Lähes 80 % Turun seudulla asuvista on muuttanut liikkumistapojaan ilmastonmuutoksen vuoksi

LIIKENNE. Hansakorttelin teettämästä kyselystä käy ilmi, että Turun seudulla ollaan halukkaita vähentämään liikkumisesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä. Suosituimmat keinot ovat kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön lisääminen.

Hansakortteli käynnistää yhteistyön Fölin kanssa ja kauppakeskukseen on tullut mm. Föli-lippuautomaatti. Lisäksi Hansamanian aikana voi voittaa vuodeksi ilmaisen matkakortin, joka käy Fölin joukkoliikennevälineissä.

Hansakorttelin SynoIntillä teettämästä 500 hengen kyselystä käy ilmi, että ympäristötietoisuuden lisääntyminen muokkaa selvästi liikkumistapoja Turun seudulla. Kyselyyn vastanneista 45 % kertoo vähentäneensä hiilijalanjälkeään kävelyä lisäämällä. Lähes yhtä moni, 43 %, hyppää yhä useammin pyörän selkään. Kolmanneksi suosituin keino on joukkoliikenteen käytön lisääminen, minkä valitsi 37 % vastaajista.

– Moni asukkaista on ottanut käyttöön useita eri keinoja hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Vain noin 20 % kertoo, ettei tee asian hyväksi mitään. Aktiivisimmin omia liikkumistapojaan ovat muokanneet alle 25-vuotiaat, joista 90 prosenttia on tehnyt muutoksia, Hansakorttelin markkinointipäällikkö Mirva Laaksonen kertoo.

Yksityisautoilua on vähentänyt lähes joka neljäs vastaaja. Lisäksi 8 % ilmoitti, että on luopunut kokonaan omasta autostaan.

– Autoilua vähentävät erityisesti yli 35-vuotiaat vastaajat. Nuorison liikennekäyttäytymisen kuriositeettina voisi nostaa esiin sähköpotkulaudat, joita ilmoitti käyttävänsä alle 25-vuotiasta lähes joka viides. Nuoret vastaajat suosivat myös muita ikäryhmiä enemmän kimppakyytejä, Laaksonen sanoo.

Hansakortteli käynnistää Hansamanian ajaksi 11.–15.9. kisan, jossa voi voittaa Fölin VIP-matkakortin. Matkakortilla voittaja matkustaa ilmaiseksi Turussa vuoden ajan Fölin liikennevälineissä. Arvontakoodin voi löytää Fölin busseihin jaettavista flyereista Hansamanian ajan.

– Keskustan tulee olla saavutettavissa erilaisilla keinoilla, myös yksityisautoilla. Jos kuitenkin ostosreissulla aikoo tehdä kevyitä ostoksia, niin ympäristön kannalta hyvä valinta on käyttää muuta liikennevälinettä kuin omaa autoa. Hansakortteli on alueen kauppakeskuksista parhaiten saavutettavissa juuri julkisen liikenteen avulla, Laaksonen sanoo.