Taivassalon seurakuntakeskus valmistuu ensi keväänä

Vanhalla seurakuntakodilla pidetyn juhlatilaisuuden jälkeen väki tutustui rakennustyömaan tilanteeseen. Kirkkoherra Tiina Rautiainen ja kirkkovaltuuston puheenjohtaja Antti Lahdenperä olivat tyytyväisiä näkemäänsä.

Taivassalon uuden seurakuntakeskuksen rakentaminen on hanke, joka viivästyi vuosikausiksi tontilla sijainneen Onnelan suojelukiistan vuoksi. Lähes kolme vuotta sitten Onnela kuitenkin paloi ja seurakuntakeskushanke nytkähti jälleen eteenpäin. Nyt uusi seurakuntakeskus on jo harjakorkeudessaan.

TAIVASSALO. Taivassalossa vietettiin uuden seurakuntakeskuksen harjaannostajaisia vanhan perinteen mukaisesti perjantaina 20. syyskuuta.

– Rakentaminen on edennyt yli puolivälin. Tarkka valmiusaste on tällä hetkellä 54 prosenttia, kertoi Taivassalon vt. kirkkoherra Tiina Rautiainen.

Harjaannostajaisissa pidetyissä puheissa nousi esiin hankkeen erikoisuus – niin aikataulutuksen kuin monimuotoisen toimijajoukonkin osalta.

– Pahin vastus hankkeelle on ollut ehdottomasti aika. Periaatepäätös seurakuntakeskuksen rakentamisestahan tehtiin jo vuonna 2007. Seurakunnassa on jo pitkään toivottu asianmukaisia tiloja, onneksi hanke etenee nyt viimein nopeasti, kertasi Taivassalon kirkkovaltuuston puheenjohtaja Antti Lahdenperä.

Erikoinen toimintaympäristö rakennushankkeelle

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Antti Lahdenperä iloitsi viivästyneen hankkeen edistymisestä harjavaiheeseen.

Hankkeen rakennusurakoitsijan, Rakennus Lehtonen Oy:n edustaja Janne Lehtonen kuvaili hanketta varsin erikoiseksikin rakennustyömaaksi.

– Toimintaympäristö on varsin haasteellinen, sillä tässä on mukana monia tahoja. Olemme kuitenkin löytäneet hyvän yhteistyön – siitä kiitos muun muassa seurakunnalle – ja hanke on edennyt aikataulun mukaan, kertoi Lehtonen.

Valmistumisen arvioidaan sijoittuvan noin puolen vuoden päähän.

– Töitä on tietenkin vielä paljon jäljellä, mutta kunhan tämä hyvä yhteistyö jatkuu, niin uskon rakennuksen valmistuvan suunnitellun aikataulun mukaan, pohti Lehtonen.

Yksi näin ison hankkeen ongelmista on tietenkin aina rahoitus. Kyseessä on kuitenkin noin 4,5 miljoonan euron kokonaisuus.

– Kun neuvottelimme hankkeen rahoituksesta, huomasimme toki, että kyseessä on haastava kokonaisuus. Yhteistyömme seurakunnan kanssa kuitenkin on ollut sujuvaa, ja onkin hieno tavata näissä merkeissä. Tuntuu, että vihdoin ja viimein olemme tässä vaiheessa rakentamista, totesi kumppaniksi hankkeeseen lähteneen Osuuspankin edustaja Teppo Saario.

Hieman alkuperäistä suunnitelmaa pienempi

Vanhalla seurakuntakodilla pidetyn juhlatilaisuuden jälkeen väki tutustui rakennustyömaan tilanteeseen. Tiina Rautiainen ja Antti Lahdenperä olivat tyytyväisiä näkemäänsä.

Viivästymiset hankkeen aloittamisessa luonnollisesti aiheuttivat rakennuskustannusten nousua, ja alkuperäisestä suunnitelmasta jouduttiinkin karsimaan hieman neliömäärää pois.

– Valmistuva seurakuntakeskus on kooltaan noin 800 neliötä – 124 neliötä pienempi kuin alkuperäinen suunnitelma. Mitään ei ole jätetty varsinaisesti pois, vaan supistaminen on tehty pienentämällä joitakin tiloja, kertoi Tiina Rautiainen.

Uuteen seurakuntakeskukseen tulevat siis kaikki alunperinkin suunnittelut tilat – muun muassa juhlasali, lasten kerhotilat, työntekijöiden toimistotilat ja kirkkoneuvoston kokoustilat. Seurakunnan kirkon ulkopuolella tapahtuva toiminta keskittyy siis ensi keväästä lähtien täysin uuteen seurakuntakeskukseen.

Marko Vuosjoki