Vaihto-oppilaskokemukset yhdistävät Abbie Brunneria ja Jesse Pusaa

Raision Rotaryklubin vaihto-oppilaat
Yhdysvaltalainen Abagail ”Abbie” Brunner on tänä vuonna ainut vaihto-oppilas Raision lukiossa. Viimeistä vuottaan lukiossa käyvällä Jesse Pusalla taas on takanaan vuosivaihto Meksikossa. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Raision Rotaryklubin vaihto-oppilaat raisiolainen Jesse Pusa ja ohiolainen Abagail ”Abbie” Brunner kertovat vaihdossa tekemistään havainnoista Turun Seutusanomien haastattelussa.

RAISIO. Raision lukiota käy tämän lukuvuoden yhdysvaltalainen Abagail ”Abbie” Brunner, 15, joka saapui Suomeen Raision Rotaryklubin vaihto-oppilasohjelman kautta. Brunner osallistui muiden vaihto-oppilaiden tavoin ensin Sastamalan Karkussa järjestetylle sopeutumisleirille, jonka jälkeen hän siirtyi ensimmäiseen raisiolaiseen isäntäperheeseen juuri ennen koulujen alkamista.

Yhdysvaltain Ohiossa asuva Brunner sai listata kymmenen kiinnostavinta maata, joihin saattoi hakea vaihtoon. Ranska, Sveitsi ja Italia olivat hänellä kolmen kärjessä – lähinnä kielellisistä syistä.

– Pääasiallinen toiveeni oli päästä vaihto-oppilaaksi johonkin Euroopan maahan, jonka kielestä löytyy samankaltaisuutta englannin kielen kanssa. Suomen olin sijoittanut heti kolmen ensimmäisen vaihtoehtoni jälkeen. Suomesta en tiennyt juuri mitään etukäteen, mutta se vasta mielenkiintoista tässä onkin! Brunner sanoo.
– Luonto ja ilmasto ovat hyvin samankaltaisia kuin Ohiossa, joten täällä on alusta alkaen saanut tuntea olevansa kuin kotonaan, hän lisää.

Suomen kieli ei ole helpoimmasta päästä opetella, mutta kahden kuukauden täällä asumisen jälkeen Brunner ymmärtää jo sanoja sieltä täältä ja puhuteltaessa tervehtii ja kiittää selkeällä suomen kielellä.

– Toivoisin oppivani nopeammin, mutta se ei ole helppoa, sillä lähes tulkoon kaikki puhuvat täällä englantia ja vaihtavat siihen heti pian tervehdysten jälkeen, hän huomauttaa iloisesti.

Isäntäperheet tutustuttavat kulttuuriin

Rotaryklubien kautta vuosivaihtoon lähtevät nuoret asuvat vaihto-oppilasvuotensa aikana kohdemaassaan yleensä 2–4 eri isäntäperheessä. Raisioon asettuneella Abbie Brunnerilla perheitä on kolme. Samoin oli myös Meksikossa viime lukukauden vaihdossa viettäneellä raisiolaisella Jesse Pusalla, 19.

– Kun asuu useammassa perheessä, saa eri näkökulmia vaihtomaahansa. Ensimmäisissä kahdessa isäntäperheessä minulla oli pienempiä sisaruksia, jotka kävivät alakoulua. Viimeisessä perheessä oli sen sijaan ikäisiäni sisaruksia, mikä oli myöskin mukavaa, Pusa  kertoo.
– Turvallisuuden takia mihinkään ei kävelty tai pyöräilty, vaan meitä kuljetettiin autolla paikasta toiseen. Vapaa-ajalla harrastin paikallisten nuorten tapaan jalkapalloa ja kuntosalia ja tulipa kokeiltua karateakin. Lajikokeilusta innostuin siinä määrin, että meinaan alkaa harrastaa jotain itsepuolustuslajia täällä koti-Suomessakin, hän lisää.

Opiskelussa paikallisia eroja

Raision lukiota käyvä Jesse Pusa kokee saaneensa vaihto-oppilasvuodeltaan paljon.

– Kieli- ja sosiaaliset taidot sekä meksikolaisen kulttuurin tuntemus paranivat vuoden aikana huomattavasti. En osannut espanjaa mennessäni, mutta nyt pärjään sillä jo melko hyvin. Meksikossa puhutaan nimittäin vaihtelevasti englantia, useimmiten espanjaa, mutta opinahjoni oli onneksi kaksikielinen, muuten siitä ei olisi alkuun tullut mitään, hän hymyilee.

Abbie Brunner on huomannut lukio-opiskelussa eroavaisuuksia Yhdysvaltojen ja Suomen välillä.

– Isoimpana ihmetyksenä on lukujärjestys, joka on täällä jaettu viiteen jaksoon. Jaksotus tuo paljon vaihtelua opiskeluun, sillä aineita on saman viikon aikana hyvin laidasta laitaan. Ohiossa me opiskelemme samoja aineita läpi vuoden, hän toteaa.

Turkuun Brunner kertoo matkustavansa kaksi kertaa viikossa.

– Olen tällä hetkellä ainut vaihto-oppilas Raision lukiossa, joten käyn tapaamassa muita vaihto-oppilaita Turussa. Vapaa-ajallani opiskelen suomea sekä teen vapaaehtoistyötä perhekahvilassa. Suunnitelmissani on pyytää kanadalaiset vaihto-oppilaat mukaani katsomaan jääkiekkoa, siitä tulee varmasti hauskaa, hän jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Raision Rotaryklubi on järjestänyt vuosivaihtoa 40 vuoden ajan

57-vuotias Raision Rotaryklubi järjestää keskiviikkona 23. lokakuuta Tulevaisuusilllan, johon osallistuivat viimeisen 10 vuoden aikana klubin vaihto-oppilasohjelman kautta vaihtareiksi lähteneet perheineen. Tilaisuudessa Rotaryklubi kertoo toiminnastaan yleisölle ja sidosryhmille.

Raision Rotaryklubi järjestää ensi kesänä Lounais-Suomen rotarypiirin kansainvälisen leirin Raisiossa. Viimeksi vastaavanlainen leiri oli Raisiossa vuonna 2016.