Asunnottomien yönä tapahtuu Naantalissa ja Raisiossa

Asunnottomien yö 17.10.
Raision Olkkarin palveluneuvoja Leena Lahokoski ja Turun AMK:n sosionomiopiskelija Susanne Peltola organisoivat Asunnottomien yön tapahtumaa Raisiossa. Kuva: RAGIP ÖNSOY.

Asunnottomien yö järjestetään vuosittain 17.10. YK:n kansainvälisenä päivänä köyhyyden poistamiseksi.

TAPAHTUMAT. Naantalissa ja Raisiossa vietetään Asunnottomien yötä torstaina 17. lokakuuta. Naantalin tapahtuma järjestetään kello 16–20 Päiväkeskus Tuulentuvassa ja Sullekans-ruokajaon tiloissa teemalla ”Nuorten asunnottomuus”.

Ohjelmassa on Naantalin kaupungin valtuuston puheenjohtaja Toni Forsblomin tervehdys, ehtoollishartaus, EU-ruokakassien jako sekä puheenvuorot Tuulentuvan asiakkailta, Naantalin seurakunnalta, Naantalin sosiaalipalveluista ja Sullekans ry:ltä.

Päivän tapahtumat alkavat Raision Olkkarissa kello 11–13 asiakasfoorumin merkeissä.
– Kuvaamme myös asiakkaiden videoterveisiä Raision kaupungin päättäjille. Tilaisuus on monella tapaa ajankohtainen, sillä Raision sosiaali- ja terveyspalveluiden lautakunta päätti 25.9. kokouksessaan vakinaistaa Olkkarin toiminnan. Toki päätöksen tulee mennä läpi vielä myös kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa, Olkkarin palveluneuvoja
Leena Lahokoski kertoo.

Varsinaista Asunnottomien yön tapahtumaa vietetään Raision Olkkarissa kello 17–22. Ohjelmassa on musiikkia, keskustelua ja yhdessäoloa. Tarjolla on hernekeittoa ja kahvia sekä jaossa hygieniatuotteita ja takkeja tarvitseville.
– Siitä on kulunut hetki, kun Raisiossa vietettiin viimeksi Asunnottomien yötä. Uuden Olkkari-toimintamme ja Osallistuvan sosiaaliturvan kokeilun myötä olemme saaneet taaksemme laajan yhteistyökumppanien verkoston, joihin kuuluu Raision kaupungin lisäksi Kela, Raision seurakunta, Suomen Vapaakirkko, SPR ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
, Raision Olkkarissa työharjoittelunsa suorittanut Turun AMK:n sosionomiopiskelija Susanne Peltola toteaa.

Olkkari on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, joka on avoinna aivan kaikille.
– Toiminnan tarkoituksena on ennaltaehkäistä yksinäisyyttä ja syrjäytymistä, vähentää asiakkaiden luukulta luukulle kierrättämistä sekä lisätä osallisuutta, Peltola tiivistää Olkkarin ajatusta.
– Teemaviikkojemme sekä Asunnottomien yön kaltaisten tapahtumien tavoitteena on edistää tasavertaisuutta ja palveluiden saatavuutta tuomalla ihmisiä yhteen ja innostamalla osallisuuteen, Peltola lisää.

Tapahtumissa muistutetaan päättäjiä ja muita ihmisiä asunnottomuuden syrjäyttävästä vaikutuksesta ja tarjotaan asunnottomille muun muassa matalan kynnyksen palveluita.

Syksyn uutuutena Olkkarissa ovat teemaviikot. Tällä viikolla vietetään senioriviikkoa.
– Meillä on ollut täällä omat teemaviikot vauvoille ja lapsille. Villit vuodet -senioriviikolla tapahtumaa on Olkkarin lisäksi myös Raision kaupungintalolla, jossa järjestetään 11. lokakuuta perinteiset Eläkeläisfestarit, Leena Lahokoski sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy