Lions Club Rusko juhlistaa 40-vuotista taivaltaan

Lions Club Rusko 40 vuotta
LC Ruskon toimintakauden 2019–2020 presidentti Jan-Erik Ylitalo Ketosen torpalla, jossa yhdistys pitää kokouksiaan. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Lapsia, nuoria, vanhuksia ja vähävaraisia avustustyönsä pääkohderyhmänä pitävä Lions Club Rusko viettää parhaillaan juhlavuotta. Vanhustenviikon juhlavastaanoton ja musiikkielämyksen jälkeen on vielä vuorossa perinteinen joulukonsertti.

RUSKO. Lions Club Rusko järjestää vuosittaiseen tapaan joulukonsertin 28. marraskuuta, tällä kertaa osana 40-vuotisjuhlavuottaan. Ruskon kirkossa kuultavassa Joulun rauhaa -konsertissa esiintyvät Tiina Räsänen ja Petri Hervanto. Konsertin tuotto menee lyhentämättömänä Ruskon seurakunnan diakoniatyön kautta apua tarvitseville ruskolaisille. Osan tuotosta LC Rusko jakaa avustuksina ruskolaisille nuorille ja vanhuksille.
– Lapset, nuoret, vanhukset ja vähävaraiset ovat olleet erityisinä kohderyhminä toimintamme alusta alkaen, LC Ruskon toimintakauden 2019–2020 presidentti
Jan-Erik Ylitalo toteaa.

40 vuoden ikään ehtinyt Lions Club Rusko järjesti 11. lokakuuta juhlavastaanoton, jossa se lahjoitti Ruskon seurakunnalle sydäniskurin sekä Hiidenvainion, Kirkonkylän ja Merttelän koulujen vanhempainyhdistyksille raha-avustuksen ksylitolipastillien hankintaan.
– Koulut keräävät pastillirahan vuosittain vanhempainyhdistyksiltä. Tänä vuonna me tuimme hankintaa 1 200 eurolla, jolla saadaan vuodeksi Hiidenvainion, Kirkonkylän ja Merttelän oppilaille ksylitolipastillit, kertoo Ylitalo.
– Vanhustenviikon päätteeksi järjestimme myös hyväntekeväisyyskonsertin Maununkodin asukkaille. Konsertissa esiintyi latvialainen kanteleduo Revolde, lisää Ylitalo.

Hyväntekeväisyyttä yhteishengessä

LC Rusko on järjestänyt lähes koko historiansa ajan kirkkokonsertteja sekä hirvisoppatansseja.
– Vanhusten parissa tehdystä työstä on tullut meille myös perinne. Klubin toimesta on muun muassa puhdistettu vanhusten talojen rännejä tai joulupukki on käynyt joka joulu Maununtuvalla ja Maununkodissa tervehtimässä vanhuksia, tuoden samalla joulukuusen, sanoo Ylitalo.

Parhaina puolina Lions-toiminnassa Ylitalo mainitsee hyvän yhteishengen sekä hyväntekeväisyyden. Hyväntekeväisyyskeräykset ovat olleet kautta aikain ruskolaislionsien intressinä.
– Alkuaikoina lähetimme silmälaseja Viroon ja lähivuosina olemme keränneet rahaa silmäsairaalan perustamiseen Sri Lankaan. Vuosien varrella olemme avustaneet erilaisia katastrofikohteita.

Suomen Lions-liiton 107-A-piiriin kuuluva LC Rusko tekee mielellään yhteistyötä alueen muiden lions clubien kanssa.
– Piiriimme kuuluvat kaikki Varsinais-Suomen alueella sekä Ahvenanmaalla toimivat klubit. Viime vuosina olemme tehneet monenlaista yhteistyötä läheisten klubien kanssa. Yhteisiä kokouksia ja tapahtumia olemme pitäneet myös Vahdon lions clubin kanssa, toteaa Ylitalo.

40 vuotta lions-toimintaa Ruskolla

LC Rusko on julkaissut historiikin ensimmäisestä 30 toimintavuodestaan.
– Kuvapainotteista kirjaa täydennettiin nyt viimeisen 10 vuoden osalta sihteerimme Samuel Raunion toimesta. Alkuperäisen historiikin on tehnyt Antero Suomilammi, Ylitalo sanoo.

Ylitalon mukaan luku 22 liittyy vahvasti LC Ruskon toimintaan.
– Kun yhdistys perustettiin 22.2.1979, perustajajäseniä oli 22. Viime vuosina jäsenmäärä on pyörinyt siinä 32–26 jäsenessä. Olemme onnellisia, että jäsenhankinta on sujunut hyvin.

Lionsien presidenttiputki on aina kokonaisuudessaan kolmen vuoden mittainen.
– Presidenttinä toimitaan aina yksi toimintakausi kerrallaan. Sitä edeltävät kuitenkin kaudet toisena ja ensimmäisenä varapresidenttinä. Kaiken kaikkiaan olen ollut LC Ruskossa mukana kymmenen vuoden ajan, Ylitalo kertoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy