Turvallisuusasiat tapetilla Varissuon yhdyskuntatyöryhmän tapaamisessa

Varissuon yhdyskuntatyöryhmä Alpo Lähteenmäki
Varissuon yhdyskuntatyöryhmän 10. lokakuuta pitämässä foorumissa pitkäaikainen puheenjohtaja Alpo Lähteenmäki ilmoitti luopuvansa tehtävästä. Kuvat: RAGIP ÖNSOY.

Yli 30-vuotiset juuret Varissuolla omaava yhdyskuntatyöryhmä vietti syksyistä kokoustaan 10. lokakuuta Varissuon kirkolla. Kokouksessa keskusteltiin muun muassa turvallisuudesta, yhteistyöstä, tulevista tapahtumista sekä puheenjohtajan vaihdoksesta.

TURKU. Varissuon yhdyskuntatyöryhmän 10. lokakuuta pitämässä foorumissa pitkäaikainen puheenjohtaja Alpo Lähteenmäki ilmoitti luopuvansa tehtävästä.

– Esitän jatkajaksi Yhdessä-yhdistystä, jos he ottavat tehtävän vastaan. Olen tukena asiassa, jotta puheenjohtajuus on järjestyksessä kevään kokouksessa, joka pidetään torstaina 26. maaliskuuta 2020, Lähteenmäki sanoo.

Yhdessä-yhdistyksen vastaava toiminnanohjaaja Duha Elsayed on hyvillään luottamuksenosoituksesta.

– Tämä on juuri sellaista työtä, mitä kuuluukin täällä lähiössä tehdä. Otamme puheenjohtajuuden mielellään tehtäväksemme. Toivomme, että Alpo kuitenkin osallistuu kokouksiimme jatkossakin asiantuntijana, Elsayed kommentoi.

Uskontojen välinen vuoropuhelu tärkeää

Varissuon yhdyskuntatyöryhmäVarissuolla on edustajia useammasta eri uskonnosta. Katariinanseurakunnan pappi Anna Hälli ehdottaa kokoavaa työryhmää, joka edistäisi uskontojen yhteistoimintaa alueella. Hänen mukaansa vuorovaikutus, dialogi ja kommunikaatio ovat tärkeitä avainsanoja yhteisymmärryksen kehittämiselle.

– Alueella asuu valtavasti rauhaa rakastavia ihmisiä, jotka kuuluvat eri uskontoihin. Toivomme, että heidän äänensä nousisi esiin yhteiskuntaa rakentavana tahona, Hälli toteaa.
– Peruskoulu voisi toimia parhaana ja kaikkein neutraaleimpana kokoonkutsujana tässä asiassa. Otan mielelläni vastaan osallistujia ja ehdotuksia, joiden pariin voisimme kokoontua vaikka jo marraskuussa, lisää Hälli.

Hällin mukaan tilaisuutta voisi suunnitella esimerkiksi YK:n Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikolle, jota vietetään helmikuussa.

– Viime helmikuussa Norssissa järjestämämme Uskontotori toimii hyvänä esimerkkinä tällaisesta uskontojen yhteisestä tapahtumasta.

Varissuolla on pääosin turvallista

Vuoden Poliisiksi 2019 viime perjantaina valittu Varissuon lähipoliisi, vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen kertoo, että ennaltaehkäisevä poliisityö toimii Varissuolla mainiosti.

– Se johtuu ennen kaikkea siitä, että täällä on totuttu poliisin läsnäoloon. Sitä kautta olen saanut kouluilta kasvatuskumppanin tittelin. Vaikka Varissuolla turvallisuustilanne on pääpiirteittäin hyvä, poliisina tuntosarviani en laske koskaan alas.

Turun rikostilastoissa Varissuo on viidennellä sijalla.

– Rikostilastojen mukaan teot eivät ole yleistyneet. Jos verrataan vaikka 1990-luvun loppupuoleen, mikä oli aivan järkyttävää aikaa erityisesti vahingontekojen ja autovarkauksien osalta. Autovarkauksia saattoi silloin olla Varissuolla pahimmillaan kaksi vuorokaudessa, Jauhiainen jatkaa.

Jauhiainen pitää erinomaisena lähipoliisitoiminnan nostetta.

– Esimerkiksi Halisiin ja Perno-Pansioon on nyt saatu määräaikaiset aluepoliisit. Se kestää, että he pääsevät sisälle näihin alueisiin kunnolla, koska toiminta on uutta. Korttelipoliisitoiminnan loppumisestakin on noin 15 vuotta. Toivottavasti he saavat jatkaa vuodenmittaisen hankkeen jälkeenkin, sillä pitkäjänteinen työ on se, mikä kannattaa ja oikeasti vaikuttaa, hän huomauttaa.

Päiväkodit väkivaltatekojen kohteena

Hintsankujan päivähoitoyksikön pihalla olevan leikkimökin ikkuna rikotaan kerran viikossa.
– Muutamassa muussakin päiväkodissa on ammuttu ilmakiväärillä ikkunoita rikki. Nuoriso tulee päiväkodin pihapiiriin eikä lähde pois pyydettäessäkään, päiväkodinjohtaja Tuija Takala sanoo.

Lähipoliisi Vesa Jauhiainen käy tarkoitetuilla alueilla, esimerkiksi Hintsankujan ja Piinokankadun päivähoitoyksiköiden ympäristössä, useamman kerran päivässä.
– Tekijät eivät lähde karkuun, koska he eivät enää ole saapuessani paikan päällä. Jotenkin osun paikalle aina huonoon aikaan, Jauhiainen pudistaa päätään.

Viime syksynä Varissuolla avatun Norlandia Ilo-päiväkodin johtaja Hannamari Kemppainen toi esille turvallisuuteen liittyviä ongelmia.
– Päiväkodin henkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi on jouduttu käyttämään yksityistä turvallisuuspalvelua.

Sosiaalipäivystystä tutuissa tiloissa

Vuodenvaihteessa tapahtuneen organisaatiomuutoksen myötä sosiaalipalvelut on jaettu aikuissosiaalityöhön, lapsiperhesosiaalityöhön ja lastensuojeluun. Käytännössä se tarkoittaa kolmea lastensuojeluyksikköä, jotka on jaoteltu ilmansuuntien mukaan eteläiseen, läntiseen ja pohjoiseen alueeseen.

– Pohjoiseen alueeseen kuuluu Varissuo ja eteläiseen Lauste. Entisen sosiaalitoimiston tiloissa on edelleen päivystystä maanantai- ja keskiviikkoaamupäivät sekä perjantai-iltapäivät. Maanantaisin paikalla on myös Kelan edustaja, jonka luo tullaan ajanvarauksella, johtava sosiaalityöntekijä Eeva Eskelinen kertoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy