Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon ohjelma on julkistettu

Luvassa pianosirkusta, valotaidetta ja Waltteri Torikan konsertti

Laitilan kulttuurisihteeri Jukka Vehmas ja musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen valmiina Kustaa Hiekka -kulttuuriviikolle.

Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko järjestetään Laitilassa vuosittain teollisuusneuvos Kustaa Hiekan elämäntyön kunnioittamiseksi. Tämän vuoden teema on liike ja ohjelma sen mukaista.

LAITILA. Laitilassa vietetään taas perinteistä Kustaa Hiekan kulttuuriviikkoa 19.–26. tammikuuta. Ensi vuoden teemaksi on valittu liike. Liikettä on luvassa muun muassa avajaisjuhlakulkueessa, pianosirkuksissa, lasten tammikarnevaalissa ja uimahallissa.

Sunnuntaina lähdetään liikkeelle juhlakulkueella, joka lähtee terveysaseman pihalta ja kulkee lukutuvan kautta kaupungintalolle. Kulkueen aikana sytytetään valot reitin varralle osuviin valotaideteoksiin. Kyseessä on Tiia Valavuon ohjaama kokonaisuus. Kaupungintalolla on sitten vastassa tulisirkusryhmä Flamma. Sen jälkeen Vakka-Suomen musiikkiopiston opettajat konsertoivat kaupungintalon Laitila-salissa musiikkiopiston 50-vuotisjuhlien kunniaksi, kertoo Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen.

Kaupungintalon uusittuun seinään vanhojen villiviinien tilalle tuleva teos on kierroksen pääteos. Teokset suunnittelee kuvataiteilija Mollu Heino, mutta paikalliset nuoret saavat osallistua toteutukseen. Ensimmäinen työpaja pidetään tällä viikolla.

Tammikarnevaalia vietetään lauantaina 25. tammikuuta FinnLamex-hallilla.

Sinne on tulossa lapsille liikuntamaa ja Vakka-opiston tanssiryhmien esityksiä. Paikalle saapuvat myös tubettajat ElinaSofia, jotka nähtiin juuri televisiossa Yksin kotona Suomi -sarjassa. On kiva nähdä, mitä he keksivät tänne meille.

Iltaa kohden tammikarnevaali jatkuu yli 13-vuotiaille suunnatulla hyvinvointitapahtumalla, jossa on luvassa muun muassa ryhmäliikuntaa pimennetyssä salissa.

Uimahallissa taas vietetään Satu meni saunaan -tapahtumaa keskiviikkona 22. tammikuuta.

Silloin altailla ja saunassa on sanataidetta, valoja ja musiikkia. Myös balettiryhmä esiintyy, kertoo Kauranen.

Pianosirkus yhdistää musiikin, teatterin ja sirkuksen

Pianisti Hanna Elomaa (vas.), ohjaaja Jeannette Rönkkö ja jonglööri Jan Lintunen ovat mukana kulttuuriviikon Pianosirkuksissa.

Torstaina ja perjantaina ohjelmassa on Vakka-Suomen musiikkiopiston ja Turun Taideakatemian yhteisponnistus Pianosirkus, jota on musiikkiopiston puolelta suunnitellut Hanna Elomaa. Taideakatemiasta pian teatteri-ilmaisun ohjaajaksi valmistuva Jeannette Rönkkö on teoksen ohjaaja ja dramaturgi.

Teoksessa kerrotaan tarinaa nymfin ja ihmisen ystävystymisestä, joka ei suju aivan mutkattomasti. Tarinaa kerrotaan pianomusiikin, sirkuksen ja teatterin keinoin. Kyseessä on täysin puheeton ja kaikille avoin ja esteetön esitys, hän kuvailee.

Pianisteja esityksessä on 20 oppilasta ja viisi opettajaa.

Lavalla on viisi flyygeliä samaan aikaan, mutta soittajat vaihtuu. Musiikkia on valittu muun muassa Straussilta. Mukana on paljon sirkuksesta tuttuja kappaleita, kuten Julius Fucikin Gladiaattorien tulo, kertoo kappaleet valinnut Elomaa.

Luvassa on muun muassa jonglöörausta, pariakrobatiaa, rengastrapetsia, lollipoplyyra, hiuksista roikuntaa, notkeusakrobatiaa, sirkustolppa, yksipyöräisiä ja vertikaalikankaita, listaa Rönkkö.

On ihanaa yhdistää teatteria ja sirkusta ja päästä ohjaamaan myös sirkulaisia, vaikka toki minulla on mukana neljä sirkuspuolen apuohjaajaa, jotka ohjaavat sitten teknisemmin yksittäisiä numeroita, Rönkkö innostuu.

12-vuotinen perinne

Kulttuuriviikon järjestää Laitilan kaupungin sivistystoimi sekä lukuisat yhteistyökumppanit, etunenässä Vakka-Suomen musiikkiopisto, joka asuttaa nykyisin Kustaa Hiekan lukutupaa.

Ensimmäinen Kustaa Hiekka -kulttuuritapahtuma pidettiin vuonna 2008, kun Kustaa Hiekan lukutupa oli juuri remontoitu. Silloin haluttiiin juhlia remontoitua taloa, mutta samalla huomattiin, että tällaiselle tapahtumalle olikin tilausta, joten kulttuuriviikosta tehtiin vuosittainen perinne. Tammikuu on hyvä aikaa tällaiselle tapahtumakokonaisuudelle, sillä tammikuussa Suomessa ei tapahdu kovin paljon, kulttuurisihteeri Jukka Vehmas toteaa.

Kulttuuriviikkoa vietetään aina tammikuussa, ajankohtana, jolloin Kustaa Hiekan Lukutupa vihittiin käyttöön vuonna 1938 Suomen maaseudun ensimmäiseksi kirjastorakennukseksi.

Monipuolisen viikon antiin on aina kuulunut laadukkaita konsertteja, taidenäyttely sekä yleisöluentoja. Kulttuuriviikon ohjelmanumerot ovat tavoittaneet yleensä 1000–2000 ihmistä, mutta julkisten valotaideteosten myötä viikon on huomanneet tuhannet muutkin ihmiset.

Tämä vuoden huippuhetki tulee olemaan kulttuuriviikon viimeinen konsertti, jossa esiintyy Waltteri Torikka. Hän on karismaattinen baritoni, joka on myös vuoden nuori muusikko ja vuoden 2018 Tähdet, tähdet -ohjelman voittaja, kehuu Kauranen. Torikka on valinnut kulttuuriviikon konserttiin näyttämömusiikin helmiä ja suuria suomalaisia sävelmiä.

Janica Vilen