Naantalin kamarikuoron musiikkijunasta päästään nauttimaan sunnuntaina Nousiaisissa

NAANTALI. Naantalin kamarikuoron lastenlauluilla lastattu musiikkijuna teki kevätkesällä kaksi suosittua seuramatkaa Piippolaan. Kolmas reissu järjestetään 22. syyskuuta Nousiaisissa.

Veturia kuljettava kuoronjohtaja Antti Haapalainen on työstänyt tutuista melodioista neliäänisiä kuorosovituksia, joiden tahdissa puksutellaan Piippolan vaarin luokse sukuloimaan. Matkan varrella törmätään milloin aurinkoista tietä marssiviin elefantteihin ja kassiaan (ja peppuaan) heiluttavaan täti Monikaan, milloin kuusen latvassa leikkiviin oravanpoikiin. Ja tietysti pieniin ankanpoikasiin ja juonikkaita verkkojaan kutovaan hämä-hämä-häkkiin.

Touko- ja kesäkuun tilaisuuksiin osallistui Naantalin seurakuntasalin täydeltä leikki-ikäisiä vanhempineen, kummeineen ja mummeineen. Tapahtumasta oli pönäkkyys tipotiessään. Perheen pienimmät läheisineen tempaistiin yhteisleikkeihin, joilla lasten musiikkia on elävöitetty iät ja ajat.  Esilaulajina hyörivät kuorolaiset olivat varmistaneet katu-uskottavuutensa pukeutumalla kukin henkilöönsä sopivaksi eläinhahmoksi.

Sama koeteltu konsepti on käytössä, kun lastenlaulujuna porhaltaa matkaan Nousiaisten Nummen koululla ensin sunnuntaina klo 15. Vajaan tunnin pituinen musiikki-ilottelu on suunnattu lähinnä 3–8-vuotiaille huoltajineen, mutta tervetulleita ovat kaikki lastenlaulujen ystävät ikään ja säätyyn katsomatta.

Naantalin kamarikuoro on monipuolistanut ennakkoluulottomasti toimintatapojaan ja ohjelmistoaan. Vuodenvaihteessa kuoro esitti täysille katsomoille omatuotantoista 40-vuotisjuhlakabareeta Ruusu ja Ankkuri. Tänä vuonna innoittajana on ollut lastenmusiikki, jonka esille ottamista Varsinais-Suomen kulttuurirahasto on taloudellisesti tukenut.

– Haluamme tarjota lapsille elämyksiä, jotka vahvistavat heidän luontaista kiinnostustaan ja suhdettaan musiikkiin, kuoronjohtaja Haapalainen perustelee.

Pikkuväen mukana myös aikuiset saavat tilaisuuden perehtyä omakohtaisesti musiikilliseen ilmaisuun. Tapahtuma on lapsille maksuton. Aikuisille myydään lippuja ovelta.

Nousiaisissa kamarikuoron yhteistyökumppanina on Nousiaisten seurakunta. Konsertin lipputulot menevät seurakunnan lapsityön ja erityisesti lasten musiikkikasvatuksen hyväksi.

Kirkkoherra Juhana Markkula iloitsee tapahtumasta, jossa vanhemmat ja isovanhemmat saavat kuulla itselleen tuttuja lastenlauluja ja pienempi väki tutustua näihin klassikoihin ehkä ensi kertaa.

– Tällaiset eri sukupolvia yhdistävät tapahtumat lämmittävät aina erityisellä tavalla. Musiikki on inhimillisyyden universaali kieli, jota lapset ymmärtävät jo ennen kuin oppivat puhumaan, kirkkoherra toteaa.