Littoisten kirkko heräsi horroksestaan

Littoislaisen taiteilijan Panu Thusbergin teos Kosmos pitää Littoisten kirkossa alttaritaulun paikkaa loppiaiseen asti.

Viime vuoden puolella Liedon kirkkoherra Risto Leppänen havahtui siihen, että Littoisten kirkko on aivan liian vähäisellä käytöllä – ja aivan suotta. Tammikuussa alkoi projekti kirkon elävöittämiseksi ja se on kantanut hedelmää.

LIETO. Littoisten tehtaiden kupeessa sijaitseva Littoisten kirkko on vihitty käyttöön vuonna 1910. Alun perin rakennus valmistui vuonna 1890 tehtaan lukusaliksi, jolla haluttiin taata tehtaan työntekijöiden sivistys. Kun lähelle valmistui Työväentalo, joka ajoi samaa asiaa, lukusali jäi tyhjilleen ja sille keksittiin uusi käyttötarkoitus. Rakennus on Museoviraston suojeluksessa ja sen vuoksi katolle ei ole voinut laittaa ristiä.

– Moni tänne ensimmäistä kertaa tuleva hämmästyykin, että tällainen paikka on ylipäänsä olemassa, kertoo Littoisten kirkon pappi Daniel Räsänen, joka asuu itsekin tehtaan alueella.

Pieni ja huomaamaton kirkko on sisältä kaunis ja sympaattinen. Sen vuoksi se on ollut suosittu ristiäiskirkko. Muuten se on ollut jo vuosia todella vähäisellä käytöllä. Sen elävöittämistä on yritetty ennenkin, mutta hatarin tuloksin. Tällä kertaa Liedon seurakunnassa onnistuttiin ja syykin on selvä:

– Lähdimme tekemään tätä ihan uudella tavalla. Kutsuimme alueen asukkaat kasaan ja aloimme suunnitella yhdessä, mitä kaikkea kirkossa voisi tehdä. Ideoita tuli niin paljon, että ne riittävät koko täksi vuodeksi ja osittain varmasti vielä ensi vuodeksikin, kertoo Räsänen.

Hänen kanssaan seurakunnan puolelta toimintaa pyörittää projektityöntekijä Tiina Aaltonen, mutta lisäksi ohjelmaa järjestävät seurakuntalaiset.

– Olemme laittaneet jo kymmenen avainta jakoon. Aina jos joku haluaa kokeilla jotain, annamme avaimen ja toivotamme onnea matkaan. Tämä on seurakuntalaisten tila ja heillä on oikeus käyttää tätä, Räsänen kertoo.

Vaihtuva alttaritaulu kiinnostaa

Taidenäyttelyn avajaisissa kirkko oli tupaten täysi.

Osana projektia Littoisten kirkko on päätetty avata näyttelytilaksi. Ensimmäisen taidenäyttelyn piti littoislainen Merja Ylitalo. Hänen näyttelynsä avattiin maaliskuussa ja se sai paljon ihmisiä liikkeelle. Toisen näyttelyn avajaisia vietettiin 7. syyskuuta. Niin ikään littoislaisen Panu Thusbergin näyttely on esillä vuoden loppuun.

– Ensimmäinen näyttely oli niin valtava menestys, että jännitimme, saako toinen ollenkaan yhtä paljon huomiota. Mutta taas avajaisiin tuli 180 ihmistä. Kirkko oli ihan täynnä, hymyilee Räsänen.

Thusbergin näyttelyn Kosmos ja kaukaiset siirtolaiset teemana ovat kartat ja ruudukot. Thusbergia kiehtovat vanhat kartat, niiden muodot ja informaatio. Teoksissa leikitellään geometrisillä muodoilla, rytmillä ja värien vuorovaikutuksella. Alttaritaulun paikalle Thusberg on ripustanut punasävyisen pyöreän teoksen nimeltä Kosmos. Sen vastavoimana toimii vastapäisellä seinällä oleva sinisävyinen Mikrokosmos.

– Teokset toimivat hienosti yhteen. Tässä tullaan vähän niin kuin kylmästä lämpimään, kun kuljetaan kirkon takaovelta kohti alttaria, Räsänen pohtii.

Häntä miellyttää myös ajatus siitä, että Kosmos, eli maailmankaikkeus on viety kirkon arvokkaimpaan ja pyhimpään paikkaan.

Ensi vuoden tammikuuhun on sovittu vielä kolmas kutsunäyttely. Sen jälkeen taiteilijat saavat julkihaun kautta ehdottaa tilaan omia näyttelyitään.

Posetiivimessu ja metsäkirkko

Liedon seurakunnan projektityöntekijä Tiina Aaltonen ja pappi Daniel Räsänen vastaavat Littoisten kirkon toiminnasta.

Yksi kyläläisten kanssa yhdessä ideoiduista tapahtumista oli viime sunnuntaina vietetty posetiivimessu, jossa littoislainen kyläaktiivi Jani Pihlajamaa soitti messun musiikit posetiivilla. Monet muutkin ovat tulleet kirkkoon soittamaan vapaaehtoisina, sillä Liedon kanttorit eivät joka viikko pääse paikalle Littoisiin.

Kirkossa järjestetään jotain toimintaa joka sunnuntai kello 17. Suurimmaksi osaksi tilaisuudet ovat olleet Jumalanpalveluksia, mutta vähän kevyemmällä kaavalla ja pienellä iltapalalla höystettyinä.

– Niissä on käynyt säännöllisesti 30–40 ihmistä, joten huomaa, että tilausta on ollut, Räsänen kiittelee.

Sunnuntaina 29. syyskuuta kirkkoon kokoonnutaan Mikkelinpäivän perhemessuun. Lokakuussa on luvassa muun muassa sadonkorjuumessu, villasukkakirkko ja nallekirkko. Tämän viikon sunnuntaina 22. syyskuuta kirkkoväki lähtee poikkeuksellisesti pitämään Jumalanpalvelusta Littoisten Kuoviluodon metsään, johon vapaaehtoiset ovat pystyttäneet ristin.

Joogaa ja etätöitä

Vanhat kaminat on jätetty kirkkoon muistoksi, vaikka niillä ei enää nykyisin lämmitetä. Poljettavat urut ovat kirkon erikoisuus.

Myös kirkon lähellä oleva seurakuntakoti on kokenut monenlaista uudistusta.

– Vapaaehtoiset remontoivat seurakuntakodin yläkertaan oleskelunurkkauksen. Talkoissa oli paljon kyläläisiä ja erityisesti nuoria. He tekivät kunnon pintarempan ja siellä sitten katsottiin esimerkiksi jääkiekon MM-kisat yhdessä, Räsänen kertoo.

Uutena toimintana seurakuntatalolla alkaa torstai-iltaisin pidettävät hljaisuuden joogat, joita ohjaa joogaohjaajaksi kouluttautunut pappi Heli Harjunpää.

Perjantaisin seurakuntakoti muuttuu etätyöpisteeksi.

– Siellä on nettiliittymä ja töiden lomassa voi keittää kahvia ja seurustella muiden kanssa, jos alkaa työviikko käydä kotona pitkäksi. Tällä alueella on paljon etätyöläisiä, Räsänen kertoo.

Vaikka toiminta on Liedon seurakunnan järjestämää, sinne saa tulla minkä seurakunnan alueelta tahansa. Littoinen sijoittuu Liedon lisäksi Kaarinan ja Turun alueille ja kaikki ovat tervetulleita sekä osallistumaan että ideoimaan toimintaa.

Janica Vilen