Vehmaa 150 vuotta – juhlaa kaksin verroin

Minna Mantereen (vas.) kolme lasta opiskelee uudessa koulussa. Mantereen tyttöjen Mirellan ja Milanan keskellä istuva Tuuli Jansson tuli puolestaan esiintymään juhlaan ja hänelläkin on kaksi lasta koulussa. Kouluun panostaminen saa lapsiperheiltä kiitosta. ”Sijainti on hyvä, harrastuspaikat lähellä, joten lapset pääsevät niihin suoraan koulusta, ja piha-alue on myös upea kiipeilytelineineen.”

Vehmaan kuntalaisilla oli montakin syytä iloon, sillä kunnan 150-vuotisjuhlia ja uuden koulun vihkiäisiä vietettiin samana päivänä lauantaina 26.10.2019. Yhdistettyyn juhlaan koulun juhlasaliin kokoontui oppilaiden ja koulun henkilökunnan lisäksi satakunta kutsuvierasta.

VEHMAA. Vehmaan kunnan 150-vuotisjuhlien ohjelmassa oli musiikkia, kunnanjohtaja Ari Koskisen tervetulotoivotus ja kunnanhallituksen puheenjohtajan Anna Kaskisen puhe, jossa hän vertaili 150 vuoden takaista Vehmaata nykypäivään. Nykypäivän Vehmaalla halutaan Kaskisen mukaan panostaa tasapuolisesti niin työikäisiin ja vanhusväestöön kuin lapsiin eli tulevaisuuteen. Esimerkkinä tästä kunta sai vastikään uuden koko kylän koulun.

Kunta ilman koulua on kuoleva kunta, kuului aika monesta suusta, kun uuden koulun rakentamista vuosia sitten pohdittiin, Anna Kaskinen totesi puheessaan.

Uusi puurakenteinen yhtenäiskoulu, jossa on luokat 1–9 ja noin 200 oppilasta, on kuntalaisten yhteinen ponnistus. Se täydentää yhdessä liikuntahallin sekä lasten ja nuorten palveluiden kanssa visiota elinvoimaisesta kunnasta.

Aivan vanhan koulun viereen valmistuneen koulun rakentaminen aloitettiin viime vuoden alussa. Opiskelu päästiin aloittamaan elokuussa ja avoimia ovia vietettiin syyskuussa, mutta vihkiäiset haluttiin yhdistää kunnan 150-vuotisjuhliin. Moderneissa opiskeluympäristöissä on panostettu muun muassa esitystekniikkaan ja hengittävään sisäilmaan. Aktiivisen kulttuurielämän omaavalta Vehmaalta on tullut huippu-urheilijoita, taiteilijoita ja vaikuttajia. Heitä on huomioitu myös kouluympäristössä erilaisin taideteoksin ja muistomerkein.

Samoja ja uusia arvoja ja asioita

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Simo Virtanen (vas.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Anna Kaskinen, kunnanjohtaja Ari Koskinen ja rehtori-koulutoimenjohtaja Hannele Lehtimäki vastaanottivat vieraita Vehmaan koulun aulassa.

Kaskinen toivoi, että entisajoista voitaisiin poimia hyviä asioita ja yhdistää niitä hyvinvointiyhteiskunnan toimintaan. Joissakin asioissa on tavallaan tehtykin paluuta vanhaan, kun tavoitellaan ja halutaan taas kestävää kehitystä, ekologisuutta ja lähi- sekä luomuruokaa. Moni asia on kehittynyt ja harva varmaan haluaisi palata entiseen niiden suhteen.

Uskallan väittää, että valtaosa meistä nauttii samoista asioista kuin 150 vuotta sitten: puhtaasta luonnosta, järvistä, vedestä, metsistä, pelloista ja yhteisöllisyydestä; perheestä, ystävistä sekä yhteenkuuluvuuden tunteista. Juuri nyt tulee joskus olemaan ennen – tehdään siitä yhdessä hyvä, Kaskinen kiteytti puheensa lopuksi.

Historiaa muistellaan monessa muodossa

Pienet koululaiset soittimineen ja muut musiikkiesitykset olivat olennainen osa juhlaohjelmaa.

Noin 2 300 asukkaan kunnassa on runsaasti järviä ja hiukan merenrantaa. Kunnassa on suhteellisesti paljon alkutuotantoa eli maa-, metsä- ja kalataloutta, erityisesti sikataloutta. Graniitistaan tunnetun Vehmaan historiaa leimaa erityisesti kiviteollisuus, joka kaksinkertaisti aiemmin maaseutuvoittoisen kunnan väkiluvun 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

Vehmaan historiasta pyörii parhaillaan luentosarja, kansalaisopistossa on meneillään kurssi autojen ja autoilun historiasta Vehmaalla ja historiikkimme valmistuu ensi vuoden alussa, rehtori-koulutoimenjohtaja Hannele Lehtimäki kertoo.

Tarjolla oli muun muassa lohikeittoa sekä 150-vuotislipuilla koristeltuja muffinsseja kahvin kera.

Marjo Peltoniemi