Perjantai 13. päivä – valtakunnallinen tapaturmapäivä

Liukuesteet villasukissa parantavat pitoa aikuisillakin.

Tänään vietetään valtakunnallista tapaturmapäivää. Varsinais-Suomen Muistiyhdistys nostaa tapaturmapäivänä esiin helppoja ja edullisia keinoja, joilla muistisairaiden ja iäkkäiden ihmisten kaatumisia voidaan ehkäistä:

Käytännön ratkaisuja kotona kaatumisen ehkäisemiseksi

Kotona voi tehdä monia kaatumisriskiä vähentäviä muutoksia. Muistiyhdistyksen Turvallisesti kotona -hanke kannustaa muistisairaita ihmisiä ja kaikkia muitakin ehkäisemään kaatumisia muutamilla käytännönläheisillä nikseillä:

  • Jarrut jalkoihin. Kotikutoisista villasukista saa tehtyä turvallisemmat, kun niihin laittaa jarrut pohjiin. Itse lisättävää liukuestettä voi ostaa pullossa, pursottaa sukkiin ja antaa kuivua yön yli. Sitten sukat ovatkin jo valmiina käyttöön. Liukuesteet kestävät konepesun 40 asteessa ja yhdestä pullosta riittää useampaan sukkapariin. Pursotuksen voi tehdä perinteisillä pisteillä tai esimerkiksi nimikoida sen avulla sukat.
  • Kulkuväylät kuntoon. Kun matot ovat pitäviä ja tukevia, niihin ei kompastu. Selvä vaaranmerkki on matto, jota täytyy usein ”laittaa takaisin paikoilleen” ja joka liukuu herkästi ruttuun. Johdot ja varsinkin jatkojohdot ovat toinen vaaranpaikka. Kun johdot on huolellisesti kiinnitetty seinustoille, jalka ei takerru niihin. Myös mattojen alta kulkevat johdot kannattaa teipata lattiaan kiinni.
  • Tukikahvat paikalleen. Tukikahvat ovat halpa turvalaite kotona, erityisesti kylpyhuoneessa ja wc-tiloissa, mutta myös muilla kulkureiteillä. Kun tukikahva on asennettu oikealle korkeudelle ja oikeaan asentoon, sen avulla nouseminen ylös helpottuu ja kävellessä saa tukea. Muistisairaus heikentää hahmottamiskykyä, minkä vuoksi tukikahvan väriksi kannattaa valita punainen. Se erottuu hyvin valkealta taustalta ja sen havaitsee helpommin kuin muut värit.
  • Valot päälle. Riski kaatua pienenee, kun näkee, missä kulkee ja mihin astuu. Nykyiset led-valot vievät vähemmän energiaa, mutta valaisevat silti tehokkaammin kuin aiemmat hehkulamput. Hyvä valaistus on kirkas, mutta ei häikäise. Yöaikaan, pimeässä ja väsyneenä, kaatumisriski on suurempi kuin päivällä. Yövaloja on saatavilla erilaisia. Esimerkiksi liiketunnistimella toimiva yövalo palaa vain liikuttaessa ja paristokäyttöisen valon voi asentaa kulkureitillä vapaasti oikeaan kohtaan.
Punainen väri kiinnittää muistisairaan huomion.

Kaikkia kaatumisia ei voi välttää millään, mutta jo pienillä teoilla ja hankinnoilla voi ehkäistä kaatumisia. Myös jo tapahtuneet kaatumiset on hyvä käydä läpi ja miettiä, miten välttää vastaava tilanne jatkossa.

Vuosittain kaatumistapaturmiin ja niiden jälkiseurauksiin kuolee lähes 1 200 ihmistä, kun esimerkiksi tieliikenteessä menehtyy 1 000 ihmistä vähemmän. Kaatumisiin pitää siis suhtautua vakavasti.

Iäkkäillä tapaturmat sattuvat kotona

Suurin osa eli lähes 80 prosenttia kaikista tapaturmista sattuu kotona tai vapaa-ajalla. Kotitapaturmat ovat erityisesti iäkkäillä ihmisillä paljon yleisempiä kuin muut tapaturmat. Kaatumiset, kompastelut ja putoamiset ovat yleisimpiä kotitapaturmien syitä. Niitä sattuu lähes puolessa tapauksissa kaikista kotitapaturmista.

Muistisairaus lisää riskiä kaatua

Muistisairaalla ihmisellä kaatumisen riskitekijät ovat samat kuin muillakin ikäihmisillä, mutta muistisairaus tuo oman lisänsä. Muistamattomuus, päättelykyvyn muutokset, lääkitykset, vireystilan vaihtelut ja mahdollinen sekavuus altistavat kaatumisille. Muistisairauden etenemiseen liittyvät myös muutokset liikkumiskyvyssä ja kävelyssä, mitkä lisäävät kaatumisen riskiä.

Liikunta pitää yllä muistisairaan ihmisen toiminta- ja liikkumiskykyä ja ehkäisee kaatumisia. Muistisairaus heikentää kuitenkin aloitekykyä, mikä vähentää herkästi myös liikunnan määrää. Liikkuminen vaatiikin tavallista enemmän läheisten tukea ja kannustusta. Erityisen tärkeää on huolehtia lihasvoima- ja tasapainoharjoittelusta sekä päivittäisestä liikkumisesta.

Muistisairaan ihmisen liikkumista tai aktiivisuutta ei pidä rajoittaa liian herkästi turvallisuuteen vedoten. Esimerkiksi itsenäinen ulkoilu onnistuu paikantimien avulla silloinkin, kun eksymisriski on muistiongelmien vuoksi kasvanut. Kun arki sisältää riittävästi askareita, toimintaa ja yhteistä tekemistä, se vähentää harhailua ja levottomuutta. Rauhallisena ja levollisena puolestaan pysyy paremmin pystyssä.