Nousiaisten kouluverkkoselvitys matkalla päätöksentekoon

Paijulan koulun lakkautussuunnitelma herättää tunteita

Nousiaisten johtoryhmään kuuluvat tekninen johtaja Jarmo Rauvola, kunnanjohtaja Teemu Heinonen, sivistysjohtaja Pasi Isokangas ja hallintojohtaja Riikka Liljeroos. Seutusanomien kuva-arkisto.

Paijulan koulun lakkauttamista valmistellaan Nousiaisten kunnassa osana talouden tasapainottamisohjelmaa. Seuraavaksi kouluverkkoselvitystä käsittelee kunnanhallitus 25.11. Asiasta päättää kunnanvaltuusto 9.12. kokouksessaan. Nousiaisten nuorisovaltuusto järjestää 28.11. kello 18 paneelikeskustelutilaisuuden, jossa puidaan muun muassa kouluverkkoon liittyviä asioita.

NOUSIAINEN. Nousiaisten kasvatus- ja sivistyslautakunta päätti 12.11. kokouksessaan esittää maanantaina 25.11. kokoontuvalle kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle kouluverkkoselvityksen selvitysosan hyväksymistä. Se myös esitti kouluverkkotyöryhmän lausunnon mukaisesti ja osana valmisteltavaa talouden tasapainottamisohjelmaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että valtuusto päättää lakkauttaa Paijulan koulun 31.5.2020 alkaen. Samalla nykyisen Paijulan koulun oppilaat siirtyisivät Henrikin yhtenäiskouluun, Nousiaisten keskustaan.

Nousiaisten kouluverkkoselvitys
Nousiaisten sivistysjohtaja Pasi Isokangas ja kunnanjohtaja Teemu Heinonen 14.11. järjestetyssä kuntalaistilaisuudessa.

Seuraavaksi asia etenee kunnanhallituksen 25.11. käsiteltäväksi. Paijulan koulun lakkauttamisen on tarkoitus tulla päätettäväksi valtuuston kokoukseen 9. joulukuuta. Kunnanjohtaja Teemu Heinonen ja sivistysjohtaja Pasi Isokangas perustelevat kouluverkkoselvitykseen ryhtymistä miinusmerkkisellä oppilasmääräennusteella ja taloudellisella tilanteella.
– Yksinkertaisesti kunnassamme lapset vähenevät. Kuukausi sitten tarkastettujen lukujen mukaan tänä päivänä kunnassamme on esikoululaisia kaiken kaikkiaan 76, kun taas vuonna 2024 koko kunnassa olisi enää 32 esikoululaista.
– Oppilasmäärään nähden meillä on liian monta kouluyksikköä. Opetusryhmän keskikoko on meillä 14 oppilasta, kun kansallinen keskiarvo on 18. Jos me laitamme yhden kolmiopettajaisen koulun kiinni, niin 14 muuttuu 16:ksi. Jotta olisimme kansallisessa keskiarvossa, meidän tulisi sulkea kaksi koulua tai poistaa kuusi opettajaa ryhmineen, Isokangas lisää.

Isokangas aloitti pestinsä sivistysjohtajana kuluvan vuoden alussa. Huhtikuussa hän antoi Turun Seutusanomille haastattelun, joka sisälsi nykytilannetta peilaten turhan rohkeita lupauksia.
– Pyydän anteeksi sitä, että lausumani tuolloin aiheutti turhia toiveita koulujen, ei pelkästään Paijulan mutta myös Kirkonpiirin ja Valpperin, tulevaisuudesta, hän pahoittelee viitaten haastatteluun, jossa hän kertoi julistaneensa koulurauhan ainakin neljäksi, viideksi vuodeksi eteenpäin.

Kaikille avoin valtuuston kokous järjestetään Seurantalo Kalliopohjan tiloissa 9.12. alustavasti kello 18. Joulukuun valtuustossa käsitellään kouluverkon lisäksi muun muassa talousarviota vuodelle 2020 sekä talouden tasapainottamisohjelmaa vuosille 2020–2023.

Mielipiteet sinkoilivat keskustelutilaisuudessa
Nousiaisten kouluverkkoselvitys
Nousiaisten sivistysjohtaja Pasi Isokangas veti 14.11. järjestettyä kuntalaistilaisuutta.

Nousiaislaisten mielipiteet tulivat esille 12.11. asti avoinna olleessa kyselyssä sekä 14.11. järjestetyssä kuntalaistilaisuudessa.

Kasvatus- ja sivistyslautakunnassa istuva Jenni Kajala-Jokinen ehdotti lautakunnassa kouluverkkoselvityksen tuomista uudelleen valmisteluun.
– Lautakunnassa käytiin runsaasti keskustelua. Ikävää oli se, että kuntalaisilta kerätyt mielipiteet saimme käsiimme vain pari tuntia ennen kokousta kyselyn aikataulusta johtuen. Samaten oppilasvaikutusten arviointi tehtiin 14.11. eli kokouksen jälkeen. Kaikki tieto ei siis ollut lautakunnan käytettävissä, Kajala-Jokinen toteaa.

Uransa Henrikin koulussa tehnyt Tuula Mattila on sitä mieltä, että lapset ovat sopeutuvaisia.
– Olen neuvonut paljon sellaisia, jotka vaihtavat koulua. Yli kaksikymmentä vuotta olen työn ohella tehnyt tutkimustyötä yläkouluun siirtymisestä. Jos viiden vuoden päästä tilanne on se, että esikoululaisia on 32, niin jonain päivänä tapellaan vielä tämän yläkoulun puolesta. Pitäisi keskittyä siihen, että kunnassamme ylipäätään on joku koulu, sanoo Mattila.

Valtuutettu, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jussi Kulmala muistuttaa, että sata vuotta vanha hirsikoulu ei ole välttämättä huonoin rakennus, koska se on kestänyt tähänkin asti.
– Sitä on aikojen mittaan koitettu laittaa kiinni mitä erilaisin konstein. Olen seurannut asiaa vuodesta 2013 alkaen ja ainakin siitä asti koulua on oltu lakkauttamassa vuosittain pois luettuna ne ajat, kun Paijulan koululaiset olivat peruskorjauksen vuoksi evakossa Henrikin koulun kiinteistössä. Talkoolaiset eivät remontoineet vain taloa, vaan he remontoivat sen nimenomaan alueen lasten kouluksi. Ei mennyt kauaakaan, kun tuli ensimmäinen ehdotus, että juuri korjatusta koulusta pitää tehdä päiväkoti, Kulmala kertoo.

Historiallinen Paijula korjattiin hiljattain

Vuoden 1910 alkupäivinä lähtivät liikkeelle oppilaiden vanhempien anomuksesta suunnitelmat oman kansakoulun perustamisesta Alakulmalle Nousiaisiin. Aloitetta vietiin vauhdilla eteenpäin kuntakokouksesta toiseen, kunnes urakka saatiin aluilleen mynämäkeläisen rakennusmestari Saarisen toimesta. Paijulan kouluksi nimetyn opinahjon oli määrä olla valmis 15.7.1912.

Paijula peruskorjattiin vuosina 2017–2018 talkoilla siihen kuntoon, että siellä on nyt käyty yksi kokonainen lukuvuosi koulua remontin jälkeen.

– Tässä ei ole kysymys rahasta, eikä tässä ole kysymys Nousiaisten kunnan olemassaolosta, vaan tässä on kysymys kiusanteosta. Paijulan koulua on oltu lakkauttamassa vuosikausia ja se on ollut asia, johon kunnan virkamiehet, vaihtuvuudesta riippumatta, ja osa päättäjistä on käyttänyt aikaa. He eivät ole siinä onnistuneet ja toivon, että siinä ei onnistuta nytkään! Nousiaisten Paijulan koulun aktiiveihin kuuluva Jenniina Isotalo huomauttaa.

Nousiaisten nuorisovaltuusto järjestää 28.11. kello 18 paneelikeskustelutilaisuuden, jossa on aiheena liikuntahalli, kouluverkko ja Nousiaisten kunnan tulevaisuus. Panelisteina nuoriso- ja kunnanvaltuutettuja sekä viranhaltijoita.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Henrikin yhtenäiskoulu
Henrikin yhtenäiskoulu rakentuu parhaillaan Nousiaisiin. Kuva: KATARIINA MÄKINEN-ÖNSOY.

 

Juttua päivitetty perjantaina 22.11. kello 12.25 Nousiaisten nuorisovaltuuston tulevan kaikille avoimen paneelikeskustelun osalta.