120-vuotiaat Martat juhlivat sadoin tapahtumin

”Elämä on parasta itse tehtynä!”

Wirmon Maarttojen puheenjohtaja Katja Rippstein rooliasussaan Onneli ja Anneli -tapahtumassa.

Tänä vuonna vietetään Marttojen 120-vuotisjuhlia turuilla ja toreilla ja erityisesti Mynämäellä. Wirmon Martat ovat järjestäneet muun muassa Onneli ja Anneli -tapahtuman sekä The Amazing Race Mynämäki -kilpailun, jossa joukkueet ottivat toisistaan mittaa muun muassa marttailutaidoillaan.

MYNÄMÄKI. Wirmon Martat viettävät Marttayhdistyksen 120-vuotisjuhlia järjestämällä vuoden mittaan lukuisia tapahtumia. Sunnuntaina 8. syyskuuta väki kokoontuu Marttaliiton johdolla Turun Tuomiokirkkoon valtakunnalliseen Marttojen 120-vuotisjuhlajumalanpalvelukseen ja 14. syyskuuta pidetään Helsingissä Marttatori, jonne odotetaan tuhansia ihmisiä. Mutta riittää tapahtumia myös kotoisessa Mynämäessäkin.

– On tulossa kirppistä, sieniretkeä ja vaikka mitä, innostuu Wirmon Marttojen puheenjohtaja Katja Rippstein.

Juhlavuosi alkoi jo tammikuussa kaikkien Mynämäen kahdeksan Marttayhdistyksen yhteisellä Maailman Suurimmalla Marttaillalla yhteistyössä Mynämäen seurakunnan kanssa.

24. elokuuta juhlittiin The Amazing Race Mynämäki -kilpailun merkeissä.

– Mukana oli 20 neljän hengen joukkuetta, joista Säästöpankin SP Hirvet selvisi voittajaksi. Moni kysyi heti maaliin päästyään, että pääsevätkö ensi vuonnakin mukaan, Rippstein kertoo.

Rasteilla kilpailtiin muun muassa marttailutaidoissa.

– Yhdellä rastilla piti koota trangia ja valmistaa sillä uppomuna. Munaxin väki oli arvioimassa lopputulosta, Rippstein kertoo esimerkkinä.

Leffaprojekteja ja munapastaa

Onneli ja Anneli seikkailivat Kivimakasiinilla vieraiden joukossa.

7. elokuuta Mynämäellä vietettiin Onneli ja Anneli -tapahtumaa. Viime jouluna ensi-iltaan tullutta Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvaa kuvattiin Mynämäellä ja Wirmon Martat osallistuivat leffaprojektiin valmistamalla rekvisiittoja.

– Mietimme jo silloin, että haluamme jotenkin juhlistaa onnistunutta projektia ja tämä oli sitten se keino, Rippstein kertoo.

Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Wirmo-Seuran, MLL Mynämäen yhdistyksen ja kunnan kanssa ja se keräsi Kivimakasiiniin lähes 300 ihmistä.

Lisäksi Wirmon Martat ja Maku-Muna Oy ovat yhdessä suunnitelleen juhlavuoden kunniaksi uuden munapastan, joka lanseerataan Marttatorilla Helsingissä.

– Toritapahtuman jälkeen tuomme sen toki myyntiin myös paikallisesti, Rippstein lupaa.

Jäsenmäärä kolminkertaistunut

Yhteistyötä tehdään yli yhdistysrajojen. Onneli ja Anneli -tapahtumassa nikkarointiapua sai MLL:n kylävaarilta.

Pääsääntöisesti Wirmon Marttojen kaikki toiminta avointa kaikille – myös miehille. Silti jäsenmaksun maksavien jäsenten on kolminkertaistunut parin vuoden aikana. Nyt jäseniä on jo 142.

– Me ei uskota ollenkaan siihen, ettei järjestöihin olisi enää nykyisin tulijoita. Tärkeintä on se, ettei kaikki tekeminen kasaudu samoille ihmisille. Yhteistyö on tärkeää, Rippstein toteaa.

Mynämäellä piirit ovat sen verran pienet, että lähes kaikessa toiminnassa tehdään yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa.

– Esimerkiksi Pikku-Marttojen, eli alle 15-vuotiaiden toimintaa suunnittelemme niin, että se täydentää eikä kilpaile paikallisen MLL:n tai 4H:n toiminnan kanssa, hän selittää.

– Se on meille tärkeää, että nuori polvi pääsee näkemään, miten marttailussa oppii monenlaisia hyödyllisiä taitoja, hän jatkaa.

Mynämäellä on myös monta muuta Marttayhdistystäkin.

Rippstein itse on lähtenyt Martta-toimintaan mukaan Marttojen vanhan sloganin vuoksi: Elämä on parasta itse tehtynä.

– Pienessä kunnassa täytyy aina olla itse valmis tekemään, jos jotain haluaa, hän tietää.

Janica Vilen