Laitilan Untamalan kulttuuripolku nousee uuteen kukoistukseen

Laitilassa kunnostetaan Untamalan kulttuuripolkua kyläläisten ja Metsähallituksen yhteistyöllä. Tavoitteena on avata ensi kesänä kokemuksellinen kulttuuripolku, josta löytyy elämyksiä vauvasta vaariin.

LAITILA. Laitilan Untamalan historiallisessa raittikylässä on säpinää uuden hankkeen myötä. Päivä Untamalassa -hankkeen yhtenä tavoitteena on kulttuuripolun elvyttäminen yhdessä Metsähallituksen kanssa. Yli kaksi kilometriä pitkä polku johdattaa kulkijansa läpi historian aina rautakauden hautakalmistolta uhrikiville saakka.

Kulttuuripolun alkupäässä on arvokkaita muinaisjäänteitä, kuten ikivanhat terassipellot ja vanhemman roomalaisajan kalmisto sekä harvinaisia arkeofyyttejä eli ihmisen mukanaan tuomia hyötykasveja. Tarkkasilmäinen kulkija voikin bongata tummatulikukan, kangasajuruohon tai jänöapilan.

Kyläläisten ja Metsähallituksen saumaton yhteistyö

Kylän omassa Päivä Untamalassa -hankkeessa kunnostetaan talkoovoimin kulttuuripolun opasteet sekä polun varrella oleva ainutlaatuinen hirsinen sepän paja. Pajassa historia on pysähtynyt aikaan, jolloin palkeet puhalsivat, ahjo hehkui tulikuumana ja rauta muotoutui kyläsepän kätten alla. Hankkeen tavoitteena on avata kunnostettu paja yleisölle ja järjestää autenttisia sepän työnäytöksiä.

Metsähallituksen Rannikko-LIFE-hanke (2018–2025) kunnostaa rannikon lajirikkaita elinympäristöjä raivauksin, kulotuksin ja palauttamalla perinneympäristöjä laidunkäyttöön. Näin vahvistetaan elinympäristöjen verkostoa, jotta lajit pystyvät leviämään uusille alueille ilmastonmuutoksen muuttaessa vanhoja elinalueita kelvottomiksi.

Metsähallituksen Johanna Ruususen mukaan Untamalassa on tavoitteena kunnostaa perinnebiotooppeja ja ylläpitää muinaisjäännösaluetta laiduntamalla ja kunnostusraivauksilla. Muinaisjäännösten osalta hankkeesta vastaa erikoissuunnittelija Tanja Tenhunen.

Kylän historia herää eloon digitalisaation myötä

Kulttuuripolun varrella voi tutustua myös kylän talonpoikaisasutuksiin, Sarkin museoon, kyläkirkkoon ja Kalevanpojan viikatteentikkuun eli 1200-luvulta peräisin olevaan kristilliseen hautamuistomerkkiin. Lisäksi reitin varrelta löytyy rautakauden jälkipuolen uhrikiviä, joiden kuppimaisiin koloihin on elannon varmistamiseksi uhrattu esimerkiksi viljaa tai lehmän ensimaitoa.

Kulttuuripolun ainutlaatuinen historia herätetään eloon hyödyntämällä nykypäivän älytekniikkaa. Opasteisiin liitettävät QR-koodit antavat kulkijalle lisätietoa polun kohteista. Geokätköilijöille löytyy mieluista etsittävää polun varrelta. Nomadit puolestaan saavat haastetta oman applikaationsa kautta. Kokeilun arvoisia ovat myös kasvien ystävien mobiilisovellukset lajien tunnistamiseen.

Polkua voi kiertää omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Leader Ravakka on myöntänyt Päivä Untamalalle -hankkeelle rahoitusta EU:n maaseuturahastosta. Projektipäällikkönä toimii Mirja-Riitta Sjöholm.