkö uusi reality-formaatti telkkariin? Juontajaksi ehdottaisin Hjallista. Pelissä voisi puolueiden puheenjohtajat kuulustelemalla ja kyselemällä yrittää löytää parit salkuille ja ministereille. Jos ei natsaa niin Hjallis pääsisi heittämään kuuluisan lausahduksessa “Olet erotettu”. Pelistä voisi kehittää myös lautapeliversiot koteihin, niin tulisi kansalaisillekin tutuksi ministereiksi pyrkivät ja niihin toivotut pätevyydet. Tosin Hasbron kehittämässä alkuperäisversioissa on ainoastaan 24 hahmoa, SOS-hallituksessa oli jo 26 hahmoa, joten uusi alusta tarvitaan. Tästäkö joulun 2019 myyntihitti?

Tässä vaiheessa täytyy pyytää lukijalta anteeksi runsasta kysymysmerkin käyttöä, mutta kun kirjoittajakin tuntee olevansa yhtä suurta kysymysmerkkiä?

Kaikesta huolimatta, Hyvää joulua kaikille ja pysyväisempää Uutta Vuotta 2020.

Jere Järvinen, sd.

Kaarinan kaupunginvaltuuston pj.