Haunisten Lounaskulmassa nautitaan fuusiokeittiön mauista

Haunisten lounaskulma
Sirpa Kaven ja Dandan She ovat tuttuja kasvoja Haunisten Lounaskulmassa. Kuva: HAUNISTEN LOUNASKULMA.

Suomalainen koulujärjestelmä houkutteli Raisioon lounasyrittäjän Kiinasta. Nyt jo reilun vuoden Haunisten Lounaskulman asiakkaat ovat saaneet nauttia perinteistä suomalaista kotiruokaa aasialaisin lisäyksin.

RAISIO. Kiinalainen Dandan She muutti Suomeen viime vuoden heinäkuussa tarjotakseen laadukkaan opintien 7-vuotiaalle pojalleen. Hän osti 70 prosentin osuuden Haunisten Lounaskulmasta ja alkoi yrittäjäksi – kielitaidottomana ja paikallisen yritysmaailman byrokratiasta tietämättömänä.

She aikoo ostaa loputkin yrityksestä itselleen heti kun se on mahdollista. Tällä hetkellä hän odottaa viisumin uusimista.
– Yrityksestä pienemmän osuuden omistava henkilö ei ole läsnä yrityksessä, vaan minä hoidan jo nyt käytännön asiat itsekseni – työntekijäni arvokkaan avun ansiosta, hän kertoo.

Lounasravintolan yrittäjäksi tempautunut She kiittelee vuolaasti Sirpa Kavenia, joka on työskennellyt Haunisten Lounaskulmassa jo edellisen omistajan aikaan.
– Sirpan ansiosta yrittäminen täysin vieraassa maassa on lähtenyt rullaamaan. Ensimmäinen vuosi oli totta kai vaikea, mutta en lannistu. Poikani on täysin sopeutunut uuteen ympäristöön, kulttuuriin ja kieleen. Hän nauttii koulunkäynnistä ja ystävien seurasta täällä, She iloitsee.
– Sirpasta on ollut korvaamaton apu monessa asiassa, aivan yrityksen pyörittämiseen liittyvistä paperitöistä lounaiden valmistamiseen. Lisäksi hän on kuljettanut poikaani kouluun sekä minua töihin, She kiittelee.

Monikulttuurinen fuusiokeittiö

She ei halunnut muuttaa lounaslistaa, sillä hän tietää asiakkaidensa pitävän perinteisestä kotimaisesta ruoasta.

Tein lounaspöytään kuitenkin pieniä lisäyksiä. Työskentelin Kiinassa isossa sushiravintolassa, josta sain idean täydentää lounasbuffetia sushivalikoimalla, hän hymyilee.

Suomalaisten ruokien tekeminen vaati totuttelua, mutta Sirpan opeissa sekin alkoi sujua. Nyt teen kaikki ruoat itse suunnittelua myöten. Toki edelleen hyväksytän suunnittelemani lounaslistan Sirpalla, jotta ruokayhdistelmät sopivat varmasti toisiinsa, hän jatkaa.

Shestä on tärkeää panostaa laatuun.
– Ruoan laatu on aina tärkein, sitä arvostetaan. Hyvin syöneenä asiakkaat tulevat toistekin. Vaikka tieni yrittäjänä ei ole ollut helppo, tämä kaikki on ollut sen arvoista!

Yrittäjä tuntee itsensä onnekkaaksi.
– Ilman Sirpaa olisin joutunut sulkemaan ovet aikoja sitten ja matkaamaan takaisin Kiinaan. Haluan pitää yrityksen pystyssä ja lapseni paikallisessa koulussa. Kunhan kaikki alkaa sujua toiveidemme mukaan, voisin ilmoittautua suomen kielen iltaopintoihin. Päiväkurssit eivät mitenkään sovi aikatauluuni, mutta olisi hyvä oppia paikallinen kieli, Dandan She toteaa päättäväisenä.

Katariina Mäkinen-Önsoy