Kustavissa vietetään pian Mörk Ö -viikkoa

Kustavin kirjallisuusyhdistyksen arkistokuva viime vuoden Mörk Ö -viikolta.

Kaikille kulttuurin ystäville avoimen Mörk Ö -tapahtuman ohjelma koostuu pääosin kustavilaisten vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden ideoimista ja toteuttamista tapahtumista.

KUSAVI. Kustavin pimeintä syysaikaa elävöittävä Mörk Ö -tapahtuma tuo jo neljännen kerran valoa, eloa ja iloa saaristoon 13.–16. marraskuuta. Varaslähtö tapahtumaan otetaan jo tiistaina 12. marraskuuta, kun urheilutalolla esitetään Pöllö Hukassa -lastenteatteria kello 9.30.

Keskiviikkona edellisiltä vuosilta tuttu lyhtykulkue lähtee koulun pihalta kello 17. Kulkueeseen ovat kaikki tervetulleita omien lyhtyjensä kera. Myös Saariston Koirakamut osallistuvat kulkueeseen. Kulkue päättyy kunnantalolle, jossa on glögitarjoilu. Kulkueen jälkeen koulun pihalla alkaa lapsille ja perheille suunnattu fikkariseikkailu, johon tarvitaan mukaan oma taskulamppu.

Koulun pihalla pääsee ihailemaan myös koululaisten kierrätysmateriaaleista rakentamaa valotaideteosta, joka on esillä koulun pihalla koko viikon.

Konsertti ja jännittävää ohjelmaa kirjastossa

Saksofonikvintetti ARSIS saapuu Mörk Ö -viikolle torstaina. Konsertti järjestetään Kustavin kirkossa kello 19 ja sinne on vapaa pääsy. ARSIKSEN ohjelmistoon kuuluu perinteisen kuubalaisen musiikin lisäksi barokkiajan konserttimusiikkia, klassista musiikkia sekä viihteellisiä musiikkityylejä.

Mörk Ö -viikko näkyy myös kirjastossa. Keskiviikkona siellä vietetään pehmolelujen yötä, jota voi seurata kirjaston some-tileiltä. Perjantaina kello 13–14 kirjastossa on rumpu & satu -tarinatuokio, jossa lapset pääsevät kuuntelemaan jännittäviä tarinoita rummun säestyksellä.

Kunnantalolla tapahtuu perjantaina

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon Tuleville polville -muistopaja pidetään kello 12 kunnantalolla. Tilaisuudessa pääsee kertomaan muistoja keräävälle kirjallisuusyhdistykselle, mitä haluaisi tulevien polvien tietävän. Muiston voi jättää kirjallisena tai suullisesti, mutta muisto voi olla myös konkreettinen eli esimerkiksi jokin valokuva tai muu esine. Muistoista kootaan näyttely vuoden 2020 kirjallisuusviikolle.

Muistopajan jälkeen ohjelma kunnantalolla jatkuu kahvien ja Mörk Ö-luennon merkeissä kello 14. FT Outi Hupaniittu luennoi otsikolla ”Enteitä ja uskomuksia, henkiolentoja ja kummituksia – täällä Kustavissa emme ole koskaan yksin”.

Kunnantalolla on koko viikon esillä kuviskerholaisten Mörk Ö-aiheisia teoksia.

Kunta otti vetovastuun

Tapahtumaviikon tuotannosta on tähän saakka vastannut kirjallisuusyhdistys, mutta tänä vuonna päävastuun kantaa Kustavin kunta. Kirjallisuusyhdistys on toki edelleen mukana järjestämässä ohjelmaa. Tänä vuonna ohjelmaehdotuksia pyydettiin myös kuntalaisilta.

Jooga tuli tänä vuonna uutena mukaan ohjelmahaun kautta. Ja muutama kuntalaisten ideoima ohjelmanumero on vielä varmistumatta, kertoo kunnan vapaa-aikasihteeri Markus Malmelin.

Mörk Ö -joogaa pidetään lapsille urheilutalolla keskiviikkona. Myös paikalliset ravintolat huomioivat teemaviikon entistä isommin.

Janica Vilen