Sau-Kallion rouva Rök vie draamakävelylle Naantalin vanhaan kaupunkiin

Rouva Rök
Hiilolan Tarha-Tuomas on naantalilaisissa kertomusperinteissä esiintyvä kyttyräselkäinen mies, joka kasvatti tarhakäärmeitä Hiilolan aitan alla. Nykyisin Katinhännän Hiilolassa toimii Naantalin museo. Kuvat: RAGIP ÖNSOY.

NAANTALI. Rouva Rökin kävelykierroksella Naantalin vanhassa kaupungissa kuullaan elävöitettyjä, satojen vuosien kuluessa kuulopuheissa levinneitä kansantarinoita menneisyydestä. Viime lauantaisen ensi-illan jälkeen seuraavaksi kävelylle päästään osana Lux Gratiae -tapahtumaa 26. lokakuuta.

– Marraskuussa on lisäksi kaksi jännityskävelyä, joista toinen osuu marraskuun viimeiselle viikonlopulle Sunny Saturdays -teemapäivään, joka tuo Uuden Muotoilun Pikkujoulumarketin Kaivohuoneelle. Työryhmä on luvannut järjestää niitä enemmänkin, jos kiinnostusta riittää, Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen kertoo.

Draamallinen kävelykierros on syntynyt turkulaisen kirjailijan Niina Revon kynästä. Repo on aiemmin käsikirjoittanut muun muassa Louhisaaren kartanon kummituskierroksen. Naantalin vanha kaupungin menneisyyttä ja siellä vaikuttaneita hahmoja esittelevän Rouva Rök -työryhmään kuuluvat lisäksi Naantalin Teatteri ohjaajanaan Teija Söderholm sekä Visit Naantali.

– Toivottavasti tästä saadaan ympärivuotinen kävelykierros tai oikeammin näytelmäkävely, jollaista meillä ei ole vanhassa kaupungissa aikaisemmin ollut, Rautiainen lisää.

Kierrosta johdattelee kertojan ominaisuudessa Sau-Kallion käsityöläiskodissa riipivän kohtalon kokenut rouva Rök, jonka roolin tekee Naantalin Oppaiden Mirja Kujala. Vanhan kaupungin historiallisissa paikoissa pysähdytään kuulemaan mielenkiintoisia tarinoita erilaisista paikallisista hahmoista, jotka heräävät henkiin Naantalin Teatterin harrastajanäyttelijöiden esittäminä.

– Vuonna 1443 perustettu kaupunki on saanut kestää muun muassa tulipaloja, ruttoja, kaikenlaisia tauteja ja sattumuksia. Sitä varten täällä liikkuu levottomia sieluja, joista nämä kierroksen tarinat kumpuavat, Kujala sanoo.
– Täällä on tapahtunut veritekoja, Naantaliin ja lähiympäristöön on haudattu aarteita. Tarinoita on vaikka millä mitalla luostarin nunnista, elämässään kärsineistä naisista, hurjista miehistä, jättiläisistä ja jopa venäläiseksi sotilaaksi naamioituneesta paholaisesta, jatkaa Kujala.

Ensimmäinen suuri tulipalo oli vuonna 1595, jolloin asuntojen ohella paloi myös kaupunginarkisto. Vuonna 1628 menetettiin toisessa suuressa palossa kirkon sisustus.

Rouva Rök
Rouva Rökin kävelykierroksella tutustutaan muun muassa luostariaikaan liittyviin tarinoihin. Naantalin Oppaiden Mirja Kujala kertoo rouva Rökinä, että aamuauringossa saattaa häviävän hetken ajan nähdä Pyhän Birgitan patsaan kannattelevan vauvaa yrttinipun sijaan.

Rouva Rökin kierroksella kerrotaan muun muassa 1400-luvun luostarielämästä sellaisena kuin se ihmisten puheissa on esiintynyt.

– Puhutaan toisistaan erillään luostarissa visusti asuneiden nunnien ja munkkien keskinäisistä väleistä sekä synnistä siinneistä lapsista. Näihin tarinoihin liittyvät kirkon lattian alta ja lähiympäristöstä löytyneet useat lasten ruumiit. Tutkimuksissa tarinoille ei ole saatu vahvistusta, sillä vanhimmat löydetyt luut ovat peräisin 1700-luvulta, Kujala toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy