Maskussa, Paraisilla ja Turussa testataan rikkakasvien torjuntaa kuumalla vedellä

EcoWeedKiller
Savolaisen tuotekehityksen ja usean eri tahon yhteistyön tuloksena syntynyt Eco WeedKiller -kuumavesilaite kehitettiin ensin ammattilaiskäyttöön ja nyt myös kuluttajille. Kuva: SUSANNA LEHTOJÄRVI.

YMPÄRISTÖ. Lähikunnissa on aloitettu rikkakasvien mekaaninen torjunta kemiallisen sijasta yhdessä asukkaiden kanssa. Kuumavesikäsittelyä kokeillaan kurtturuusuihin torstaina 26.9. Paraisilla. Samaa käsittelyä sovelletaan rikkakasveihin samana päivänä Maskussa sekä perjantaina 27.9. Turussa.

Miksi kuuma vesi toimii rikkakasvien torjunnassa?
– Halusimme kehittää myrkyttömän ja tehokkaan tavan torjua rikkakasveja. Paineettoman, 100-asteisen veden teho perustuu suureen pisarakokoon, jolla varmistetaan kuuman veden kulkeutuminen kasvin juureen asti. Eco WeedKiller -kuumavesilaitteella onnistuneesti torjuttu muun muassa jättipalsamiesiintymiä. Toistaiseksi ei ole tullut eteen rikkakasvia, johon 100-asteinen vesi ei olisi tehonnut, toteaa Eco WeedKiller -laitteen valmistajan, Ab Konevel Oy:n edustaja Kimmo Kärki.

Kuuma vesi ei vaurioita pintoja eikä rakenteita. Se ei myöskään aiheuta tulipalovaaraa, ei vaurioita puuvartisia kasveja, eikä happamoita maaperää. Käyttäjillä ei myöskään tarvitse olla kasvinsuojeluainetutkintoa eikä tulityökorttia, kuten esimerkiksi liekityksessä. Toimenpiteen ennakkoilmoituksia ei tarvitse tehdä eikä kohteeseen tarvitse palata poistamaan tuhoutunutta kasvillisuutta kuten käytettäessä kasvinsuojeluaineita. Alueet ovat heti turvallisesti lasten ja muiden alueella liikkuvien käytössä, eli ei tarvita varoaikoja.

Suomessa valmistettu, ammattilaisten käyttöön suunniteltu laite on jo myynnissä Sveitsissä ja Saksassa.

Kurtturuusua torjutaan mekaanisesti 26.9. Paraisten jäähallin parkkipaikalla kello 9.30–11.30. Saman käsittelyn saavat rikkakasvit Maskun kunnantalon edustalla kello 14–16 sekä 27.9. Europe-härkäpatsaan ympäristössä Turun Aurajoen rannassa kello 9.30–11.30.