Maskussa tiedetään, että terveellinen ympäristö on tärkeää oppimiselle

Ministeri Li Andersson vieraili Kurittulan koulun vihkiäisissä

Opetus- ja kulttuuriministeri Li Andersson oli Kurittulan koulun vihkiäisten juhlapuhujana.

Kurittulan koulun rakentaminen oli kokonaisuudessaan neljän vuoden projekti. Kauan odotettuihin koulun vihkiäisiin saatiin juhlapuhujaksi opetus- ja kulttuuriministeri Li Andersson.

MASKU. Maskussa Kurittulan koulussa oli suuren juhlan tuntua – syystäkin – kun uusi uljas koulurakennus vihittiin virallisesti käyttöön maanantaina 30. syyskuuta. Vihkiäisten juhlaa korosti juhlapuhuja valtakunnan poliittiselta huipulta: opetus- ja kulttuuriministeri Li Andersson (vas.).

Ministeri muistutti puheessaan, että koululaisten oppiminen korreloi ympäristöön.

– Terveellinen ja turvallinen ympäristö on tärkeää myös oppimisen kannalta, totesi Andersson.

Muutkin puhujat korostivat, miten tärkeää on saada maskulaislapsille sisäilmaltaan raikas ja turvallinen oppimisympäristö.

– Takana ovat huono sisäilma ja lukuvuodet parakeissa, iloitsi Maskun kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Runola (kok.).

Rakennus on kuitenkin vain rakennus

Vaikka ministeri Andersson, kunnanhallituksen puheenjohtaja Runola ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Maija Salo (sd.) kukin muistivat mainita puhtaan sisäilman, toimivat opetustilat ja nykyaikaisten tekniikan, ministeri korosti sitä seikkaa, että rakennus on kuitenkin lopulta vain rakennus – miten hieno sitten olisikaan.

– Rakennus on tärkeä, mutta koulu on paljon enemmän kuin vain koulurakennus, muistutti ministeri Li Andersson seinien sisällä tapahtuvan toiminnan tärkeydestä.

Sama viesti sisältyi Maija Salon puheeseen.

– Hyvän koulun tunnusmerkkejä ovat sen sydän ja sielu, ei niinkään sen seinät, viestitti Salo koulun opettajille ja oppilaille.

Ministeri Anderssonilla oli tärkeä viesti myös suoraan koulun oppilaille.

– Toivon, että kaikki tekevät parhaansa ja että huolehditte myös toisistanne. Huolehtikaa, että ketään ei kiusata tai muuten jätetä ulkopuolelle, opasti ministeri koulun oppilaita.

Ministerin sanat tavoittivatkin joukon oppilaita, sillä juhlassa esiintyivät koulun oppilaista koostuvat koulun kuoro sekä rytmikerho – jotka molemmat olivat harjoitelleet esityksiään kouluajan ulkopuolella.

Neljän vuoden projekti

Vanhan koulun sisäilmaongelmat havaittiin vuonna 2015, jonka jälkeen tilannetta arvioitiin ja uuden rakentamista suunniteltiin useaan kertaan – useita erilaisia vaihtoehtoja oli esillä, liittyen muun muassa rakennuspaikkaan ja liikuntahallin kokoon.

Lopullinen päätös nykyisestä sijainnista ja rakennusmallista tehtiin lopulta kunnanvaltuustossa kesäkuussa vuonna 2017 – vanha koulu oli toki silloin jo tontilta purettu.

Urakan kokonaisbudjetti oli 15 miljoonaa euroa, joka Jari Runolan mukaan jopa hieman alittui.

– Nyt kaikki koulumme ovat hyvässä kunnossa, ja olemme varmasti houkutteleva kunta lapsiperheille, totesi Runola.

Maskun kunnan viimevuotiset satsaukset kouluihin ja päiväkoteihin ovatkin olleet mittavat, ja Kurittulan koulun valmistuttua lasten vanhemmat voivat luottaa lastensa viettävän arkipäivänsä terveellisissä olosuhteissa.

– Kunnassamme ei ole tällä hetkellä yhtään lasta väistötiloissa, muistutti Maija Salo.

Monikäyttöiset tilat

Uusi Kurittulan koulu tulee palvelemaan monipuolisuudellaan sekä päivä- että iltakäyttäjiä, lapsiperheitä, nuoria ja ikäihmisiä.

Sen lisäksi, että koululaistemme uusi oppimisympäristö mahdollistaa tilojen monipuolisen ja joustavan käytön, mahdollistaa se myös vuorovaikutteiset, kokemukselliset ja toiminnalliset työtavat, ilmiöpohjaisen oppimisen sekä tiimiopettajuuden, kertoo Salo.

Rakennuksen ja ympäristön turvallisuus ja terveellisyys on huomioitu hyvin mm. oppilaiden kulkemisen, saatto-, ruoka- ja tavarankuljetusliikenteen osalta, kuin myös hyvän sisäilman osalta.

Voimme olla enemmän kuin ylpeitä näin modernista koulustamme, Salo toteaa.

Marko Vuosjoki