Paimiolainen Ulla-Maija Alitalo kävi pokkaamassa timanttiristin

50 vuotta yrittäjänä

Ulla-Maija Alitalo palkittiin lauantaina 16.11. yrittäjän timanttiristillä. Kuva: Janne Nurminen.

Ulla-Maija Alitalo on aina yrittänyt yhdessä perheensä kanssa. Aluksi hänen vihannespakkaamonsa toimi tiivisti hänen vanhempiensa puutarhan kanssa, sitten alkoi yrittäminen oman puolison kanssa ja nykyään yksi yhtiö on hänen tyttärensä hoivissa.

Kaikki Varsinais-Suomen timanttiristien saajat:

Ulla-Maija Alitalo, Paimion Yrittäjät, Alitalon Vihannes Oy

Kauko Kylänpää, Mynämäen Yrittäjät, Rakenne-Kylänpää Oy

Antti Pousar, Liedon Yrittäjät, Taksiliikenne Antti ja Liisa Pousar Ay

Keijo Näyskä, Someron Yrittäjät, Muovihaara ja Aukko Ky

PAIMIO. Paimiolaisen Alitalon Puutarhan yrittäjä Ulla-Maija Alitalo sai yrittäjien timanttiristin lauantaina 16. marraskuuta Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa Logomossa. 50 vuotta yrittäjänä toiminut konkari on toiminut myös Paimion Yrittäjien puheenjohtajana vuosina 2013–2014, ja vuonna 2010 Alitalon Vihannes Oy palkittiin Paimion vuoden yrityksenä. Timanttiristin saaminen tuntui Alitalosta mahtavalta.

Kun alkaa miettiä, niin onhan 50 vuotta ihan mielettömän pitkä aika. Moni ei edes elä 50 vuotta. Tuntuu aika hurjalta ja kyllä tämä mieltä lämmittää, hän kommentoi.

Lisäksi hänestä on hienoa, että Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa palkittiin myös pieniä yrityksiä.

Aina juhlapuheissa hehkutetaan pieniä yrityksiä, mutta kuitenkin suuria palkitaan. Nykyään kun on kaiken maailman kilpailutukset, niin pienet potkitaan pois jaloista ja suuret ja mahtavat astuvat esiin, hän toteaa.

Nykyisin Alitalo auttaakin uusia pienyrittäjiä tukemalla ja mentoroimalla. Yrittäjäpolkunsa alussa oleville hänellä on pari vinkkiä:

Yrittäjä ei voi laskea jokaista työtuntia, joten tärkeintä on se, ettei pelkää työntekoa. Ja hyvä palvelu on kaiken A ja O. Jokaisen asiakkaan täytyy olla tärkeä, on se sitten kuinka pieni tahansa. Yrittäjällä täytyy olla nöyrä asenne, mutta ei tarvitse silti nöyristellä, Alitalo tietää.

Yhdessä perheen kanssa

Ulla-Maija Alitalo aloitti yrittäjän uransa vuonna 1969 Espoossa. Hänen vanhemmillaan oli siellä puutarha, ja hän perusti puolestaan yrityksen nimeltä Vihannestoimitus UM-Liemola.

Olen jo kolmannen polven yrittäjä, mutta meillä jokainen polvi on perustanut oman yrityksen, hän kertoo.

Olin silloin vielä neiti-ihminen. Seuraavana vuonna menin naimisiin, jolloin yrityksenkin nimi muuttui UM-Alitaloksi. Ensimmäisen vuoden jälkeen minulla oli jo viisi työntekijää. Mutta sitten muutimme Paimioon, jolloin irtisanoin kaikki ja aloitin markkinoinnin alusta Turun seudulla, hän jatkaa.

80-luvulla yritystoiminta muuttui. Hän perusti Alitalon Puutarha -nimisen avoimen yhtiön, johon myös hänen puolisonsa Mikko Alitalo tuli mukaan.

Ja 90-luvulla perustimme vielä Alitalon Vihannes Oy:n josta minulla oli 40 %, miehelläni 40 % ja loput 20 % oli jaettu meidän neljälle lapselle. Neljä vuotta sitten meidän nuorin lapsemme Satu Alitalo lunasti siitä kaikki osakkeet, eli nyt meillä on vielä mieheni kanssa puoliksi Alitalon Puutarha Ay, hän kertoo viimeisistä vaiheista.

Avoimessa yhtiössäkin riittää kyllä puuhaa.

Meillä alkaa sesonki elokuussa. Puristamme omena- ja mansikkamehuja lokakuuhun asti. Helmikuussa aloitetaan siman teko, jota tehdäänkin sitten toukokuuhun asti. Lisäksi avoin yhtiö omistaa nämä kiinteistöt, joten talvellakin toimimme talkkareina. Ja aina jos osakeyhtiön puolella on kiirettä, niin äiti ja isä pyydetään apuun, hän kertoo.

Oman perheen kanssa läheinen yritysyhteistyö on Alitalon mukaan sujunut aina hyvin.

Toki silloin oli raskasta, kun lapset olivat pieniä ja tehtiin pitkää päivää, mutta ne ajat alkavat olla jo unohtuneet. Nykyään muistan vain sen, miten lapset saivat kasvaa samassa pihassa yrityksen kanssa, hän toteaa.

Vapaus palkitsee

Yrittämisen parhaita puolia on Alitalon mukaan vapaus.

Tässä on tilivelvollinen aina vain itselleen. Jos ei nappaa, niin ei ole pakko, mutta kyllä sen sitten omassa pussissaan näkee. 50 vuoteen on mahtunut helpompia ja vaikeampia aikoja, mutta aina tämä on pysynyt mielenkiintoisena, hän sanoo.

Paimiossa Alitalo tunnetaan paitsi pitkän linjan yrittäjänä myös aktiivisena kuntalaisena, joka on monessa mukana. Syyskuussa hänelle jaettiin Paimion avain -palkinto, joka voidaan myöntää Paimion elinvoimaa kasvattaneille kuntalaisille.

Janica Vilen