Vehmaan uusi yhtenäiskoulu on otettu vastaan riemunkiljahduksin

Nyt pidetään kosteusongelmat poissa!

Vehmaan kunnan koulutoimenjohtaja ja koulun rehtori Hannele Lehtimäki kertoo oppilaiden ja opettajien ihastelleen uuden koulun toimivuutta.

Vehmaan koululaiset pääsivät aloittamaan tämän lukuvuoden uusissa tiloissa. Koululla pidettiin yleisölle avoimien ovien päivä tiistaina 10. syyskuuta, ja vehmaalaiset kävivätkin sankoin joukoin tutustumassa uuteen hirsirakenteiseen ja hengittävään kouluun.

VEHMAA. Vehmaan kunnan lapset pääsevät nyt nauttimaan perusopetuksesta uusissa ja upeissa tiloissa – ja nykyaikaisen tekniikan mahdollisuuksista opetuksessa. Vehmaan uusi yhtenäiskoulu otettiin käyttöön tälle lukuvuodelle.

Koululla vietettiin avoimia ovia 10. syyskuuta, jolloin myös muut kuntalaiset pääsivät katsomaan, mitä 7,5 miljoonalla eurolla saatiin aikaan.

– Arvioin, että avoimissa ovissa kävi yhteensä noin 300 ihmistä, kertoo Vehmaan kunnan koulutoimenjohtaja ja koulun rehtori Hannele Lehtimäki.

Koululla vierailleet ihmiset ihastelivat ja ihmettelivät uuden koulun avaruutta, tilojen monikäyttöisyyttä ja viihtyisyyttä – sekä tietenkin nykyaikaista digitekniikkaa, jota opetuksessa käytetään.

– Moni, kenen kanssa keskustelin tiistaina, sanoivat, että ”nyt olisi kiva tulla takaisin kouluun”, nauroi Lehtimäki.

Luonnollisesti myös oppilaiden ja opettajien kokemukset ovat pelkästään positiiviset.

– Kaikki ovat olleet erittäin tyytyväisiä. Me opettajathan saimme vaikuttaa tilojen suunnitteluun, ja lopputulos onkin opetusta palveleva. Moni on myös jo nyt huomannut, miten hyvä sisäilma koulussamme on, Lehtimäki kiittelee.

Kosteusongelmia vältetty monin tavoin

Kuudetta luokkaa opettava Mika Nurmi esitteli luokissa olevien jättimäisten, kosketusnäytöllisten digilaitteiden toimivuutta.

Rakennustekniikassa on huomioitu hengittävyys – 1980-luvulla rakennetuista homekouluista on otettu opiksi.

– Rakennus on hirsirakenteinen ja hyvin hengittävä. Vaatimuksiin kuuluivat myös muun muassa korkea sokkeli, tuulettuva alapohja ja pitkät räystäät – näillä pidetään kosteusongelmat poissa, kertoo Vehmaan kunnan tekninen johtaja Antti Heinonen.

Koulurakennus valmistui aikataulussa, ja se luovutettiin tämän vuoden toukokuussa.

– Rakentaminen aloitettiin tammikuussa 2018. Aikatalut pitivät hyvin, kiitteli Heinonen urakoitsijina toiminutta raisiolaista rakennustoimisto Laamoa.

Koulu rakennettiin KVR-urakkana eli kokonaisvastuurakentamisena. Tällaisessa urakassa urakoitsija luovuttaa rakennuksen täysin valmiina, vain irtokalusteet ja av-laitteet jäävät myöhemmin asennettavaksi.

– Urakan kokonaisbudjetti oli 7,44 miljoonaa euroa. Tämä on varmastikin Vehmaan kunnan kaikkien aikojen suurin rakennusurakka, ja sellaisena se varmasti pitkään pysyykin, kertoo Heinonen.

Vehmaan koulu on siis yhtenäiskoulu, toisin sanottuna kaikki kunnan 1.–9.-luokkalaiset käyvät koulunsa samassa koulussa. Esikoululaiset käyvät saamassa oman oppinsa Kirkonkylän koululla.

– Koulun pihaa kehitetään edelleen. Meille rakentuu pihalle pelikenttä ja lähiliikuntapaikka. Oppilaiden välituntiliikuntaa kehitetään myös asentamalla pöytäjalkapallopelejä pihalle, kertoo Hannele Lehtimäki.

Koulun sisälläkin touhataan vielä, sillä osa nykyaikaisista av-laitteista on vielä asentamatta.

– Saamme myös koulutusta uusien laitteiden käyttämiseen, sanoo Lehtimäki.

Koulun tiloja voivat käyttää myös muut paikalliset yhteisöt. Vakka-Suomen Musiikkiopisto ja kansalaisopisto Vakka-opisto ovat tilojen käyttäjiä, ja onhan tiloissa pidetty jo maatalouslomittajien hyvinvointipäiväkin.

Marko Vuosjoki

Tiesitkö?

Hirsi sitoo tehokkaasti hiilidioksidia

Suomessa rakennukseen asennettuun yhteen hirsikuutioon varastoituu 518 kiloa hiilidioksidia. Hirsirakennuksella on siis hyvä hiilikädenjälki eli myönteinen ilmastovaikutus. Tämä käy ilmi hirsitalovalmistajien yhteistyöjärjestö Hirsitaloteollisuus ry:n Luonnonvarakeskuksella teettämästä ympäristöselosteesta (Laminated log wall structures).

Suomalainen hirsiomakotitalo on kooltaan keskimäärin 150 neliötä, ja sen hirsiseinät sitovat hiilidioksidia 30 000 kiloa. Vehmaan hirrestä rakennetussa yhtenäiskoulussa neliöitä on 3 850. Samalla laskukaavalla se sitoo hiilidioksidia karkeasti arvioiden noin 800 000 kiloa.