Uudessakaupungissa satsataan Uki Appiin ja keskustan kehittämiseen. Laitilassa tehdään aktiivista yrittäjyyskasvatustyötä. Vehmaalla panostetaan yrittäjien jaksamiseen.

YRITTÄJYYS. Tänään vietetään valtakunnallista yrittäjän päivää. Vakka-Suomen yrittäjäyhdistyksissä pysähdytään hetkeksi juhlimaan ja sitten jatketaan taas töitä Vakka-Suomen elinvoiman kasvattamiseksi.

Valtakunnallisesti Suomen Yrittäjät ovat vastikään saavuttaneet isoja voittoja: Vuoden alusta voimaan astunut sairausvakuutuslain muutos lyhensi yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuaikaa neljästä päivästä yhteen päivään. Lisäksi yrittäjien puolisoiden työttömyysturva parani.

Tällä hetkellä valtakunnallisesti tavoitellaan muun muassa palkkaamista helpottavia toimenpiteitä. Erityisesti ensimmäisen työntekijän palkkaaminen aiheuttaa yrittäjille harmaita hiuksia laajalla rintamalla. Paikallisjärjestöt vaikuttavat taas aktiivisesti omien kuntiensa asioihin.

Uki App – tavoitteena 5 000 käyttäjää

Uudenkaupungin Yrittäjien puheenjohtaja Erkka Jäsperlä.

Uudenkaupungin Yrittäjät ovat kehittäneet Uki App -nimisen sovelluksen, joka on tarkoitettu sekä Uudenkaupungin asukkaille että matkailijoille. Sovellusta alettiin tehdä alkuvuodesta, ladattavaksi se tuli keväällä ja nyt syksyn aikana se hiotaan valmiiksi.

Sen on jo nyt ladannut 1 500 ihmistä. Tavoitteena on 5 000 latausta vuoden loppuun mennessä, kertoo Yrittäjien puheenjohtaja Erkka Jäsperlä.

Sovelluksesta löytyy muun muassa uutisia, tapahtumia, linkkejä vapaisiin työpaikkoihin ja asuntoihin sekä tietysti Uudenkaupungin yritykset.

Lisäksi yrittäjät ovat olleet mukana keskustan kehittämispalavereissa.

Tältä näyttää Uudenkaupungin Yrittäjien Uki App!

Yrittäjien kanssa toivomme ennen kaikkea keskustan visuaalisen ilmeen päivittämistä: kesällä voisi olla kukkaloistoa ja torin kattaminen voisi olla hyvä idea, jotta ulkoilmatapahtumat onnistuisivat sateellakin. Kun rannat saadaan kuntoon, uskomme, että matkailu voisi olla kasvava elinkeino, joka toisi säpinää kivijalkaliikkeisiin, Jäsperlä listaa.

Uudenkaupungin Yrittäjät ry on perustettu jo vuonna 1934. Jäseniä on noin 300.

Teemme myös tiivistä yhteistyötä Vakka-Suomen muiden yrittäjäyhdistysten kanssa. Varoja ei paljon ole, mutta se, mitä voimme tehdä ihan ilmaiseksi, on oikeiden ihmisten saattaminen yhteen, Jäsperlä sanoo.

Yrittäjän päivää he viettävät rennosti.

Menemme illalla porukalla syömään, puheenjohtaja kertoo.

Laitilassa panostetaan yrittäjyyskasvatukseen

Laitilan-Pyhärannan Yrittäjät ovat perinteisesti järjestäneet yrittäjän päivänä aamunavauksen koulussa, mutta tänä vuonna tuo tilaisuus on siirretty eteenpäin.

Yrittäjyyskasvatus on ollut meidän ykkösaihe viimeiset vuodet. Syksyisin pidämme koulussa messut ja keväisin oppilaille järjestetään business race -tapahtuma, jossa he pääsevät kiertämään laitilalaisia yrityksiä erilaisten tehtävien merkeissä, kertoo puheenjohtaja Jarno Helistölä.

Kouluyhteistyö on jatkunut aktiivisena siitä asti, kun Laitilan kouluihin tuli uusi yritysmyönteinen johto.

On ylipäänsä tärkeää, että koululaisilla on tietoa, mitä yrityksiä Laitilassa on. Sen lisäksi yrittäjyyskasvatus on hyödyksi jokaiselle lapselle, sillä ihan oman arkielämänkin pyörittämiseen ja asioiden järjestyksessä pitämiseen tarvitaan yritteliästä asennetta, Helistölä toteaa.

Kaupungin kanssa yrittäjillä on muutenkin tiivis yhteistyö.

Pääsemme vaikuttamaan kaupungin johdon kanssa siihen, että Laitilassa olisi hyvät edellytykset yrittää. Meillä on täällä hyvä pöhinä! Laitilalla on myös otollinen sijainti Uudenkaupungin autotehtaan sekä Turun ja Rauman telakoiden keskellä. Meillä on aina ollut todella alhainen työttömyysprosentti, Helistölä kertoo.

Seuraavaksi yrittäjät ovat järjestämässä kaupungin kanssa 26. lokakuuta juhlailtaa, jossa palkitaan vuoden mainioimpia yrityksiä Laitilasta.

Myös Pyhäranta kuuluu Laitilan kanssa samaan yhdistykseen. Noin 220 jäsenestä kymmenisen prosenttia tulee Pyhärannasta.

Osa pyhärantalaisista kuuluu myös Rauman Yrittäjiin. Tällä alueella on paljon yrityksiä, mutta vain 40 % kuuluu yhdistykseen. Siihen toivoisimme muutosta, Helistölä sanoo.

Jaksanko yrittää vai yritänkö jaksaa?

Vuonna 1978 perustettu Vehmaan Yrittäjät juhlii yrittäjän päivää kirkonkylän seurakuntatalolla.

Kirkkoherra Antero Aaltonen alustaa meille keskustelua otsikolla ”Jaksanko yrittää vai yritänkö jaksaa”. Siitä sitten jatketaan keskustelua jaksamisesta ja saadaan vähän tietoa, mistä tarvittaessa voi saada apua. Yhä useampi suomalainen yrittäjä kärsii työuupumuksesta, puheenjohtaja Anita Soranko kertoo.

Tapahtuma on avoin ja maksuton kaikille Vehmaan yrittäjille, vaikka ei kuuluisikaan yrittäjäyhdistykseen, hän jatkaa.

Tällä hetkellä Vehmaan Yrittäjiin kuuluu noin 80 jäsentä.

Kokoonnumme noin kuukauden välein ja järjestämme muun muassa yhteisiä teatteri- ja konserttiretkiä. Vuoden pääjuttu on aina kesäkuinen Hyvää Vehmaalla -tapahtuma, jota tehdään yhteistyössä kunnan ja yhdistysten kanssa. Pienessä kunnassa tehdään aina asiat yhdessä, hän toteaa.

Janica Vilen