Raisiossa sopeutetaan 2,5 miljoonalla – Veronkorotuksilta ja lomautuksilta säästyttiin

Raision kaupunginhallituksen puheenjohtaja Elisa Vuorinen (oik.), varapuheenjohtaja Hannele Lehto-Laurila ja kaupunginjohtaja Ari Korhonen esittelivät ensi vuoden talousarvioehdotusta.

Raision kaupunginvaltuusto kokoontuu parin viikon päästä päättämään ensi vuoden taloudesta. Hallituksen esityksessä kasvatetaan koulujen ryhmäkokoja ja vähennetään tukiasuntoja sekä investoidaan maltilla infraan, lapsiin ja vanhuksiin.

RAISIO. Raision kaupunginvaltuusto kokoontuu 9. joulukuuta päättämään Raision kaupungin ensi vuoden talousarviosta. Jo edellisessä kokouksessaan valtuusto päätti pitää ensi vuoden veroprosentin ennallaan 19,75 prosentissa. Sen jälkeen henkilöstön lomautuksista alettiin puhua varmana tietona, mutta hallituksen varapuheenjohtaja Hannele Lehto-Laurila (sd.) tyrmää väitteet.

Kun valtuustossa päätettiin veroprosentin pysttämisestä ennallaan, jostain syystä ainakin viisi kaupungin työntekijää lähtivät siitä, että nyt tulee lomautukset. Itse olen kaupungin suurimman poliittisen ryhmän edustajana ilmoittanut, että lomautuksia ei tule. Ja nyt se on vahvistettu hallituksessa. Se on kuitenkin niin, että poliittiset päättäjät päättävät sen, mitä ratkaisuja tehdään ja viedään eteenpäin, hän muistuttaa.

Koko hallitus on sitoutunut siihen, ettei henkilöstöä lomauteta. Sen sijaan hallituksen linjaamat 650 000 euron henkilöstösäästöt koostuvat ensisijaisesti eläköitymisistä ja tehtävien uudelleen organisoinnista sekä sijaisuuksien ja määräaikaisuuksien täyttämättä jättämisistä ja vapaaehtoisesti otettavista palkattomista vapaista. Seuraavan kahden vuoden aikana Raision henkilöstöstä 80 ihmistä saavuttaa eläkeiän.

Lehto-Laurila huomauttaa, että Raision väkimäärä on laskenut, mutta työntekijöiden määrä lisääntynyt.

– Yhteensä tässä haetaan henkilöstösäästöjä yhden prosentin verran. Se ei ole mahdoton tehtävä, hän uskoo.

Hallituksen puheenjohtaja Elisa Vuorinen pitää kuntaimagon kannalta tärkeänä, ettei veroja lähdetty naapurikunnista poiketen korottamaan. Hän uskoo, että uuteen nousuun lähdetään käynnissä olevien rakennushankkeiden ja niiden tuomien uusien asukkaiden myötä.

– Raisiossa nousee kerrostaloja nyt sinne tänne, ja lisäksi tässä valmistuu hyviä uusia kaavoituksia, hän kehuu.

Uusi päiväkoti ja tuetun asumisen yksikkö

Hallitus teki esityksensä valtuustolle keskiviikkona 20. marraskuuta. Siinä vuoden 2020 investointien kokonaismäärä on bruttona 11,4 miljoonaa euroa. Hallituksen puheenjohtaja kuvaa ensi vuotta investointien suhteen välivuodeksi.

– Ensi vuosi saadaan vielä olla tämännäköisessä kunnassa ja laittaa infraa kuntoon. Sitten alkaa suurempi touhu, kun aletaan rakentaa teitä, Vuorinen toteaa.

E18-tiehanke tulee olemaan Raision budjetissa suuressa osassa vuodesta 2021 alkaen. Seuraavan kerran tiehankkeen suunnitelmia esitellään Raision kaupungintalolla keskiviikkona 4. joulukuuta kello 14–19.30. Paikalla on niin kaupungin edustajia kuin kaavoittajiakin. Samalla raitiotie Turkuun loistaa suunnitelmissa poissaolollaan. Edes suunnittelurahaa ei olla investoitu.

Jotain uuttakin on kuitenkin ensi vuoteen tulossa: Hulvelaan on tulossa uusi 28 asunnon tuetun asumisen yksikkö, johon ehdotetaan kahdeksaa uutta vakanssia. Laajentamalla tuettua asumista vähennetään painetta palveluiden ostolle ympärivuorokautisesta hoidosta ja hoivasta. Lisäksi lasten määrä Raisiossa kasvaa. Kerttulaan perustetaan uusi kaksiryhmäinen päivähoitoyksikkö, johon ehdotetaan kuutta uutta vakanssia sekä ruokapalvelutyöntekijää.

Investointeja kohdistuu myös uusiin yritysalueisiin. Omakotitontteja valmistuu Kuuanlaaksoon ja Järviniittyyn, ja lisäksi Kisakylän kerrostaloaluetta laajennetaan.

Urheilupuolella Kerttulan kenttä saa uuden katsomon, mutta Ulpukan remontin suunnittelu siirtyi vuoteen 2022.

Menokasvu pidetään alhaisena eli 1,4 prosentissa. Näin Raision talousarvion alijäämää supistetaan vuodelle 2020 kolmeen miljoonaan euroon, tiivistää kaupunginjohtaja Ari Korhonen.

Raision kaupungin lainamäärä kuitenkin lisääntyy 6,1 miljoonalla eurolla. Kokonaislainamäärä kasvaa 78,9 miljoonaan euroon. Lainaa on vuoden 2020 lopussa siis 3 284 euroa per asukas, mikä on keskitasoa verrattuna Suomen muihin kuntiin.

Suuremmat ryhmäkoot kouluihin ja vähemmän tukiasuntoja

Säästökohteita ollaan löydetty muun muassa kouluista ja huono-osaisten parista. Kouluissa ryhmäkokoja kasvatetaan ehdotuksessa keskimäärin yhdellä oppilaalla, jolloin ollaan vielä lain sallimissa rajoissa, mutta valtakunnallisesti keskiarvon suuremmalla puolella. Raision Vihreät ovat jo ilmoittaneet vastustavansa valtuustokäsittelyssä ryhmäkokojen nostoa.

Toinen säästökohde on löydetty moniongelmaisille tarkoitetuista tukiasunnoista, joita Raisiossa on nyt 120. Tarkoitus on vähentää niitä portaittain niin, että vuonna 2022 kaupungissa olisi enää 40 tukiasuntoa.

– Tukiasuntojen määrä on korkea verrattuna naapurikuntiin. Vähennysten jälkeenkin olemme edelleen hyvällä tasolla, jos vertaa muihin kuntiin, vakuuttaa Vuorinen.

Hallituksen puheenjohtaja itse ei puhu säästöistä vaan rakenteellisista muutoksista. Tavoitteena on tehdä organisaatiouudistus, jotta joka vuosi ei tarvitse miettiä, mistä leikataan juustohöylällä.

Sivistyspuoli on jo tehnyt palveluverkkoselvityksen ja muiden sektoreiden on määrä seurata perässä.

– Niiden perusteella sitten mietitään, mitä tehdään ja miten tehdään, Vuorinen sanoo.

10 % väestöstä vaihtuu vuosittain

Raision kaupungin väkiluku vähenee vuosittain, joskaan ei dramaattisesti. Tällä hetkellä asukkaita on reilut 24 000.

– Vuosina 2014–2015 väkimäärä pieneni sadalla, mutta viimeiset vuodet se on pudonnut noin 30 ihmisellä. Kuolleisuus on kasvanut Raisiossa viime vuosina paljon. Se kertoo siitä, että väestö on muuttanut tänne työpaikkojen perässä tiettyyn aikaan. Tämä haastaa meitä nyt, kertoo kaupunginjohtaja Korhonen.

Toisaalta lasten määrä lisääntyy ja tällä hetkellä käynnissä olevan aktiivisen rakentamisen ennakoidaan nostavan väkilukua tulevina vuosina.

– Kasvu orastaa, mutta ajantasaisia lukuja on vaikea saada, sillä 10 % väestöstä vaihtuu vuosittain: joka vuosi 1600 ihmistä muuttaa tänne ja 1600 pois, Korhonen sanoo.

Janica Vilen