Laitilan kulttuurisihteeri Jukka Vehmas sai juhlamitalin työstään museoalan hyväksi

Jukka Vehmas on kiitollinen saamastaan huomionosoituksesta. Juhlamitalit myöntää Turun kaupungin kulttuurilautakunta Turun museopalveluiden esityksestä. Niitä on myönnetty vuodesta 1981 alkaen.

Jukka Vehmakselle myönnettiin keväällä kotiseutuneuvoksen arvonimi ja nyt myös juhlamitali työstä museoalan hyväksi. Vehmaksesta on aina tuntunut, että hän on syntynyt aivan väärällä vuosisadalla. Kiinnostus kulttuurihistoriaa kohtaan alkoi jo lapsena ja nyt hän on tehnyt sen parissa mittavan elämäntyön.

Kotiseutuneuvos Jukka Vehmas

Syntynyt vuonna 1955 Laitilassa

Filosofian kandidaatti, pääaineena kansatiede

36 vuoden ura Laitilan kulttuurisihteerinä

Aktiivinen yhdistystoimija, mm. Laitilan seudun ympäristöyhdistyksessä, Rakennusperinteen Ystävissä, Varsinais-Suomen museot ry:ssä, Lounais-Suomen esihistoriamatkailuyhdistyksessä, ja Kulttuuriseura Walossa.

LAITILA. Laitilan kulttuurisihteeri Jukka Vehmakselle on myönnetty Turun kaupungin historiallisen museon juhlamitali toiminnastaan museoalan hyväksi. Mitali luovutettiin hänelle keskiviikkona 25. syyskuuta Turun Brinkkalassa.

Maakuntamuseon tutkija John Björkman on vaikuttunut Jukka Vehmaksen elämäntyöstä.

Jukka on moottori, joka kovasti taistelee saadakseen muutkin innostumaan museotoiminnan kehittämisestä ja muustakin kulttuuritoiminnasta, Bjorkman toteaa.

Jukka on tehnyt Laitilan kulttuuriperinnön eteen monipuolisen ja monialaisen elämäntyön ja siksi todella ansaitsee tämän mitalin, Bjorkman jatkaa.

Kiitosta sataa myös Kauppilan Umpipihan hoidosta.

Jukka vastaa yhdestä Varsinais-Suomen rakennushistoriallisesti merkittävimmistä museokohteista, eli Kauppilan Umpipihasta käytännössä yksin. Nytkin hän on menossa viimeistelemään Kauppilan päärakennuksen punamultauksen itse elokuussa keittämällään maalilla. Lisäksi hän on aktiivisesti auttamassa muita Laitilan paikallismuseoita, Bjorkman ihastelee.

Laitilassa riittää kulttuuriperintöä

Bjorkmanin mukaan Laitila on yksi Varsinais-Suomen kulttuuriperinnöltään rikkaimpia ja mielenkiintoisimpia pitäjiä, jonka merkittävyys ja omintakeisuus alkaa jo kivikaudelta. Muinaisjäännöksiä ollaan löydetty kivi-, pronssi- ja rautakausilta. Muutamissa kylissä yhtäjaksoista asutusta on ollut jo yli 2000 vuotta.

Jukka tuntee sen koko historian, ja tuo Laitilan muinaisperintöä esiin monessa Laitilan kulttuuritoiminnassa, kuten Louhenlinnassa järjestettävissä näytelmissä, Bjorkman kertoo.

Jukka Vehmas itse muistelee, että hänen kiinnostuksensa muinaisjäännöksiä kohtaan heräsi 13-vuotiaana. Kiinnostus kotiseutuhistoriaa kohtaan alkoi jo lapsena isoisän jalanjäljissä. Murrosikäisenä hän alkoi lukea fraktuuralla painettua vanhaa kirjallisuutta.

Minusta on aina tuntunut, että olen syntynyt ihan väärällä vuosisadalla, hän hymyilee.

Rakennusperintöä suojelemassa

Juhlamitalia myönnettäessä Vehmas sai kehuja myös rakennusperinnön arvostuksesta, tutkimisesta ja suojelemisesta.

80-luvulla Laitilassakin kaavoitettiin ja rakennettiin kovasti. Silloin aloin kirjoitella lehtiin ja yritin pelastaa joitain rakennuksia, Vehmas muistelee.

Nykyään ihmiset ovat hyvin tyytyväisiä, että Laitilan historialliset rakennukset ovat säilyneet.

Poukan talo on ehkä selvin esimerkki. Vuonna 1988 hallitus haki sille purkulupaa. Kinon talo on toinen, joka oli 80–90-lukujen vaihteessa korkeasuhdanteen aikana purku-uhan alla. Silloin kaksi kilpailevaa paikallispankkia pelasivat sen kanssa pitkää shakkipeliä. Senkin säilymiseen pystyin onneksi vaikuttamaan, hän muistelee.

Myös Kaukolan kartanossa hänellä on ollut näppinsä pelissä. Samoin Walon talossa, jonka Kulttuuriseura Walo kunnosti vuonna 2008 tapahtuneen tuhopolton jäljiltä.

Ammattiura päättyy, työ kulttuurin parissa jatkuu

Vehmas on työskennellyt Laitilan kulttuurisihteerinä jo 36 vuotta. Tänä keväänä kaupunki haki hänelle kotiseutuneuvoksen arvonimen. Eläkeikänsä hän on jo saavuttanut, mutta aikoo työskennellä vielä vuoden.

Nyt näyttää kaikista säästöistä huolimatta siltä, että paikka laitetaan hakuun ja pääsen ensi syksynä perehdyttämään uutta henkilöä. Vaikka hän sitten tietysti tekee asiat omalla tavallaan ja omilla painotuksillaan, Vehmas toteaa.

Hän itse ei ole työtunteja juuri laskenut, sillä sekä työaika että vapaa-aika on aina kulunut samojen teemojen äärellä. Siksi hänen kohdallaan voikin puhua elämäntyöstä, johon on kuulunut kulttuurin tuottamista Laitilaan, mutta myös muun muassa lukuisten historiallisten julkaisujen kirjoittamista ja tutkimustyötä. Laitilalaiset tietävät, että hän on kävelevä tietopankki aina kun kyse on Laitilan historiaan liittyvistä asioista ja usein hänen asiantuntijuudelleen on ollut tarvetta myös Laitilan ulkopuolella.

Vaikka ammattiura päättyy, työ kulttuurin ja historian parissa jatkuu varmasti, muun muassa aktiivisen yhdistystoiminnan puitteissa.

Janica Vilen