Taivassaloon valitaan pian uusi nuorisovaltuusto

TAIVASSALO. Taivassalossa pidetään nuorisovaltuustovaali 22. marraskuuta.

Ehdolle voi asettua 8. marraskuuta asti ja äänestämään pääsee koulussa tai illalla nuokkarilla kello 18–22, kertoo nuorisovaltuuston toiminnasta vastaava vapaa-aikaohjaaja Leila Gröndahl.

Ehdolle voi asettua kuka tahansa taivassalolainen vuosina 2002–2006 syntynyt nuori. Ja kaikki ikäluokan nuoret ovat myös äänioikeutettuja vaalissa.

Viisi valitaan, eli saman verran kuin viimeksi. Taivassalossa on toiminut nuorisovaltuusto nyt kaksi vuotta, Gröndahl kertoo.

Ensimmäisenvaltuuston kaksivuotinen kausi lähenee loppua. Valtuutetut ovat muun muassa vierailleet lautakuntien kokouksia, kun esityslistoilla on ollut nuoria koskevia tai kiinnostavia asioita, järjestäneet tapahtumia ja tehneet aloitteita.

Tämä on nuorille hyvä mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihin omassa kunnassa. Uuden valtuuston kanssa tarkoitus on edetä sillä tavalla, että kunnanjohtaja pitää nuorten kanssa palaverin ja sen jälkeen toiminnan suunnittelu. Koulutusta ja opastusta saatavilla heti, Gröndahl lupaa.

Tämän ei ole tarkoitus olla jäykkä tai mukailla aikuisten valtuustomallia. Valtuusto voi aika vapaasti itse suunnitella omaa toimintaansa, Gröndahl jatkaa.

Kuntalain mukaan kuntien on asetettava nuorisovaltuusto nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi. Nuorisovaltuustoille on annettava mahdollisuus vaikuttaa kaikkien kunnan toimialojen suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan.

Määräaika valtuustojen perustamiselle oli kesään 2017 mennessä. Tuoreen Nuorisovaltuustoselvityksen mukaan Manner-Suomen kunnissa toimii tällä hetkellä 290 nuorisovaltuustoa. Vain viisi nuorisovaltuustoa on enää perustamatta. 83 %:lla selvitykseen vastanneista kunnista nuorisovaltuustolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus vähintään yhdessä lautakunnassa, ja 56 %:lla valtuustossa.

Janica Vilen