Turun Hepokullan asukkaat juhlivat alueen puolta vuosisataa

Ämmät Äänessä on kolmen loimaalaisnaisen – Elsa Hietala, Laura Kilpiö ja Iina Wahlström – muodostama kansanlauluja ja popmusiikkia yhdistävä kolmikko.

50 vuotta täyttäneen asuinalueen asukkaat tekevät yhdessä töitä alueen viihtyvyyden eteen.

HEPOKULTA. Hepokullan alueen asukkaille oli lauantaina 21. syyskuuta tarjolla enemmänkin kuin leipää ja sirkushuveja, kun Hepokullan Lämpö Oy:n järjestämänä juhlittiin asuinalueen 50-vuotista taivalta. Juhlahumua ei latistanut edes aamupäivän rankkasade.

Hepokullassa on ollut tapana juhlia kymmenvuotissynttäreitä, ja nyt kyseessä oli erityisen juhlallinen tapahtuma, kun asuinalueen ensimmäisten talojen valmistumisesta tuli täyteen puoli vuosisataa. Juhla houkutteli väkeä myös alueen ulkopuolelta.

4-vuotias Mila, joka tuli Kaarinasta äitinsä Maria Karlssonin kanssa ihastelemaan Hepokullan menoa, sai heti käsiinsä värikkään – ja äitinsä sateenvarjoon hyvin sointuvan ilmapallon.

– Mummi kutsui meidät katsomaan, mitä kaikkea täällä tapahtuu, kertoi 4-vuotiaan Mila-tyttärensä kanssa paikalle saapunut kaarinalainen Maria Karlsson.

Milan isoäiti oli saanut alueen asukkaille jaetun kutsun ja arveli, että 4-vuotias Mila ilahtuisi tapahtumasta. Eikä Mila joutunut pettymään, sillä heti paikalle saavuttuaan hän sai käsiinsä muistoksi iloisen värikkään ilmapallon.

Yhteisöllisyyttä lisäävä tapahtuma

Turkulaisen tanssikoulun Samba Cariocan tanssijat vastasivat Hepokullan 50-vuotisjuhlan näyttävimmästä esityksestä.

Yksi alueen alkuperäisistä asukkaista, Jarkko Kuusela, on muuttanut Hepokultaan 50 vuotta sitten, alueen toisen talon valmistuttua.

– Nykyisin asun ensimmäisenä valmistuneessa talossa, olemme kerran muuttaneet Hepokullan sisällä, kertoo Kuusela.

Hänen mielestään juhlatapahtumat entisestään lisäävät asukkaiden yhteisöllisyyttä.

– Tällaiset tapahtumat virkistävät ja antavat mahdollisuuden tavata toisia alueen asukkaita.

Juhlat eivät kuitenkaan ole ainoa tapa tavata muita ja tehdä yhdessä hyvää alueen hyväksi.

– Meillä on esimerkiksi talkooporukka – kaipa sitä voisi sanoa vaikka pihatoimikunnaksi – joka tekee paljon töitä piha-alueiden viihtyvyyden parantamiseksi, kertoo Jarkko Kuusela.

Kuuselan mielestä alueella on ylipäätään hyvä asua, vaikka palvelut ovatkin vuosien varrella vähentyneet.

– Onhan meillä edelleen kauppa, uimahalli ja Impivaaran läheisyyden ansiosta mahtavat liikuntamahdollisuudet. Posti ja pankki ovat lähteneet, mutta varsin hyvät palvelut meillä täällä edelleen on, kuvailee Kuusela.

Peruskorjauksia tulossa

Hepokullan Lämpö Oy:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Lehtinen uskoo, että jo ensi keväänä alueen rakennuksia aletaan peruskorjata.

Juhlaa isännöineen Hepokullan Lämpö Oy:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Lehtinen kertoi, että lähitulevaisuudessa alueella kuultaneen rakennustyömaan ääniä.

– Vuonna 2015 aloimme selvittämään tulevia korjaustoimia ja havaitsimme, että rakennukset alkavat olla peruskorjausten tarpeessa. Syntyi näkemys ”Hepokulta 2040”, ja selvitykseen lisättiin alueen uudelleen kaavoitus, lämpöjärjestelmät ja rahoitusmahdollisuudet.

Asiassa ei ole hätiköity, vaan tarpeet ja mahdollisuudet halutaan kartoittaa erittäin tarkasti ja kattavasti.

– Sweco Oy:n tekemää selvitystä jatkettiin Korjauspartnereiden toimesta. Lopullinen selvitys valmistuu muutaman viikon sisällä ja toivottavasti jo ensi keväänä täältä alkaa kuulua rakennustyömaan ääniä, selvitti Lehtinen alueen peruskorjaustilannetta.

Marko Vuosjoki